x
 

Κοινωνία

Το νέο πρόβλημα των εργοδοτών: Δεν παραιτούνται πλέον οι εργαζόμενοι

06 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αγορά εργασίας με τους απασχολούμενους σε γραφεία μετριάζεται σε σημείο που οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα που θα ήταν αδιανόητο στην εποχή που είναι γνωστή ως η Μεγάλη Παραίτηση, τότε δηλαδή που παραιτούνταν χιλιάδες εργαζόμενοι. Αντιθέτως, αυτή την περίοδο πολύ λίγοι άνθρωποι εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις δουλειές τους.

Ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί τόσο απότομα σε ορισμένους μεγάλους εργοδότες που οι εταιρείες έχουν πλέον ξεπεράσει τον προϋπολογισμό σε ορισμένες ομάδες, απαιτώντας από τους ηγέτες να σταθμίσουν αν θα αναβάλουν έργα ή θα περικόψουν επιπλέον προσωπικό καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους. Αλλα αφεντικά ανησυχούν για το πώς να κρατήσουν τους διακεκριμένους υπαλλήλους αφοσιωμένους όταν υπάρχουν πολύ λιγότερες κενές θέσεις εσωτερικά, καθιστώντας δυσκολότερο να μετακινηθούν οι άνθρωποι σε νέους ρόλους.

Εταιρείες όπως η Bank of America και η φαρμακοβιομηχανία Ferring Pharmaceuticals ανέφεραν ότι έχουν δει λιγότερους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους φέτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέφεραν στελέχη, ο κύκλος εργασιών επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα μετά από χρόνια αναταραχής στην αγορά εργασίας.

«Το επίπεδο αποχώρησης πέφτει, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Ντένις Μάκουελ (Denis Machuel), διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας προσωπικού Adecco Group, η οποία συνεργάζεται με μεγάλους εργοδότες. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να μένουν χωρίς δουλειά με τα μακροοικονομικά να μην είναι τόσο καλά. Και έτσι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στον τρέχοντα ρόλο τους».

Η μείωση της παραίτησης θα φαινόταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τα αφεντικά που πέρασαν χρόνια παραπονούμενοι για θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και ραγδαία αύξηση των μισθών. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη δήλωσαν ότι έχουν αιφνιδιαστεί από το πόσο γρήγορα ανατράπηκε η δυναμική της αγοράς εργασίας, θέτοντας νέες προκλήσεις.

Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, με τους εργοδότες των ΗΠΑ να προσθέτουν τις μισές θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,8%, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Η Morgan Stanley είχε απολύσεις τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω της χαμηλής φθοράς εντός της εταιρείας 80.000 ατόμων της Wall Street, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Γκόρμαν (James Gorman), σε συνομιλία με τους επενδυτές στα μέσα Οκτωβρίου. «Οι πραγματικά υψηλές επιδόσεις έχουν ζήτηση σε όλη την οδό, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε το αντίθετο πρόβλημα», είπε ο Γκόρμαν. «Είχαμε πολύ χαμηλή αποχώρηση, γι’ αυτό κάναμε κάποιες από τις δαπανηρές πρωτοβουλίες».

Ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Wells Fargo, Μάικ Σαντομάσιμο (Mike Santomassimo) είπε στους επενδυτές αυτό το καλοκαίρι ότι η φθορά ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν στην εταιρεία και ότι η τράπεζα σχεδίαζε να καταγράψει υψηλότερα έξοδα απόλυσης για να μειώσει τον αριθμό των κεφαλαίων της. Επανέλαβε το μήνυμα στα μέσα Οκτωβρίου, λέγοντας στους επενδυτές ότι η εταιρεία πίστευε ότι είχε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας να περικόψει, καθώς η φθορά παρέμεινε χαμηλή, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος απόλυσης το επόμενο έτος.

Πηγή: «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ