x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το κρητικό χορευτικό της Φλόριδας πηγαίνει παντού

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Για 20 χρόνια το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Φλόριδας, που εδρεύει στο Παλμ Χάρμπορ, κερδίζει τα χειροκροτήματα των ομογενών στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Με τις γνήσια παραδοσιακές χορευτικές φιγούρες της λεβαντογέννας Κρήτης, τις φανταχτερές και όμορφες στολές των κοριτσιών και των αγοριών και την καλοδιαλεγμένη μουσική, είναι ο μόνιμος καλεσμένος στην ετήσια εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών στο Σάρλοτ.

Η εκεί φετινή εμφάνιση θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να πάμε, όπου μας καλούν», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο υπεύθυνος του χορευτικού, που είναι και ο χοροδιδάσκαλος, Νίκος Βοτζάκης. «Κάνουμε τακτικά πρόβες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και εμφανιζόμαστε στις εκδηλώσεις του δικού μας συλλόγου, αλλά είμαστε πρόθυμοι να πάμε και όπου μας καλέσουν. Και οι προσκλήσεις είναι αρκετές».

Το χορευτικό έχει την ονομασία «Δροσουλίτες» και αποτελείται από μικρούς και μεγαλύτερους, αγόρια και κορίτσια, με παραδοσιακές στολές. Συμμετέχουν, περίπου 15-20 παιδιά που πηγαίνουν στις πρόβες τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες στο οίκημα του Κρητικού Συλλόγου.

Για 30 χρόνια είναι δάσκαλος και υπεύθυνος του χορευτικού στη Φλόριδα, ο Νίκος Βοτζάκης (αριστερά). Στη φωτογραφία, από παλαιότερη εκδήλωση. Δίπλα του, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Αγγελος Σάκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Τον περασμένο Μάιο, το κρητικό αυτό χορευτικό συγκρότημα είχε εμφανιστεί με επιτυχία στον ετήσιο χορό του Συλλόγου για το οποίο μάλιστα είχε έλθει από την Ελλάδα και το κρητικό συγκρότημα του Ανδρέα Λιλικάκη.

Η πρώτη εμφάνιση του χορευτικού «Δροσουλίτες» θα γίνει στην αρχή του φθινοπώρου, κατά το ετήσιο πικ-νικ του Κρητικού Συλλόγου στην αυλή του, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Ο Νίκος Βοτζάκης προσφέρει εδώ και 30 χρόνια τις εθελοντικές του υπηρεσίες στο χορευτικό του Κρητικού Συλλόγου και είναι πραγματικά η «ψυχή» του. Οπως ο ίδιος πάντα λέει, κάποια μέρα σε μια εκδήλωση στην κοινότητα του Αγ. Νικολάου του «Ελληνικού Χωριού» Τάρπον Σπρινγκς, είδε το χορευτικό. Στενοχωρήθηκε όταν πρόσεξε ότι τα παιδιά δεν ήξεραν τι χόρευαν. Η μουσική ήταν Σούστα, αλλά τα παιδιά χόρευαν Μαλεβιζιώτικο χορό.

Αμέσως, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Συλλόγου και έγινε ο δάσκαλος του χορευτικού το οποίο στα επόμενα χρόνια έγινε τόσο φημισμένο, ώστε μέχρι και σήμερα το προσκαλούν διάφορες οργανώσεις και έξω από τη Φλόριδα.

«Τα παιδιά είχαν όρεξη να μάθουν και προσπαθούσαν», είπε ο Νίκος Βοτζάκης. «Ετσι, αποφάσισα να βρίσκω χρόνο από τις εργασίες μου και να τα μάθω».

Λυγερόκορμα κορίτσια με παραδοσιακές στολές, σε εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Κρητών Φλόριδας στο Παλμ Χάρμπορ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο Κρητικός Σύλλογος έχει σήμερα στο χορευτικό του τμήματα για μεγαλύτερους νέους και για μικρά παιδιά. Παλαιότερα είχε και ενδιάμεσο σε ηλικίες τμήμα. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, με επιτυχία στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας και στο Λας Βέγκας της Νεβάδα.

Αλλά η επιτυχία δεν ήλθε χωρίς κόπο και μεγάλη προσπάθεια από τον Νίκο Βοτζάκη. Ο ίδιος εξομολογείται ότι τον πρώτο καιρό είχε δυσκολία να συγκεντρώνει τα παιδιά για πρόβες. Την πρώτη φορά εμφανίστηκε μόνο ένα παιδί και ελάχιστα τις επόμενες. Επρεπε κάπως διαφορετικά να ενεργήσει.

«Για να ελκύσω τα παιδιά, τους είπα ότι θα κάνουμε δυο εβδομάδες μαθήματα και μετά θα πάμε όλοι μαζί στον κινηματογράφο», είπε ο κ. Βοτζάκης. «Τους άρεσε η ιδέα να μαζεύονται έτσι για συντροφιά και από τότε όλα άλλαξαν. Σιγά-σιγά, το χορευτικό μας μεγάλωνε. Μέχρι που τα παιδιά χόρεψαν για πρώτη φορά δημόσια σε ένα πικ νικ του Συλλόγου μας και όλοι ενθουσιάστηκαν. Οπότε όλοι οι γονείς άρχισαν να φέρουν για μαθήματα τα παιδιά τους. Συνέχισα να τους ενθαρρύνω, λέγοντας ότι εάν θα έρχονται στα μαθήματα για δύο μήνες, θα τους πήγαινα ομαδικά στο Ντίσνεϊ του Ορλάντο. Αλλες μέρες, πάλι, πηγαίναμε όλοι μαζί για πίτσα. Πολλοί γονείς μου είχαν πει, ότι έβλεπαν μερικές φορές τα παιδιά τους να χορεύουν μόνα τους τους κρητικούς χορούς μέσα στα δωμάτιά τους, για εξάσκηση».

Οι νέοι και οι νέες χορευτικού των Κρητών, φορούν πάντα εντυπωσιακές παραδοσιακές ενδυμασίες. Ο εμποροράφτης Ντίνος Ζομπανάκης πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, ενώ βοήθησε και η Ιωάννα Φραγκέδη. Στολές τα προηγούμενα χρόνια, είχαν φέρει και από την Ελλάδα.

«Το χορευτικό μας, είναι το κλειδί του Συλλόγου μας», υποστήριξε ο κ. Βοτζάκης. Για τη σημασία του χορευτικού, ο ίδιος είχε υπογραμμίσει σε ομιλία του πριν χρόνια, ότι «με τα χορευτικά, έχουμε νεολαία, που σημαίνει ότι έχουμε και σύλλογο και μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Η Ομογένεια της Αυστραλίας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Πατριάρχη κ.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ