x

Αμερική

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τίμησε την ελληνική γλώσσα

11 Φεβρουαρίου 2022

ΣΙΚΑΓΟ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, η διαδικτυακή ημερίδα «Ελληνική γλώσσα: παρόν, παρελθόν και διδακτικές προκλήσεις» που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας + ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Πάνω από 140 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ζουμ ή σε live streaming στο you tube.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος και η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αμερική κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ., Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου και η Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago, κ. Αναστασία Γιαννακίδου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης.

Οι δύο Κεντρικοί Ομιλητές, κ. Διονύσης Γούτσος, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. αναφέρθηκαν στο παρελθόν και το παρόν της Ελληνικής Γλώσσας και την επίδρασή της στον κόσμο, ενώ πραγματοποιήθηκαν ωριαία βιωματικά εργαστήρια, όπως επίσης και παρουσίαση ολοκληρωμένων διδακτικών σεναρίων.

«Ο φετινός Εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είχε έναν ισχυρό συμβολισμό: να υπογραμμίσει τη σημασία της σύμπραξης διαφορετικών φορέων για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, την προώθηση της γλώσσας μας, και την ανάδειξη της νέας γενιάς ελληνόφωνων ομογενών. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα: η Ημερίδα έδωσε την ευκαιρία για μια εποικοδομητική επιστημονική συζήτηση για την αξία της ελληνικής, ενώ ταυτόχρονα καμαρώσαμε τη νέα γενιά που μιλά και αγαπά τη γλώσσα μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας», ανέφερε ο κ. Κουμπαράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MONTΡΕΑΛ. Συνάντηση με τον Χρήστο Αδαμόπουλο, γενικό διευθυντή του Σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, είχε στις εγκαταστάσεις του ελληνικού σχολείου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας