To Iδρυμα του Πυροσβεστικού Σώματος ΝΥ τίμησε τον πρόεδρο του ΙΣΝ κ. Ανδρέα Δρακόπουλο

Από αριστερά διακρίνονται οι Νικόλ Πεταλλίδου, Ντάνιελ Νάιγκρο και Ανδρέας Δρακόπουλος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μεγαλειώδης και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η τελετή απονομής του Ανθρωπιστικού Βραβείου του Ιδρύματος του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης στον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο και στον Στίβεν Φίσερ.

Η τελετή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στο Μανχάταν και στο οποίο συμμετείχαν χίλιοι διακόσιοι πυροσβέστες, δωρητές και ευεργέτες του Ιδρύματος των Πυροσβεστών.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Απέναντι από το ξενοδοχείο είχαν παραταχτεί δύο οχήματα της Πυροσβεστικής τα οποία κρατούσαν μια γιγάντια αστερόεσσα και κέντριζαν το ενδιαφέρον τον περαστικών και των τουριστών.

Στην είσοδο της μεγάλης αίθουσας είχαν τοποθετηθεί διάφορα κειμήλια ηρώων, φωτογραφίες και διάφορα αναμνηστικά δώρα τα οποία τέθηκαν σε πλειστηριασμό.

Φωτογραφία: “Ε.Κ.” – Κώστας Μπέη

Στη σκηνή παιάνιζε η μπάντα της Πυροσβεστικής, η οποία καθιστούσε ακόμη πιο επιβλητική την είσοδο των τιμωμένων και των επισήμων, καθώς επίσης της σημαίας και των λαβάρων.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ντάνιελ Νάιγκρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Πυροσβεστικού Σώματος Στίβεν Ρούζοου και ο προϊστάμενος Τζέιμς Λέοναρντ αναφέρθηκαν στο ρόλο του Ιδρύματος και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη συμμετοχή στο δείπνο και για τους δωρητές οι οποίοι προσέφεραν τρία εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Πηγή: FDNY Foundation/Facebook

Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσφορά του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Υόρκη και σε 110 χώρες του Κόσμου και τόνισαν ότι οι δωρεές τους αγγίζουν τα δύο δισ. δολάρια.

Ο κ. Ντάνιελ Νάιγκρο μίλησε για το έργο του Ιδρύματος και του κ. Δρακόπουλου. «Είμαστε ευγνώμονες διότι ευεργέτησε το Πυροσβεστικό Σώμα» τόνισε.

Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου στο πυροσβεστικό τμήμα «Engine 39 Ladder 16» στο Μανχάταν και για το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, γεμάτη μοναδικές ευκαιρίες, αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Οι ειδήσεις, είτε πρόκειται για ψεύτικες είτε όχι, πολύ συχνά προκαλούν διχασμό. Πολλοί άνθρωποι -υπερβολικά πολλοί και πολύ συχνά- είναι απλά απογοητευμένοι. Ζούμε σε μία εποχή που πραγματικά πρέπει να εργαστούμε σκληρά, μαζί, προκειμένου να βρούμε ένα κοινό έδαφος και για το κοινό καλό και είναι αλήθεια ότι υπάρχει αρκετή καλοσύνη γύρω μας!

Η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης (FDNY) αποτελεί σημαντική παρηγοριά, μέσα από όλα όσα προσφέρει στην κοινωνία ως μία πραγματικά δημόσια υπηρεσία. Οι σημαντικοί αυτοί δημόσιοι οργανισμοί όπως το FDNY υπηρετούν τις κοινότητές μας καθημερινά, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω μας. Η φωτιά δε μιλάει κάποια γλώσσα, δεν έχει προφορά, δεν έχει σύνορα, δεν έχει ηθική, δεν έχει φίλους.

Ολη η ομιλία του κ. Δρακόπουλου 

Καλησπέρα σας,

Είναι πραγματική ευχαρίστηση και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ απόψε για να γιορτάσω μαζί με εσάς, τους εκπληκτικούς άντρες και τις εκπληκτικές γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης!

Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, γεμάτη μοναδικές ευκαιρίες, αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Οι ειδήσεις, είτε πρόκειται για ψεύτικες είτε όχι, πολύ συχνά προκαλούν διχασμό. Πολλοί άνθρωποι –υπερβολικά πολλοί και πολύ συχνά– είναι απλά απογοητευμένοι. Ζούμε σε μία εποχή που πραγματικά πρέπει να εργαστούμε σκληρά, μαζί, προκειμένου να βρούμε ένα κοινό έδαφος και για το κοινό καλό· και είναι αλήθεια ότι υπάρχει αρκετή καλοσύνη γύρω μας!

Φωτογραφία: “Ε.Κ.” – Κώστας Μπέη.

Η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης (FDNY) αποτελεί σημαντική παρηγοριά, μέσα από όλα όσα προσφέρει στην κοινωνία ως μία πραγματικά δημόσια υπηρεσία. Οι σημαντικοί αυτοί δημόσιοι οργανισμοί όπως το FDNY υπηρετούν τις κοινότητές μας καθημερινά, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω μας. Η φωτιά δε μιλάει κάποια γλώσσα, δεν έχει προφορά, δεν έχει σύνορα, δεν έχει ηθική, δεν έχει φίλους.

Οι άντρες και οι γυναίκες του FDNY, ακολουθώντας τις θεμελιώδεις αξίες της Υπηρεσίας, της Γενναιότητας, της Ασφάλειας, της Τιμής, της Αφοσίωσης και της Ετοιμότητας, είναι πάντα στο πλάι μας για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία μας με θάρρος και μεγάλη αποφασιστικότητα, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από τα στατιστικά του περασμένου έτους, όπου είχαμε τους λιγότερους θανάτους από πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί από το 1916.

Χίλιοι διακόσιοι πυροσβέστες, δωρητές και υποστηρικτές του Ιδρύματος σηκώθηκαν όρθιοι όταν ο αρχηγός Ντάνιελ Νάιγκτο απένειμε το βραβείο στους Ανδρέα Δρακόπουλου και Στίβεν Φίσερ. Φωτογραφία: “Ε. Κ.” – Κώστας Μπέη

Όλοι όσοι έχουμε συγκεντρωθεί εδώ απόψε, είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την αποστολή του FDNY Foundation. Πρόκειται για μία πραγματικά αξιόλογη αποστολή που περιλαμβάνει την υποστήριξη εξοπλισμού και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αναγκών, καθώς και των προγραμμάτων προσέγγισης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο οργανισμός. Από την ίδρυση του ΙΣΝ το 1996, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής γενναιοδωρίας του ιδρυτή μας και θείου μου, Σταύρου Νιάρχου, όλοι μας στο Ίδρυμα αισθανόμαστε έναν βαθύ σεβασμό για τις δημόσιες υπηρεσίες και όλους όσοι τις παρέχουν, σε όλες τους τις μορφές.

Είτε εδώ στη Νέα Υόρκη, είτε στην Ελλάδα, ή οπουδήποτε αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε στηρίξει επανειλημμένα τις προσπάθειες αυτές. Το κοινωφελές έργο του ΙΣΝ, κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας αυτής που υφίσταται το Ίδρυμά μας, όπως αποδεικνύεται από τις δωρεές μας σε πάνω από 110 χώρες, έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλά ιδρύματα, πολλές πρωτοβουλίες και πολλές ιδέες που πιστεύουμε πως αξίζουν την υποστήριξή μας.

Φωτογραφία: “Ε. Κ.” – Κώστας Μπέη

Σε ολόκληρο το έργο του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, αναζητούμε δωρεοδόχους συνεργάτες οι οποίοι ενισχύουν τη ζωτικότητα της πόλης, την καθιστούν πιο προσιτή σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας και βελτιώνουν τις ζωές των ατόμων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Βλέπουμε όλους τους δωρεοδόχους μας ως συνεργάτες. Προσπαθούμε καθημερινά να μην ξεχνάμε πως η δύναμη συνοδεύεται από την ευθύνη, και πως μία από τις ευθύνες μας είναι να φροντίσουμε να μην γίνουμε αλαζόνες, δεδομένης της ικανότητάς μας να παρέχουμε σημαντική οικονομική υποστήριξη.

Φωτογραφία: “Ε. Κ.” – Κώστας Μπέη

Ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιούμε είναι ότι, ακόμα και στις εσωτερικές μας διαδικασίες, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε φορά που απορρίπτουμε μία πρόταση, έχουμε πρώτα πραγματοποιήσει μία όσο το δυνατόν δικαιότερη αξιολόγηση. Δε μας πειράζει καθόλου αν καμιά φορά καταλήγουμε να δίνουμε «πάρα πολλά» σε έναν υποψήφιο δωρεοδόχο, αλλά θα μας πείραζε αν απορρίπταμε άδικα μία αίτηση δωρεάς.

Με τέτοιου είδους «προστατευτικά μέτρα» πιστεύω πως οι άνθρωποι και οι οργανισμοί που έχουν δύναμη και εξουσία μπορούν να παραμείνουν πιστοί στο πνεύμα της αποστολής τους. Το έργο μας στη Νέα Υόρκη είναι πολυεπίπεδο και φτάνει βαθιά μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Εκτείνεται από την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και την επισιτιστική βοήθεια, μέσω οργανισμών όπως οι WIN και City Harvest, μέχρι την προώθηση της πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό μέσω του Ταμείου Εκπαίδευσης του MoMA και του προγράμματος στο Frick Collection για την ελεύθερη είσοδο των επισκεπτών.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Το Ίδρυμά μας πραγματοποίησε πρόσφατα δωρεές για την υποστήριξη των οργανισμών Madison Square Boys and Girls Club, Generation Citizen, America Needs You, NY/Queens/Brooklyn Public Libraries, και Hostos Community College. Στον τομέα της Υγείας, εγκαινιάσαμε πρόσφατα δύο ολοκαίνουριες μονάδες που δημιουργήθηκαν στο New York-Presbyterian Hospital με την υποστήριξη του ΙΣΝ –μία Μονάδα Επείγουσας Φροντίδας Γυναικών και μία μονάδα για παιδιά που αναρρώνουν από χειρουργικές επεμβάσεις. Σε συνδυασμό με την πίστη μας στην αποστολή του FDNY, το ΙΣΝ είναι παράλληλα περήφανος υποστηρικτής του σημαντικού έργου της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Νέας Υόρκης (NYPD).

Έχουμε επίσης υποστηρίξει τόσο την τοπική όσο και τη διεθνή κοινότητα βετεράνων, στηρίζοντας το Pat Tillman Foundation, το Wounded Warrior-Scholar Project, το Outward Bound και το Puppies Behind Bars –έναν οργανισμό που διδάσκει τους κρατούμενους πώς να εκπαιδεύουν με ειδικό τρόπο σκύλους για τραυματίες βετεράνους που επιστρέφουν στην πατρίδα, καθώς και για αξιωματικούς της αστυνομίας.

Πρόσφατα το ΙΣΝ συνεργάστηκε με τις Υπηρεσίες Βετεράνων και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης για την επιλογή του Bryan Doerries, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Theater of War Productions, ο οποίος θα υπηρετήσει ως ο νέος Δημόσιος Artist-in-Residence (PAIR) της πόλης της Νέας Υόρκης για περίοδο δύο ετών.

Ο ρόλος αυτός θα του επιτρέψει να υλοποιήσει μία θεραπευτική πρωτοβουλία δημόσιας υγείας, με βάση το θέατρο –και συγκεκριμένα τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες– σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης, που θα απευθύνεται τόσο στην κοινότητα των βετεράνων, όσο και στους απλούς πολίτες. Μία κεντρική έννοια που διέπει όλα αυτά τα έργα, και την οποία επιδεικνύετε κι εσείς με το δικό σας έργο καθημερινά, είναι η ελληνική έννοια του φιλότιμου, που αντιστοιχεί στο να κάνεις το σωστό και να στηρίζεις το συνάνθρωπό σου, ανεξάρτητα από την κατάσταση ή τα όσα διακυβεύονται.

Στο FDNY, ενσωματώνετε απόλυτα το ήθος του φιλότιμου σε όλα όσα κάνετε, είτε σπεύδετε να σβήσετε μία φωτιά, είτε απλά ανταποκρίνεστε σε έναν εσφαλμένο συναγερμό.

Εκ μέρους εμού και των παιδιών μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίτροπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Daniel Nigro, τον Επικεφαλής του Σώματος, James Leonard, τον Αρχηγό, James Grismer, και όλους όσοι εργάζονται στο Engine 39/Ladder 16, τον Πρόεδρο του FDNY Foundation, Steve Ruzow, και τα Μέλη του ΔΣ, Chris Carrera (έναν σπουδαίο προσωπικό μου φίλο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, του οποίου ιδέα ήταν να βρίσκομαι εδώ απόψε), Bob Zito, και την Εκτελεστική Διευθύντρια, Jean O’Shea, για την εξαιρετική φιλοξενία που μας δείξατε όταν σας επισκεφθήκαμε πριν από δύο μήνες.

Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όλους μας, και σας ευχαριστούμε πολύ! Είναι οι δημόσιοι λειτουργοί, όπως εσείς, που παρέχουν την απαραίτητη δομή και τις θεμελιώδεις υπηρεσίες που χρειάζονται οι κοινότητες προκειμένου να λειτουργούν σωστά, να παραμένουν ασφαλείς και να ευδοκιμούν. Θεωρώ πώς χρωστάμε ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση, αναγνώριση και ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που εθελοντικά θέτουν τη ζωή και την υγεία τους σε κίνδυνο για το καλό των συνανθρώπων τους.

Είναι λοιπόν με βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για το έργο σας που εγώ, και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παίξουμε έναν ρόλο στην υποστήριξη των υποδειγματικών ανδρών και γυναικών του FDNY. Σας παρακαλούμε λοιπόν να δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχετε στη σπουδαία πόλη μας… και πέρα από αυτήν!

Σας ευχαριστούμε!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available