x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Το μήνυμα της απελευθέρωσης του Κόσμπι

Ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι -Bill Cosby- 83 ετών, αφού έχει εκτίσει τρία από τα 10 χρόνια της ποινής του για σεξουαλικές επιθέσεις, μεταξύ των άλλων και της ομογενούς Αντρεα Κόνσταντ (Andrea Constand), αφέθηκε ελεύθερος.

Η απελευθέρωσή του δεν στηρίζεται σε νέα αθωωτικά στοιχεία που ευρέθησαν αλλά σε ένα καθαρά τεχνικό νομικό πρόβλημα που επέβαλε την απελευθέρωσή του.

Ο νόμος είναι νόμος.

Τουλάχιστον 60 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον κάποτε σούπερ σταρ Κόσμπι για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση.

Αφού τις υπνώτιζε, χρησιμοποιώντας κάποιο φάρμακο, τις βίαζε.

«Εχει εκτίσει τρία από δέκα χρόνια σε μια άδικη καταδίκη και το έκανε με αξιοπρέπεια και στη βάση αρχών», είπε η δικηγόρος του.

Αντίθετα ο Γενικός Εισαγγελέας της πολιτείας της Πενσυλβάνιας δήλωσε ότι ο Κόσμπι «απελευθερώθηκε βάσει ενός τεχνικού θέματος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα του εγκλήματος».

Επίσης, αφού επαίνεσε την Κόνσταντ που είχε το θάρρος να τον καταγγείλει δημόσια πρόσθεσε: «Η ελπίδα μου είναι ότι αυτή η απόφαση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην καταγγελία σεξουαλικών επιθέσεων από άλλες γυναίκες».

Αυτό είναι και η ουσία του θέματος.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη τόλμη για μία γυναίκα να αποκαλύψει δημόσια ένα τέτοιο θέμα. Η κίνηση #MeToo είναι σημαντική διότι προσφέρει σε γυναίκες τη «διαβεβαίωση των αριθμών» ότι δηλαδή δεν είναι μόνη, συνέβη και σε άλλες, και ότι έχει τη στήριξη της κοινωνίας που είναι πολύ χρήσιμο για μια γυναίκα να το γνωρίζει ώστε να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα.

Δυστυχώς περιπτώσεις όπως αυτή του Κόσμπι λειτουργούν αποτρεπτικά.

Δίνουν την εντύπωση, τουλάχιστον, ότι μάταια μία γυναίκα διασύρεται δημόσια αφού ακόμα και όταν ο βιαστής της καταδικαστεί στο τέλος αφήνεται ελεύθερος χρησιμοποιώντας κάποιο τεχνικό τρόπο.

Ας μη τις αποτρέπει όμως αυτό. Η Δικαιοσύνη, όπως συχνά λέγεται, λειτουργεί με αργά βήματα αλλά στο τέλος λειτουργεί.

Θα χρειαστεί θυσίες από πολλές γυναίκες, για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, για να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο βιασμός αποτελεί μία απαράδεκτη πράξη. Οτι ο βιασμός αποτελεί έγκλημα που καταδικάζεται με πολλά χρόνια στη φυλακή.

Οτι η δημόσια καταγγελία για βιασμό απελευθερώνει την γυναίκα από το τεράστιο βάρος που σηκώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολα θύμιζαν, με μικρές αποκλίσεις, μια από τις επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας