x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μεγάλο βήμα της επιστολικής ψήφου

Η Ελλάδα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, βελτιώνει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων κάνοντας όλο και πιο εύκολη τη συμμετοχή μας στις ελληνικές εκλογές.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις επόμενες ευρωεκλογές, στις 9 Ιουνίου 2024, θα είναι δυνατή η συμμετοχή μας διά της επιστολικής ψήφου (το ίδιο θα ισχύει και για τους Ελληνες που ζουν στο εσωτερικό της χώρας).

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Το μέτρο αυτό δεν αποτελεί το ισοδύναμο της ανακάλυψης της πυρίτιδος. Είναι σχεδόν αυτονόητο. Ισχύει στο εξωτερικό, π.χ. στις ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα (πρώτη φορά στο Βερμόντ το 1896).

Ομως χάρη στην παρούσα κυβέρνηση θα εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό είναι αυτονόητο, γιατί αν όντως επιθυμείς τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αυτών που δικαιούνται να ψηφίσουν, αν βλέπεις την ψήφο ως το βασικό εργαλείο της λειτουργίας της Δημοκρατίας, αν θέλεις και τον πιο απόμακρο από τα αστικά κέντρα πολίτη να ψηφίζει, τότε βγάλε από τη μέση τις δυσκολίες που αποτρέπουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού.

Αυτό ισχύει για τους Ελληνες της Ελλάδας που αναγκάζονται να επιστρέφουν στα εκλογικά κέντρα που ανήκουν, π.χ. από την Αθήνα στην Λήμνο, για να ψηφίσουν. Κι επειδή αυτό συνεπάγεται και χρόνο και χρήμα αρκετοί δεν ψήφιζαν.

Κι αν αυτό ισχύει μια φορά για την μικρή σε γεωγραφική έκταση Ελλάδα τότε ισχύει 100 φορές για την τεράστια αμερικανική ήπειρο, τον Καναδά, την Αυστραλία και γενικά σχεδόν παντού εκτός Ελλάδας.

Πασχίσαμε με τον τότε αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, κι εγώ ως υφυπουργός των Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, να πείσουμε την ομάδα που επεξεργαζόταν τον αρχικό νόμο ότι η επιστολική ψήφος είναι απαραίτητη προϋπόθεση, χωρίς αποτέλεσμα, για τον λόγο ότι δεν συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και με δεδομένη τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή τότε, η συναίνεσή τους ήταν απαραίτητη.

Με τα καινούργια λοιπόν δεδομένα, ο ομογενής που ζει π.χ. στην άκρη του Λονγκ Αϊλαντ ή στην πολιτεία του Βερμόντ, ή στο Οχάιο, ή στην Αριζόνα και το Κολοράντο δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει για ώρες για να ψηφίσει.

Θα μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του. Οπως κάνει στις αμερικανικές εκλογές όταν ταξιδεύει και δεν μπορεί να ψηφίσει αυτοπροσώπως.

Φαίνεται πως γίνεται κάτι μικρό, αλλά πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη.

Θα ήθελα όμως να απευθύνω δυο λόγια προσοχής σε αυτούς που επεξεργάζονται τον νόμο: ανησυχώ ότι με βάση αυτά που διαβάζω, τον κάνουν υπερβολικά περίπλοκο. Πολλές λεπτομέρειες, πολλή γραφειοκρατία.

Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως την ανάγκη να διασφαλιστεί το απόρρητο και η ασφάλεια της διαδικασίας. Μην υπερβάλλετε όμως στην αντίθετη κατεύθυνση. Μόνο τα απαραίτητα. Δεν έχει ο ομογενής τον ατέλειωτο χρόνο, ούτε συχνά τις γνώσεις των ηλεκτρονικών μέσων, ούτε  μερικές φορές και τη διάθεση να περάσει ώρες να καταλάβει πώς πρέπει να ψηφίσει.

Και οπωσδήποτε δημιουργήστε ένα τηλεφωνικό κέντρο στην Ελλάδα, π.χ. στο υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού με 2-3 άτομα προσωπικό που να μιλάνε τις βασικότερες γλώσσες για να βοηθούν τους ομογενείς στη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου.

Αδέλφια ομογενείς,

Η Ελλάδα δείχνει έμπρακτα πλέον το ενδιαφέρον της, την επιθυμία της να μας ενσωματώσει στον γενικότερο κορμό της.

Πρόσφατα η κυβέρνηση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διά της υφυπουργού των Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, πρώην πρέσβη στην Ουάσιγκτον, από τις καλύτερες που πέρασαν, έναν στυλοβάτη του απόδημου Ελληνισμού, στον Πατριάρχη για την πορεία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Τώρα μας δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουμε με επιστολική ψήφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αυτά που δεν έκανε κανένας πριν από αυτόν – όσο αυτονόητα κι αν είναι.

Τώρα είναι η σειρά μας να ανταποκριθούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Ηλθαν νωρίς φέτος τα πουλιά της ανοίξεως, τα τρυγόνια και τα άλλα πουλιά με το πορτοκαλί στήθος εδώ στις γειτονιές, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, και φέρνουν χαμόγελα σε όλους αυτούς που αγαπούν τη φύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ