x
 

Πολιτισμός

Το ΙΣΝ χτίζει μία νέα, δημόσια Αγορά που θα ενθαρρύνει τον διάλογο στον σύγχρονο, πολωμένο κόσμο

18 Νοεμβρίου 2021

NEA YOΡΚΗ. Το δικό του εντυπωσιακό κτίριο θα αποκτήσει το Stavros Niarchos Foundation (SNF) Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εκεί που το ερευνητικό προσωπικό του, που ολοένα μεγαλώνει, θα διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό.

Το κτίριο έρχεται να ενισχύσει την αποστολή του SNF Agora Institute για την ενδυνάμωση του ανοιχτού και συμπεριληπτικού διαλόγου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας της δημοκρατίας.

Η Δευτέρα 15 Νοεμβρίου αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του έργου, για δύο διαφορετικούς λόγους: γιατί σήμανε την επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του κτιρίου αλλά και της συνεργασίας με νέο ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό που έρχεται να συμπληρώσει την ομάδα του SNF Agora Institute. Οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη και το κτίριο, που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε καλωσόρισμα των νέων μελών και επισκεπτών ερευνητών, που εντάχθηκαν στο δυναμικό του SNF Agora Institute, διπλασιάζοντας τον αριθμό του ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του Ινστιτούτου. Ακολουθώντας το πνεύμα του SNF Agora Institute, οι ερευνητές προέρχονται από διαφορετικά πεδία, από τον τομέα της ιστορίας, της κοινωνιολογίας καθώς και των πολιτικών επιστημών.

«Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Johns Hopkins έχουν τη δυνατότητα να μας καθοδηγήσουν σε αυτήν την προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για όλους», ανέφερε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος. «Πρωτοβουλίες όπως το SNF Agora, που εστιάζουν σε φαινομενικά απλές έννοιες, όπως στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου μπορούν, θέλω να ελπίζω, να συμβάλουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επαναπαυτούμε, ότι δεν θα θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο κι ότι θα συνεχίσουμε συλλογικά να εμπνέουμε τους εκάστοτε ηγέτες, για να εμπιστευτούν το όραμα και την αποστολή μας, έτσι ώστε αυτό που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε να είναι επίκαιρο, δίκαιο, παραγωγικό και αποτελεσματικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ