x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κρυφό σχολειό

Κύριε Διευθυντά,

Σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε τα Ελληνικά Γράμματα. Μέσα σε τόσους αιώνες σκλαβιάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Ελληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα. Ζούσαν με αλλόθρησκους που έκοβαν κεφάλια και γλώσσες χριστιανών που τολμούσαν να μιλάνε ελληνικά.

Οι Τούρκοι δεν τους άφηναν να μάθουν γράμματα. Ετσι δημιουργούνται τα κρυφά σχολεία, τα σχολεία της σκλαβιάς. Μοναδικό φαινόμενο σε όλους τους λαούς να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα τη νύχτα στο κρυφό σχολειό.

Στη φοβερή εκείνη ατέλειωτη νύχτα του Ελληνισμού, το κρυφό σχολειό φώτιζε. Ο φόβος ήταν μεγάλος. Ο ταπεινός καλόγηρος δάσκαλος, πάμπτωχος διαφωτιστής με τα λίγα γράμματά του και την πολλή φλόγα της ψυχής του, βάζει τα πρώτα λιθαράκια της Παιδείας. Τους μιλάει για τον Χριστό και για την πατρίδα, τα παρηγορεί, τα γεμίζει ελπίδα, τους λέει ότι είναι χριστιανοί.

Τα κρυφά αυτά σχολειά είναι στα υγρά δωμάτια των μοναστηριών ή στους νάρθηκες των εκκλησιών και έπαιζαν τη ζωή τους για να μάθουν λίγα γράμματα. Τα πρώτα αναγνωστικά βιβλία τους ήταν της εκκλησίας το συναξάρι, το ψαλτήρι, το ωρολόγιο, μόνο θρησκευτικά βιβλία είχαν. Ολα τα κρυφά σχολειά ήταν κάτω από την προστασία της Εκκλησίας.

Στην αρχή τα γράμματα διδάσκονταν στα κρυφά σχολειά από μισογραμματισμένους παπάδες, ιερομόναχους και μοναχούς με φλόγα και πίστη.

Μετά, σιγά-σιγά εμφανίζονται τα φανερά σχολεία που διδάσκουν σοφοί ιερείς και λόγιοι οι «διδάσκαλοι του Γένους».

Ετσι αρχίζει η περίοδος του Ελληνικού Διαφωτισμού από την εισήγηση που έκανε ο μεγάλος διερμηνέας της Πύλης Δ. Μουρούζης στα 1774, που επέτρεπαν οι Τούρκοι την ίδρυση σχολείων.

Αναφέρω μερικά κέντρα του υπόδουλου Ελληνισμού. Οπως Κωνσταντινούπολης, Ιασίου, Σμύρνης, Μηλιάς Πηλίου, Μοσχόπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μεσολογγίου, Πάτρας, Χανίων, Ηρακλείου, Κέρκυρας κ.τ.λ.

Πολλοί από τους διδάσκαλους τους Γένους ήταν κληρικοί. Δυστυχώς εδώ στην Αμερική … η θρησκευτική μας ηγεσία και οι ιερείς κατάργησαν την ελληνική μας γλώσσα στις εκκλησίες εκεί που φώτισαν τα κρυφά σχολειά, ζώντες σε μια δημοκρατική χώρα.

Κι όμως, ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο καλόγηρος Σαμουήλ, ο Παπαφλέσσας, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Χρυσόστομος, έχυσαν τ ο αίμα των και τίμησαν το ιερό ράσο, για την πατρίδα, την Ορθοδοξία και τα Ελληνικά Γράμματα. Σαν φόρο τιμής, ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη θρησκεία μου, τη γλώσσα μου και την εθνικότητά μου να είμαι χριστιανός και να λέγομαι Ελληνας.

Κώστας Στούπης

Μέθουεν, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κυπριακή εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ