x
 

Πολιτισμός

Το ΜοΜΑ υποστηρίζει τον Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιδί και Κινηματογράφος»

24 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Στο κατάμεστο από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς αμφιθέατρο του «Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή» πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Παιδί και Κινηματογράφος», με επίτιμους προσκεκλημένους τη διάσημη Πακιστανοαμερικανίδα εικαστικό Σάζια Σικάντερ, γνωστή μας από τη συμμετοχή της σε εκθέσεις του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ, και τον υπεύθυνο εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης-ΜοΜΑ, Curtis Scott.

Με τη θεματική «Από τις ρίζες φυτρώνουν φτερά;», ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε για έκτη χρονιά με την υποστήριξη του ΜοΜΑ και άλλων σημαντικών πολιτιστικών φορέων, προσκάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική του stop motion animation.

Από την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Παιδί και Κινηματογράφος».

Βραβείο απένειμε ο υπεύθυνος εκδόσεων του ΜοΜΑ, Curtis Scott (Κέρτις Σκοτ), ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να παραστεί στην τελετή βράβευσης και για να πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές συναντήσεις σε ελληνικά σχολεία. Οπως δηλώνει: «Ηταν χαρά μου που μπόρεσα να ταξιδέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στην τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού και να δω την ποικιλία των δημιουργικών προσεγγίσεων που ακολούθησαν οι μαθητές. Δούλεψαν πολύ σκληρά για να φτιάξουν αυτά τα βίντεο και ο ενθουσιασμός τους φάνηκε πλήρως. Είμαι πολύ περήφανος που οι μαθητές αξιοποίησαν τις εκδόσεις του MoMA, όχι μόνο για να μάθουν για την τέχνη και τους καλλιτέχνες αλλά και ως μέσο για πειραματισμό και νέους τρόπους δημιουργικότητας».

Η διάσημη ζωγράφος και πρωτοπόρος στην τέχνη της νεο-μικρογραφίας Σάζια Σικάντερ, που εκθέτει έργα της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) και στα πιο σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο, ενέπνευσε τη θεματική του διαγωνισμού από το παιδικό βιβλίο «Τα φτερά της Φαντασίας» που κυκλοφόρησε από το ΜοΜΑ και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις «Μέλισσα», και αφηγείται πώς την επηρέασαν οι ρίζες της στην καλλιτεχνική της έκφραση.

Η διάσημη Πακιστανοαμερικανίδα εικαστικός Σάζια Σικάντερ κατά την ομιλία της στο «Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή» με τον υπεύθυνο εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), Curtis Scott.

Από τα σχολεία που συμμετείχαν διακρίθηκαν τα παρακάτω στις κατηγορίες σενάριο, φωτογραφία, σκηνοθεσία: Α΄ Βραβείο Σεναρίου: «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» (Δ΄& Ε΄ Δημ.). Β΄ Βραβείο Σεναρίου: 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης» (Δ΄ Δημ.). Γ΄ Βραβείο Σεναρίου (ισοψηφία) «4ο Νηπιαγωγείο Αγίου Στεφάνου» και «1ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης». Α΄ Βραβείο Φωτογραφίας: Λάτσειο Δημοτικό Σχολείο – Κολλέγιο Ψυχικού (5Γ). Β΄ Βραβείο Φωτογραφίας (ισοψηφία) α) Νηπιαγωγείο «Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος» και «Μικρό Εργαστήρι Ελένης Πεχλιβάνη». Γ΄ Βραβείο Φωτογραφίας: 30ό Ολοήμερο Δημ. Σχ. Πειραιά (Γ1). Α΄ Βραβείο Σκηνοθεσίας: Search-Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς, Β΄ Βραβείο Σκηνοθεσίας: 18ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Α΄ Δημ.), Γ΄ Βραβείο Σκηνοθεσίας: Νηπιαγωγείο Dorothy Snot.

Η παρουσίαση των βραβείων έγινε από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βαγγέλη Ηλιόπουλο.

Τα δώρα ήταν προσφορά από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Centre Pompidou, τον Εκδοτικό Οίκο «Μέλισσα» και τις εκδόσεις της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Διοργανωτές-υποστηρικτές: Οργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού OPUS. Υποστηρικτές: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Ιδρυμα Π. & Ε. Μιχελή, Εκδοτικός Οίκος «Μέλισσα», ηλεκτρονικό περιοδικό «Κόκκινη Αλεπού».

«Τα φτερά της Φαντασίας» που κυκλοφόρησε από το ΜοΜΑ και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις «Μέλισσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την Αυτής Αυτοκρατορική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, της Ιαπωνίας, ως επίσημη προσκεκλημένη της Ελληνικής Κυβέρνηση, υποδέχθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, για την τελετή της 125ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ