x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο φορολογικό

Κάθε κυβέρνηση μόλις πάει να αναδιαρθρώσει το φορολογικό έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κομμάτι επαγγελματιών που θεωρητικά στηρίζει την Οικονομία.

Μία Οικονομία που στην Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μέρος της «μαύρο». Δεν το αρνείται κανείς.

Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε τα ισχύοντα τεκμήρια, μείωσε σημαντικά τον βασικό συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 9% και ελάφρυνε εντυπωσιακά τις καταβολές για συντάξεις.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι αν και πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια οικονομικής σκληρής κρίσης με απώλεια 25% του ΑΕΠ, αυτοί που δεν συμμορφώνονταν ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αποκαλούμενοι επιστήμονες, όπως δικηγόροι κ.λπ.

Κάθε κυβέρνηση, μα κάθε κυβέρνηση ορκιζόταν πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά στο τέλος περιοριζόταν στα τεκμαρτά εισοδήματα και στην ειλικρίνεια των φορολογουμένων.

(Σ.σ. Τεκμαρτό εισόδημα είναι το εισόδημα που θεωρεί το κράτος ότι έχει κάποιος, ανεξάρτητα με το εισόδημα που δηλώνει).

Φαίνεται όμως ότι μεγάλη μερίδα από αυτούς δεν ήταν ειλικρινείς.

Οκτώ και κάτι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες πληρώνουν 217 ευρώ ετήσιο φόρο, έναντι 1.160 των μισθωτών και 847 των συνταξιούχων.

Τέσσερις, σχεδόν, στους 10 επαγγελματίες δεν πληρώνουν κανέναν φόρο, ενώ 1 στους 10 δεν καταβάλλει ούτε το τέλος επιτηδεύματος.

Είκοσι μία χιλιάδες επαγγελματίες εισπράττουν κάθε μήνα 200 ευρώ από το κρατικό ταμείο επειδή δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα και από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Και όμως, διαδήλωσαν την Τρίτη. Παραπονέθηκαν σε τέτοιο σημείο που δεν το έκαναν ούτε με τους απανωτούς φόρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τους χαριζόταν και πάλι;

Μα δεν επιβάλλει νέους φόρους. Απόδειξη ότι και τα κόμματα που καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο έχουν ψηφίσει ένα σωρό επί μέρους άρθρα.

Σίγουρα κανένα νέο νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι τέλειο. Γι’ αυτό συζητείται στη Βουλή και επέρχονται διορθώσεις.

Οπως είπε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός χθες στην Ολομέλεια «ήρθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη..» και πως αυτό «το νομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης».

Ωστόσο, γιατί παραπονούνται και φωνάζουν όλοι αυτοί;

Γιατί κακόμαθαν να μην πληρώνουν.

Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώντας τελευταία από την Αθήνα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ομογένεια των ΗΠΑ, σημειώσαμε τέσσερις από αυτές που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ