x
 

Κοινωνία

Το φιλόδοξο πρόγραμμα e-learning – Τι εξηγεί στο «Περιοδικό» ο Παύλος Πισάνος

Τον Απρίλιο του 2018, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΟΛΥΜΠΟΣ Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο», σε ειδική σύσκεψη, αποφάσισαν την οργάνωση ενός φιλόδοξου διαδικτυακού εκπαιδευτικού σχεδίου, με γνώμονα την καινοτομία στην εκπαίδευση. Την υλοποίηση του διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Heptapolis avatar e-learning» ανέλαβε η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία «HEPTAPOLIS ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΑΜΚΕ», ιδρυθείσα τον Σεπτέμβριο του 2018. Σκοπός αυτής της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ήταν, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Heptapolis Τριλογία, το Οραμα των Δελφών», ένα διαδικτυακό Κέντρο Μαθήσεως, πανεπιστημιακού τύπου, που θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν έργα μεγάλων φιλοσόφων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και σε προέκταση έργα συγχρόνων διανοητών από την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Σύντομα συγκροτήθηκε από τον πυρήνα του Σωματείου μια ομάδα από 70 περίπου καθηγητές και διδασκάλους και, σήμερα, η εκπαιδευτική πλατφόρμα Avatar-e-learning, ενέταξε στην ψηφιακή πλατφόρμα της ένα σύνολο διακοσίων περίπου μαθημάτων σε γλώσσες Ελληνική και Αγγλική, για μαθητές, σπουδαστές, ερευνητές και επιστήμονες στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 ο πρόεδρος της εταιρείας HEPTAPOLIS ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΑΜΚΕ, Παύλος Πισάνος και η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Δρ Ευαγγελία Δανιήλ, οργάνωσαν μια ενημερωτική συγκέντρωση στην οικία του κ. Πισάνου, στο Παλαιό Ψυχικό, σε πλήθος καθηγητών, επιστημόνων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, ένα μεγάλο μέρος από τους τίτλους των μαθημάτων του Avatar e-learning, αναλύοντας τους τρόπους επικοινωνίας με τους υποψήφιους σπουδαστές, το διαμορφούμενο ερωτηματολόγιο κάθε μαθήματος, τους ψηφιακούς τρόπους βαθμολόγησης για κάθε σπουδαστή και την απονομή Πιστοποιητικού Παρακολούθησης, από την Εταιρεία Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμβεβλημένου με την Εταιρεία Heptapolis-Τριλογία Α.Μ.Κ.Ε. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε το ψηφιακό video-έργο κλασικής παιδείας σε 3D Avatar εκτέλεση «Πλάτωνος Κρίτων», γυρισμένο ολόκληρο στη φυλακή του Σωκράτη, με πιστή απόδοση των πλατωνικών διαλόγων και ολοκληρωμένη την παρουσία του Σωκράτη και του Κρίτωνα σε ψηφιακές μορφές.

Μεγάλο, ενδιαφέρον, επίσης, δημιούργησε η αναφορά του καθηγητή Αστροφυσικής και Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφώντα Μουσά, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ακαδημία της Σελήνης», που δημιουργήθηκε από τεχνικούς του 3D, οι οποίοι κατασκεύασαν ψηφιακά στη Σελήνη, μέσα σε έναν κρυστάλλινο θόλο, ένα Πανεπιστημιακό Κέντρο, μέσα στο οποίο ο κ. Μουσάς θα εκπαιδεύει κάθε ενδιαφερόμενο, σε ένα σύνολο 26 ωριαίων μαθημάτων Αστροφυσικής. Σε συνάντηση που είχε ο κ. Πισάνος στα γραφεία του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ, στο Παγκράτι, έκανε σε ορισμένα ΜΜΕ που είχε προσκαλέσει μία πολύ φιλική και κατατοπιστική ενημερωτική συζήτηση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HEPTAPOLIS Avatar e-learning.

Οπως ανέφερε ο κ. Πισάνος «πρωταρχικό ενδιαφέρον όλων των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ είναι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό διαδικτυακό φορέα στα βασικά μαθήματα των Φιλοσόφων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, σε γλώσσες, όχι μόνον Ελληνική και Αγγλική άλλα και πολλές άλλες, μεταδίδοντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί και πάλι στα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Επιστήμες, μεταδίδοντας τα μηνύματα των μεγάλων Φιλοσόφων του κόσμου, ψηφιακά, μέσω του Internet στους υποψήφιους εκπαιδευομένους.

Γενική άποψη της «Επτάπολις Τριλογία» που κάποιος μπορεί
να θαυμάσει προς το παρόν τρισδιάστατα στην ομώνυμη ιστοσελίδα www.heptapolis.com (Ευγενική παραχώρηση Π. Πισάνου)

Με έντονο το ενδιαφέρον των συνάδελφων δημοσιογράφων για τους φιλόσοφους της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, ο κ. Πισάνος εξήγησε ότι «αρχίζοντας από την Προσωκρατική Φιλοσοφία, αξιοποιούμε τους Υλοζωιστές της Σχολής της Μιλήτου με έργα του Θαλή, του Αναξίμανδρου και του Αναξιμένη. Σε συνέχεια προγραμματίσαμε και ήδη είναι έτοιμα έργα του Πυθαγόρα. Ακολουθούν οι Ελεάτες με πρωταγωνιστή τον Ξενοφάνη και σε συνέχεια τον Παρμενίδη, τον Ζήνωνα, τον Ηράκλειτο, τον Εμπεδοκλή και τον Αναξαγόρα. Για την Ατομική Θεωρία εργαζόμαστε στα έργα του Λεύκιππου και του Δημόκριτου. Ακολουθεί η Αττική Φιλοσοφία, ξεκινώντας με τους Σοφιστές με βασικό διδάσκαλο τον Πρωταγόρα».

Επίσης, διευκρινίζει ότι παρουσιάζεται η εποχή του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, με μια επιλογή από τα πλέον χρήσιμα έργα τους, πολλά από τα όποια είναι ήδη έτοιμα και πως «ολοκληρώνουμε με την εργογραφία των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, τη Στωική Φιλοσοφία με τον Ζήνωνα, την φιλοσοφία επίσης του Επικούρου, συνεχίζοντας με αναφορές στον Σκεπτικισμό, σε συνέχεια με τον Εκλεκτισμό και κλείνουμε με τον Νεοπλατωνισμό, αναφερόμενοι στα θαυμάσια έργα του Πλωτίνου που περιγράφουν το Ενα, τον Νου και την Ψυχή». Και βεβαίως σπεύδει να δηλώσει ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και η Οδύσσεια και η Ιλιάδα του Ομήρου! Σε σχετική ερώτηση, αν όλα αυτά τα έργα που περιέγραψε ο κ. Πισάνος είναι ήδη έτοιμα, απάντησε πως «όχι! Ενα μεγάλο μέρος των έργων υπάρχει ήδη έτοιμο σε γλώσσα Ελληνική που μεταφράζεται και στην Αγγλική. Το σύνολο της Ελληνικής Γραμματείας είναι τεράστιο. Θα εργασθούν πολλά χρόνια ακόμη οι εκλεκτοί συνεργάτες μου».

Στο e-learning, σύμφωνα με τον κ. Πισάνο υπάρχουν και μαθήματα ξένων επιστημόνων όπως του Heisenberg, του Penrose, του Einstein, του Leonardo Da Vinci, του Talkott Parsons, Norbert Wiener και πολλών άλλων.

Ως προς το κόστος των μαθημάτων ο κ. Πισάνος εξέφρασε την άποψη ότι το κόστος είναι προσιτό «σε σχέση με μαθήματα ψηφιακά των ξένων Πανεπιστημίων, εξαιρετικά προσιτές και για τους Ελληνες αλλά και για τους ξένους ενδιαφερόμενους».

Πολύ σημαντική είναι και η πρόβλεψη ότι θα χορηγούνται μαθήματα σε Ιδρύματα που στεγάζουν παιδιά, καθώς και σε οικογένειες μεσηλίκων ή και προχωρημένης ηλικίας «που θα μας το ζητήσουν στα πλαίσια του εκπαιδευτικού σχεδίου ‘Διά Βίου Μάθησης’».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «θα επιδιώξουμε επίσης να χορηγήσουμε μαθήματα σε φυλακισμένους, στους οποίους θα δώσουμε και Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, εντελώς δωρεάν, για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην αποφυλάκισή τους για το αίτημα εργασίας στην επανένταξή τους στις δομές της κοινωνία».

Ο καθηγητής Αστροφυσικής και Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφώντας Μουσάς ενημερώνει τους προσκεκλημένους για τον δικό του τομέα μαθημάτων. (Ευγενική παραχώρηση Π. Πισάνου)

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι θα κάνουν προσφορά στους Ελληνες βουλευτές το μάθημα «Πολιτικά του Αριστοτέλους», ο κ. Πισάνος απάντησε πως «Ναι! Θεωρήσαμε σκόπιμο, στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου που διέρχεται η πατρίδα μας, να προσφέρουμε ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό έργο, όπως είναι τα ‘Πολιτικά του Αριστοτέλους’ σε όλους τους Ελληνες Βουλευτές. Η ανάγνωση των Αριστοτελικών κειμένων διευρύνει τους ορίζοντες της πολιτικής σκέψης και διαμορφώνουν με τον καλύτερο τρόπο, τις αξίες με βάση τις οποίες, οι βουλευτές κάνουν τις επιλογές τους».

Τέλος, στην ερώτηση, αν μπορεί το πρόγραμμα να αποσβέσει το κόστος του από τις αρχικές εισπράξεις, ο κ. Πισάνος απάντησε κατηγορηματικά πως «Οχι! Στο ποσοστό του 100% των χρημάτων που θα εισπράττονται, θα πληρώνονται πρώτα οι καθηγητές και το τεχνικό προσωπικό και, στο ποσοστό που θα περισσεύει, πιστεύω πάνω από το 50%, θα πηγαίνει στα έργα της HEPTAPOLIS-Τριλογία που θα πραγματοποιούνται στην περιοχή της Δεσφίνας, στον Δήμο των Δελφών. Με λίγα λόγια, το Avatar e-learning θα καταστεί Μέγας χορηγός στα έργα Heptapolis-Τριλογία για όσο χρόνο αυτά διαρκέσουν».

Εμείς να προσθέσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν το avatar-e-learning.com
Οντως φιλόδοξο και πρωτοποριακό το έργο, ανέφερε το «Περιοδικό» του «Ε.Κ.» στο τέλος της ενημέρωσης και ευχήθηκε να ευοδώσει το εγχείρημα γιατί με τέτοιου ποιοτικού κύρους έργο επωφελείται ο Ελληνισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σήμερα Παρασκευή 14-06-2024 "οι μείζονος σημασίας και επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι, θα παραμείνουν ανοιχτοί σύμφωνα με το καθορισμένο ωράριό τους", αναφέρει το ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας τις τροποποιήσεις που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Κυκλάδων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ