x

Κοινωνία

Το Κάνσας δείχνει πως τα 4/5 των πολιτειών υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση

04 Αυγούστου 2022

ΤΟΠΕΚΑ. ΚΑΝΣΑΣ. Υπήρχε κάθε λόγος να περιμένει κανείς μία οριακή διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η ηχηρή νίκη της Τρίτης για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο Κάνσας προσέφερε μερικά από τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι τώρα για το γεγονός πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει τον «Roe vs Wade» έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Η νίκη, με διαφορά 59-41 σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, υποδηλώνει ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι το ωφελούμενο κόμμα σε ένα ζήτημα όπου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν συνήθως το πλεονέκτημα.

Το δημοψήφισμα του Κάνσας υποδηλώνει ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο θα απέρριπτε μια παρόμοια πρωτοβουλία για την κατάργηση των δικαιωμάτων αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκ των 50 πολιτειών (σε λίγες πολιτείες οι πιθανότητες είναι πολύ κοντά στο 50-50). Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, με βάση το πώς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά προέβλεπαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοψηφισμάτων για τις αμβλώσεις. Αλλά είναι ένας τρόπος που βασίζεται σε στοιχεία που οδηγούν σε ένα αρκετά προφανές συμπέρασμα: Εάν τα δικαιώματα της άμβλωσης κέρδισαν το 59% της υποστήριξης στο Κάνσας, αυτό σημαίνει ότι σε εθνικό επίπεδο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κάνσας ψήφισε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Τζο Μπάιντεν το 2020, διαφορά αρκετή για να θεωρηθεί με ασφάλεια Ρεπουμπλικανική πολιτεία.

Είναι ένας απολογισμός που συμβαδίζει με πρόσφατες εθνικές έρευνες που έδειξαν μεγαλύτερη υποστήριξη για νόμιμες αμβλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Και η υψηλή συμμετοχή, ειδικά μεταξύ των Δημοκρατικών, επιβεβαιώνει ότι η άμβλωση δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους πολιτικούς ακτιβιστές. Τα διακυβεύματα της πολιτικής για τις αμβλώσεις έχουν γίνει αρκετά σημαντικά που μπορεί να οδηγήσουν από μόνα τους σε υψηλό ποσοστό συμμετοχής, παρόμοιο με ενδιάμεσες εκλογές.

Τίποτα από αυτά δεν αποδεικνύει ότι το θέμα θα βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές. Και υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα από τα δεδομένα του Κάνσας. Αλλά η μεγάλη διαφορά κάνει ένα πράγμα ξεκάθαρο: Οι ούριοι άνεμοι πνέουν τώρα υπέρ των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας