x
 

Πολιτική

Το Κυπριακό θέτουν ξανά οι «27» στην Τουρκία-Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

16 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναπόφευκτα θα ασχοληθεί σε βάθος με το μέτωπο που άνοιξε μετά την ανταλλαγή επιθέσεων και απειλών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Ήδη μέσα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, οι «27» έσπευσαν να δηλώσουν τη θέση τους. Καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν, καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την πλήρη αλληλεγγύη τους προς το ισραηλινό λαό.

Για την Λευκωσία, η Σύνοδος θεωρείται σημαντικό ορόσημο καθώς κατά τη συζήτηση για την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βάλει στο τραπέζι τη σύνδεση με το Κυπριακό. Θα ζητήσει έμπρακτη στήριξη από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο άμεσης διασύνδεσης του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά και το διορισμό ενός Ευρωπαίου απεσταλμένου, προβλέπεται πως η συζήτηση θα είναι δύσκολη. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να επαναλάβει την ανάγκη να προσεγγιστεί από όλους το Κυπριακό ως Ευρωπαϊκό ζήτημα, ώστε να ενεργοποιηθούν τα εργαλεία που έχει στη φαρέτρα της η Ένωση ως αντάλλαγμα για αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Τελευταίο προσχέδιο

Σε σχέση με την Τουρκία, στο κείμενο που συμφωνήθηκε να συνυπογράψουν οι ηγέτες υπάρχουν τροποποιήσεις που ικανοποιούν την Λευκωσία. Στο τελευταίο, αλλά όχι τελικό προσχέδιο αναφέρεται πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Η εν λόγω παράγραφος παραπέμπει στη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες, συγκεκριμένες αναφορές στο θέμα της Κύπρου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρεται στο κείμενο.

Κατά τα άλλα γίνεται μια επανάληψη της καταγραφής των πάγιων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουσία του Κυπριακού, με νέα επίκληση παλαιότερων συμπερασμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει πως παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Οι «27» αναμένεται να δηλώσουν ξανά την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ