x

Αμερική

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τίμησε την ελληνική γλώσσα

11 Φεβρουαρίου 2022

ΣΙΚΑΓΟ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, η διαδικτυακή ημερίδα «Ελληνική γλώσσα: παρόν, παρελθόν και διδακτικές προκλήσεις» που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας + ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Πάνω από 140 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ζουμ ή σε live streaming στο you tube.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος και η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αμερική κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ., Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου και η Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago, κ. Αναστασία Γιαννακίδου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης.

Οι δύο Κεντρικοί Ομιλητές, κ. Διονύσης Γούτσος, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. αναφέρθηκαν στο παρελθόν και το παρόν της Ελληνικής Γλώσσας και την επίδρασή της στον κόσμο, ενώ πραγματοποιήθηκαν ωριαία βιωματικά εργαστήρια, όπως επίσης και παρουσίαση ολοκληρωμένων διδακτικών σεναρίων.

«Ο φετινός Εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είχε έναν ισχυρό συμβολισμό: να υπογραμμίσει τη σημασία της σύμπραξης διαφορετικών φορέων για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, την προώθηση της γλώσσας μας, και την ανάδειξη της νέας γενιάς ελληνόφωνων ομογενών. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα: η Ημερίδα έδωσε την ευκαιρία για μια εποικοδομητική επιστημονική συζήτηση για την αξία της ελληνικής, ενώ ταυτόχρονα καμαρώσαμε τη νέα γενιά που μιλά και αγαπά τη γλώσσα μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας», ανέφερε ο κ. Κουμπαράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (Eric Adams) προκειμένου να δώσει το “παρών” στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού (2022 Mayors Summit Against Antisemitism - MSAA), όπως είχε προαναγγελθεί από τον Δήμο Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας