x
 

Πολιτική

Κινέζικο μπλόκο στο μεγαλεπήβολο έργο του τερματικού LNG στο Βασιλικό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ως κομβικής σημασίας για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου αξιολογείται το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το οποίο έχει εγκλωβιστεί από την κινεζική κρατική εταιρεία CPP-METRON (CMC) που αρνείται να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, προβάλλοντας κάθε τόσο εκβιαστικά και νέες αξιώσεις.

Το όλο θέμα μετά τη νέα απαίτηση 200 εκατ. ευρώ από την κινεζική εταιρεία, έχει παραπεμφθεί σε διεθνή διαιτησία.

Το τερματικό στο Βασιλικό είναι μια πονεμένη ιστορία τεσσάρων χρόνων με πολλά επεισόδια και αδυναμίες που προέρχονται από τις συνεχείς παλινωδίες της ανάδοχης εταιρείας που από τον Δεκέμβριο του 2019 ανέλαβε να υλοποιήσει το κρίσιμο για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου έργο.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάθεσή του στην CPP, οι Κινέζοι δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως με την όλη στάση τους κυριολεκτικά και μεταφορικά το… τερματίζουν για το τερματικό, έχοντας επανέλθει και επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους για το γεγονός ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβαν και να φέρουν εις πέρας το έργο.

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση της Λευκωσίας, συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους επί του θέματος, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κ. Λετυμπιώτη να επαναλαμβάνει την Τετάρτη τα όσα ανέφερε την προηγούμενη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Δεν έχει επέλθει ναυάγιο, ούτε αδιέξοδο, υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ για το έργο του τερματικού στο Βασιλικό.

Υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο πως για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου το τερματικό στο Βασιλικό είναι από τα κυριότερα έργα υποδομής που απαιτούνται για να ενεργοποιηθούν όλα τα στάδια.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κινέζο Πρέσβη, ο κ. Λετυμπιώτης περιορίστηκε να πει ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία για την οποία «είναι φρονιμότερο και πιο ωφέλιμο να μην γίνονται δημόσιες δηλώσεις».

«Αυτό το τηρούμε και σεβόμαστε την διαδικασία. Θα πρέπει να αναμένουμε, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να μπορέσει το έργο να έχει την απαιτούμενη πρόοδο».

Υπενθύμισε ότι βρίσκονται ήδη πίσω τα αρχικά χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαν τεθεί όταν αρχικά η σύμβαση είχε κατακυρωθεί στην συγκεκριμένη κοινοπραξία.

«Είναι τρία ξεχωριστά σημεία, αλλά ένα ενιαίο έργο και ως ενιαίο έργο πρέπει να προσεγγίζεται και να αντιμετωπίζεται. Το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και η Κυβέρνηση αναλογιζόμενοι πλήρως την σημασία, την αξία του έργου και πολύ περισσότερο τη σημασία που έχει η πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα για τα κυπριακά νοικοκυριά έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί και θα το καταστήσουμε εφικτό».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες δυσκολίες σχετικά με την εταιρεία και αν προσμετρώνται ενδεχόμενες ανησυχίες για τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι οι σχέσεις με τη χώρα ήταν και παραμένουν εξαιρετικές.

«Θέλουμε το έργο να ολοκληρωθεί, θέλουμε η εταιρεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, αξιολογούμε διαρκώς την πρόοδο και έχουμε σχεδιασμούς για κάθε πιθανή εξέλιξη» τόνισε.

Τόνισε ότι ιεραρχείται πρώτο το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας «νευραλγική» την ολοκλήρωση του έργου.

Σημείωσε, τέλος, ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι πολύ ασφυκτικός. «Εχουμε υπόψη μας χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να περιοριστούν οι δημόσιες τοποθετήσεις», σχολίασε.

Βολές για χειρισμούς από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Πολιτικές αντιδράσεις και κριτική για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις γύρω από το τερματικό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) θεωρεί ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις και πανηγυρικές, όπως αναφέρει, δηλώσεις της κυβέρνησης, για επανεκκίνηση των εργασιών στο τερματικό του Βασιλικού, «διαπιστώνεται ότι η κινεζική εταιρία δεν διατίθεται ή αδυνατεί να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Προεδρικό «άκαρπη διαβούλευση και συνάντηση χωρίς ουσία», υποστηρίζοντας ότι το έργο οδηγείται σε νέες περιπέτειες.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως:

– Αν και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του τερματικού;

– Πότε θα παραδοθεί το πλοίο Προμηθέας;

– Αν υπάρχει κίνδυνος φθοράς των ημιτελών εγκαταστάσεων και αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο ολοκλήρωσης των εργασιών.

Μεγάλη ανησυχία για τα όσα εξελίσσονται σχετικά με το τερματικό στο Βασιλικό εκφράζει και το ΑΚΕΛ.

Τονίζοντας ότι το έργο είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση «να βρει τον τρόπο για την ολοκλήρωσή του, αφού η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει, τέλος, ότι για την κατάσταση υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αλλά αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριοθετήθηκε την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων Γούρρι και Φαρμακάς και απείλησε σοβαρά το Δάσος του Μαχαιρά, ένα από τους μεγάλους «πνεύμονες» της νήσου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ