x
 

Οικονομία

Το φυσικό αέριο και τα ενοίκια διατηρούν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στα ύψη

10 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή παρέμειναν υψηλές τον περασμένο μήνα, ενισχυμένες από τη βενζίνη, τα ενοίκια και την ασφάλιση αυτοκινήτων, ανέφερε η κυβέρνηση την Τετάρτη σε μια έκθεση που πιθανότατα θα προβληματίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς εξετάζει πότε και κατά πόσο θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Οι τιμές εκτός των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, με τον ίδιο επιταχυνόμενο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι βασικές αυτές τιμές αυξήθηκαν κατά 3,8%, παρουσιάζοντας αντίστοιχη ετήσια άνοδο με τον Φεβρουάριο. Η Fed παρακολουθεί στενά τις τιμές αυτές, διότι τείνουν να παρέχουν μια καλή εικόνα για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία του Μαρτίου, ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για 2%, απειλούν να ματαιώσουν την προοπτική πολλαπλών μειώσεων των επιτοκίων φέτος. Οι αξιωματούχοι της Fed κατέστησαν πρόσφατα σαφές ότι με την Οικονομία να είναι υγιής, δεν βιάζονται να μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς τους, παρά τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους ότι θα μειώσουν τα επιτόκια τρεις φορές φέτος.

Τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να απογοητεύσουν πιθανότατα και τον Λευκό Οίκο, με τους Ρεπουμπλικανούς επικριτές του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιδιώκουν να επιρρίψουν την ευθύνη για τις υψηλές τιμές στον πρόεδρο και να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να αποδυναμώσουν την προσπάθειά του να επανεκλεγεί.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) έχει τονίσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας χρειάζονται περισσότερη σιγουριά ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σταθερά προς τον στόχο του 2%. Η στάση του Πάουελ έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία στις μηνιαίες εκθέσεις για τον πληθωρισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν πότε και κατά πόσο -ή ακόμη και αν- η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο φέτος. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα οδηγούσαν, με την πάροδο του χρόνου, σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν χρηματιστηριακό ράλι.

Οι συνολικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, επίσης το ίδιο με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,5%, από 3,2% τον Φεβρουάριο.

Το κύμα πληθωρισμού που ακολούθησε την πανδημία ανέβασε το κόστος των τροφίμων, της βενζίνης, των ενοικίων και πολλών άλλων ειδών. Παρ’ όλο που ο πληθωρισμός έχει έκτοτε μειωθεί από την κορύφωσή του στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, οι μέσες τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από την πανδημία.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές της Γουόλ Στριτ είχαν προβλέψει ότι η Fed θα μείωνε το βασικό της επιτόκιο έως και έξι ή επτά φορές το 2024. Τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι της Fed διαμήνυσαν ότι προέβλεπαν τρεις μειώσεις επιτοκίων. Αλλά οι αυξημένες ενδείξεις πληθωρισμού για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο -μαζί με ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υγιής- οδήγησαν αρκετούς αξιωματούχους της Fed να υποδείξουν ότι μπορεί να γίνουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Τον περασμένο μήνα, οι εργοδότες αύξησαν τις προσλήψεις και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλό 3,8% από 3,9%. Μια έκθεση για τη βιομηχανία έδειξε επίσης ότι η εργοστασιακή παραγωγή επεκτάθηκε μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συρρίκνωσης.

Τέτοιες ενδείξεις οικονομικής ευρωστίας έχουν επίσης περιπλέξει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν η Οικονομία παραπαίει.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εξέλιξη βρισκόταν και χθες η δίκη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ μία μέρα αφότου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς παρουσίασαν γραπτά, ηλεκτρονικά και ηχογραφημένα μηνύματα ενώπιον του δικαστηρίου κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης διαφθοράς του στο Μανχάταν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ