x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το ιδιωτικό ελληνικό σχολείο «Greek 4 Kids» στη Μασαχουσέτη σημειώνει επιτυχία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε κεντρικό σημείο του προαστίου Νιούτον (Newton) της Μασαχουσέτης και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 1345 Centre Street, λειτουργεί επί σχεδόν εδώ και δέκα επτά χρόνια το ιδιωτικό Ελληνικό Σχολείο «Greek 4 Kids» ή «Ελληνικό Σχολείο» όπως αναγράφεται στην πινακίδα στην είσοδό του. Το σχολείο οραματίσθηκε και ίδρυσε η εκπαιδευτικός και καθηγήτρια Νέων Ελληνικών Κλεάνθη Μαυρογιαννάκη.

Σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «το πρώτο μάθημα έγινε το 2005 με 11 εγγεγραμμένους μαθητές και μαθήτριες ενώ έκτοτε έχουν περάσει α από τα θρανία του πάνω από 250 μαθητές και μαθήτριες. Από το ξεκίνημά του το Greek 4 Kids σε ένα Προτεσταντικό Ναό στην πόλη Melrose της Μασαχουσέτης το Σεπτέμβριο του 2005 είχε στόχο να προσφέρει μια άλλη επιλογή στον χώρο της μεταλαμπάδευσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στα παιδιά ελληνικής καταγωγής.

Χάρη στις προσπάθειες της ιδρύτριας και διευθύντριάς του Κλεάνθης Μαυρογιαννάκη, τη συμπαράσταση του συμβουλίου και την ανταπόκριση των γονιών το Σχολείο συνεχίζει και προοδεύει.

Το πληροφοριακό δελτίο του Ελληνικού Σχολείου Greek 4 Kids στο Νιούτον της Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GREEK 4 KIDS

Η Κλεάνθη Μαυρογιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και ήρθε για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Είναι απόφοιτη του Ελληνικού Κολλεγίου στο Μπρουκλάιν με πτυχίο στα Παιδαγωγικά και κάτοχος άδειας διδασκαλίας στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Βοστώνης.

Είπε ότι το μεταπτυχιακό της στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης τη βοήθησε επιπλέον να κατανοήσει τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει ως δασκάλα και διευθύντρια σε Ελληνικά Απογευματινά και Ημερήσια Σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις πολιτείες της Μασαχουσέτης και της Καλιφόρνιας. Εχει επίσης πολυετή πείρα ως καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, το Πανεπιστήμιο Βοστώνης (Boston University).

Είπε, πως «τo Greek 4 Kids είναι ένα ιδιωτικό σχολείο και μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που προσφέρει μαθήματα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Λόγω των περιορισμών με την πανδημία του Covid-19 τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά και έτσι πολλοί μαθητές από όλη την Αμερική είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα μια που στην περιοχή τους δεν υπήρχε ελληνικό σχολείο. Αρκετοί ακόμα συνεχίζουν». Συμπλήρωσε, πως «η ανθρώπινη επαφή στην τάξη είναι κάτι που δεν μπορεί να σου δώσει ο υπολογιστής, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος, ευτυχώς επιβιώσαμε».

Από θεατρική παράσταση μέσα στην τάξη με τον Οδυσσέα στο παλάτι και την Πηνελόπη στον αργαλειό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GREEK 4 KIDS

Επισήμανε πως «για μαθητές με φυσική παρουσία, τμήματα και ιδιαίτερα μαθήματα προσφέρονται τις καθημερινές τα απογεύματα και το Σάββατο. Η διδασκαλία γίνεται από τέσσερις συνολικά δασκάλες με τη σχετική εμπειρία και μητρική γλώσσα τα Ελληνικά. Δυστυχώς η έλλειψη καταρτισμένου διδακτικού προσωπικού δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην περαιτέρω ανάπτυξη του σχολείου. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί το σχολείο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάρα πολλά παιδιά, η γλώσσα διδάσκεται σε επίπεδα δεξιοτήτων και τα τμήματα πρέπει να είναι μικρά».

Η κυρία Μαυρογιαννάκη τόνισε πως «είναι γενικά θλιβερό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με κατάλληλες σπουδές και επιμόρφωση που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της τάξης. Δυστυχώς δεν υπάρχει και καμιά πρόβλεψη από αρμόδιους φορείς για το πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Η λύση των εκπαιδευτικών από την Ελλάδα είναι μη ρεαλιστική. Ενας γυμναστής, ένας μαθηματικός, ένας ιστορικός δεν μπορεί να ‘σταθεί’ μέσα στην τάξη του ελληνικού σχολείου διότι δεν γνωρίζει ούτε την αμερικανική εκπαιδευτική πραγματικότητα και νοοτροπία από την οποία προέρχεται ο μαθητής ούτε το πώς να διδάξει μια άλλη γλώσσα. Το Greek 4 Kids διδάσκει τα Ελληνικά σαν ξένη γλώσσα αλλά και σαν δεύτερη γλώσσα. Τα παιδιά ξεκινούν από την ηλικία των 3 ετών περίπου και πάντα παροτρύνουμε τους γονείς να αρχίζουν την επαφή με τα Ελληνικά όσο γίνεται πιο νωρίς όπως κάνουν και με τα Αγγλικά».

Η ιδρύτρια και διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Greek 4 Kids εν ώρα διδασκαλίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GREEK 4 KIDS

Στην ερώτηση πόσο είναι τα δίδακτρα κατ’ έτος, είπε πως «το σχολείο είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός 501 (c3). Tα έσοδά του προέρχονται επί το πλείστον από τα δίδακτρα τα οποία είναι γύρω στα 1.500 δολάρια το χρόνο, ενώ στο δεύτερο και τρίτο παιδί δίνεται έκπτωση. Γονείς που πραγματικά θέλουν το παιδί τους να μάθει Ελληνικά αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορούν να εγγράψουν σε τμήμα τα παιδιά τους, το σχολείο στέκεται αρωγός και κατανοεί το πρόβλημα. Να επισημανθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και διατήρηση του υψηλού επιπέδου παιδείας που προσφέρεται στους μαθητές μας είναι η χρηματική προσφορά των χορηγών μας – των φίλων, των φιλελλήνων και των ανθρώπων που αγαπούν την ελληνική παιδεία και στους οποίους είμαστε ευγνώμονες.  Η λειτουργία ενός σχολείου είναι πολυδάπανη. Οι άνθρωποι αυτοί ευεργετούν από τη μια με την ευγενική προσφορά τους και από την άλλη λαμβάνουν έκπτωση φόρου λόγω του φορολογικού καθεστώτος του σχολείου».

Η κυρία Μαυρογιαννάκη πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία ως μια «υγιή» επιλογή στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Είπε πως «πρέπει το Ελληνικό Σχολείο να λειτουργεί με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία, ποιοτικούς στόχους και διαφάνεια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών και την αγάπη των μαθητών που θα θέλουν να έρχονται σε εβδομαδιαία βάση. Πρέπει κάποιος να δίνει απολογισμό, να γνωρίζει το αντικείμενο της δουλειάς και τα εκάστοτε δημογραφικά και με ειλικρίνεια να μαθαίνει από λάθη και παραλείψεις. Ετσι προχωράς μπροστά το σχολείο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκάθαρη απάντηση, όσον αφορά στις πραγματικές διαστάσεις των διατυπώσεων που εντάχθηκαν ή αφαιρέθηκαν στο κείμενο του Αμυντικού Προϋπολογισμού του 2023 (NDAA 2023) αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, έδωσε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας