x
 

Πολιτισμός

Το Μέγαρο συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του ΥΠΠΟ

12 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στο καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Η συμμετοχή στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία έχουν υπογραμμίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2023). Προγράμματα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο πολιτικών υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία υλοποιείται πιλοτικά πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων φορέων πολιτισμού. Παράλληλα, σε αυτή την πιλοτική φάση, διεξάγεται έρευνα για να αξιολογηθεί η ωφελιμότητα του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, προκειμένου το Πρόγραμμα να θεσμοθετηθεί ως υπηρεσία ψυχικής υγείας στο ευρύτερο κοινό.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, να κοινωνικοποιεί, να αλλάζει, να φωτίζει αλλά και να συνενώνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής ενσυναίσθησης και στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο.

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εμπειριών τέχνης και πολιτισμού. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, θα υποδεχτεί περισσότερα από 160 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας με τη συνεργασία περισσότερων από 25 Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Αττικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για 3 μήνες να παρακολουθήσουν 6 παραστάσεις στο Μέγαρο και, στη συνέχεια, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που προωθούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική σύνδεση, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Ομάδα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου αποτελείται από τα εξής μέλη: Λουκία Χαϊδεμενάκη (ψυχολόγος-art therapist PhDc, συντονίστρια επιστημονικής ομάδας), Πατρίτσια Κουβέλη (ψυχολόγος-εικαστική ψυχοθεραπεύτρια MSc), Μαρίζα Παπαγαθαγγέλου (κλινική ψυχολόγος υγείας MSc), Ελένη Χατζηγεωργίου (ψυχολόγος-χοροθεραπεύτρια), Νάντια Παπαηλιοπούλου (υπεύθυνη καλλιτεχνικής δράσης) και ‘Αννα Βερνάρδου (σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπεύθυνη υλοποίησης δράσης).

Περισσότερες πληροφορίες: https://megaron.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιούλιου στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ σε ένα μήνυμα με πολλές συγκινησιακές αναφορές, όπως ότι «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της Ιστορίας του».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ