ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ («Associated Press»). Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιθανό ότι η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει δει η ανθρωπότητα, ανέφερε χθες Παρασκευή η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα Copernicus.
(Καλοκαίρι 2024, το πιο θερμό στα χρονικά για την Ελλάδα)
Και αν αυτό ακούγεται οικείο, οφείλεται στο γεγονός ότι τα ρεκόρ που κατέρριψε ο Πλανήτης είχαν σημειωθεί μόλις πέρυσι, καθώς η προκληθείσα από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή, με μια προσωρινή ώθηση από ένα «Ελ Νίνιο», συνεχίζει να αυξάνει τις θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Το βόρειο μετεωρολογικό καλοκαίρι -Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος- είχε κατά μέσο όρο 16,8 βαθμούς Κελσίου (62,24 βαθμούς Φαρενάιτ), σύμφωνα με το Copernicus. Αυτό είναι 0,03 βαθμούς Κελσίου (0,05 βαθμούς Φαρενάιτ) θερμότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2023. Τα αρχεία του Copernicus ξεκινούν από το 1940, αλλά τα αμερικανικά, βρετανικά και ιαπωνικά αρχεία, τα οποία ξεκινούν από τα μέσα του 19ου αιώνα, δείχνουν ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη από τότε που γίνονται τακτικές μετρήσεις και πιθανότατα εδώ και περίπου 120.000 χρόνια, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.
Οι Αύγουστοι τόσο του 2024 όσο και του 2023 ήταν οι πιο θερμοί παγκοσμίως με 16,82 βαθμούς Κελσίου (62,27 βαθμούς Φαρενάιτ). Ο Ιούλιος ήταν η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο που δεν σημείωσε ρεκόρ παγκοσμίως, με μικρή διαφορά από το 2023, αλλά επειδή ο Ιούνιος του 2024 ήταν πολύ πιο ζεστός από τον Ιούνιο του 2023, το φετινό καλοκαίρι στο σύνολό του ήταν το πιο ζεστό, δήλωσε ο διευθυντής του Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο (Carlo Buontempo).
«Για να μην γίνει το 2024 το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, θα πρέπει να δούμε πολύ σημαντική ψύχρανση του τοπίου για τους εναπομείναντες μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.
Με την προβλεφθείσα «La Nina» -μια προσωρινή φυσική ψύξη σε τμήματα του κεντρικού Ειρηνικού- οι τελευταίοι τέσσερις μήνες του έτους μπορεί να μην καταγράφουν πλέον ρεκόρ, όπως οι περισσότεροι από τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αλλά δεν είναι πιθανό να είναι αρκετά δροσεροί για να μην σπάσει το 2024 το ετήσιο ρεκόρ, δήλωσε ο Μπουοντέμπο.
Αυτοί δεν είναι απλώς αριθμοί σε ένα βιβλίο ρεκόρ, αλλά καιρός που πλήττει τους ανθρώπους, δήλωσαν οι επιστήμονες του κλίματος.
«Ολα αυτά μεταφράζονται σε περισσότερη δυστυχία σε όλο τον Κόσμο, καθώς μέρη όπως το Φοίνιξ αρχίζουν να μοιάζουν με μπάρμπεκιου εγκλωβισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες για όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα του έτους», δήλωσε ο κοσμήτορας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και κλιματολόγος Τζόναθαν Οβερπεκ (Jonathan Overpeck). Η πόλη της Αριζόνα είχε φέτος περισσότερες από 100 ημέρες με 100 βαθμούς Φαρενάιτ (37,8 βαθμούς Κελσίου). «Με τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα κύματα καύσωνα έρχονται πιο σοβαρές ξηρασίες σε ορισμένα μέρη και πιο έντονες βροχές και πλημμύρες σε άλλα. Η κλιματική αλλαγή γίνεται πολύ προφανής και πολύ δαπανηρή για να την αγνοήσουμε».