x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Το μήνυμα της απελευθέρωσης του Κόσμπι

Ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι -Bill Cosby- 83 ετών, αφού έχει εκτίσει τρία από τα 10 χρόνια της ποινής του για σεξουαλικές επιθέσεις, μεταξύ των άλλων και της ομογενούς Αντρεα Κόνσταντ (Andrea Constand), αφέθηκε ελεύθερος.

Η απελευθέρωσή του δεν στηρίζεται σε νέα αθωωτικά στοιχεία που ευρέθησαν αλλά σε ένα καθαρά τεχνικό νομικό πρόβλημα που επέβαλε την απελευθέρωσή του.

Ο νόμος είναι νόμος.

Τουλάχιστον 60 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον κάποτε σούπερ σταρ Κόσμπι για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση.

Αφού τις υπνώτιζε, χρησιμοποιώντας κάποιο φάρμακο, τις βίαζε.

«Εχει εκτίσει τρία από δέκα χρόνια σε μια άδικη καταδίκη και το έκανε με αξιοπρέπεια και στη βάση αρχών», είπε η δικηγόρος του.

Αντίθετα ο Γενικός Εισαγγελέας της πολιτείας της Πενσυλβάνιας δήλωσε ότι ο Κόσμπι «απελευθερώθηκε βάσει ενός τεχνικού θέματος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα του εγκλήματος».

Επίσης, αφού επαίνεσε την Κόνσταντ που είχε το θάρρος να τον καταγγείλει δημόσια πρόσθεσε: «Η ελπίδα μου είναι ότι αυτή η απόφαση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην καταγγελία σεξουαλικών επιθέσεων από άλλες γυναίκες».

Αυτό είναι και η ουσία του θέματος.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη τόλμη για μία γυναίκα να αποκαλύψει δημόσια ένα τέτοιο θέμα. Η κίνηση #MeToo είναι σημαντική διότι προσφέρει σε γυναίκες τη «διαβεβαίωση των αριθμών» ότι δηλαδή δεν είναι μόνη, συνέβη και σε άλλες, και ότι έχει τη στήριξη της κοινωνίας που είναι πολύ χρήσιμο για μια γυναίκα να το γνωρίζει ώστε να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα.

Δυστυχώς περιπτώσεις όπως αυτή του Κόσμπι λειτουργούν αποτρεπτικά.

Δίνουν την εντύπωση, τουλάχιστον, ότι μάταια μία γυναίκα διασύρεται δημόσια αφού ακόμα και όταν ο βιαστής της καταδικαστεί στο τέλος αφήνεται ελεύθερος χρησιμοποιώντας κάποιο τεχνικό τρόπο.

Ας μη τις αποτρέπει όμως αυτό. Η Δικαιοσύνη, όπως συχνά λέγεται, λειτουργεί με αργά βήματα αλλά στο τέλος λειτουργεί.

Θα χρειαστεί θυσίες από πολλές γυναίκες, για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, για να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο βιασμός αποτελεί μία απαράδεκτη πράξη. Οτι ο βιασμός αποτελεί έγκλημα που καταδικάζεται με πολλά χρόνια στη φυλακή.

Οτι η δημόσια καταγγελία για βιασμό απελευθερώνει την γυναίκα από το τεράστιο βάρος που σηκώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.