ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Δύο επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα για ανακαλύψεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά του Covid-19 και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη δημιουργία άλλων εμβολιασμών.
Η Καταλίν Καρικό (Katalin Karikó), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sagan στην Ουγγαρία και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ο Ντριου Γουέισμαν (Drew Weissman) του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, βραβεύτηκαν για «τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, τα οποία άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόησή μας για το πώς το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα», δήλωσε η Επιτροπή που απένειμε το βραβείο.
«Οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Η Kαρικό είπε ότι ο σύζυγός της ήταν ο πρώτος που έλαβε την κλήση νωρίς το πρωί και στη συνέχεια της το έδωσε για να ακούσει τα νέα. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε. «Εμεινα πολύ έκπληκτη. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενη».
Πριν από τον Covid-19, τα εμβόλια mRNA δοκιμάζονταν ήδη για άλλες ασθένειες όπως ο Ζίκα, η γρίπη και η λύσσα – αλλά η πανδημία έφερε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την προσέγγιση, είπε η Καρικό. «Υπήρχαν ήδη κλινικές δοκιμές πριν από τον Covid, αλλά οι άνθρωποι δεν το γνώριζαν», είπε.
Ο Τόμας Πέρλμαν (Thomas Perlmannο) γραμματέας της Συνέλευσης του Νόμπελ που ανακοίνωσε το βραβείο, είπε ότι και οι δύο επιστήμονες ήταν «πολύ συγκινημένοι» από τα νέα. Παραδοσιακά, η κατασκευή εμβολίων απαιτούσε την ανάπτυξη ιών ή κομματιών ιών -συχνά σε γιγαντιαίες δεξαμενές κυττάρων ή, όπως τα περισσότερα εμβόλια γρίπης, σε αυγά κοτόπουλου- και στη συνέχεια καθαρισμό τους πριν από τα επόμενα βήματα στην παρασκευή εμβολίων.
Η προσέγγιση του «messengerRNA» είναι ριζικά διαφορετική. Ξεκινά με ένα απόσπασμα γενετικού κώδικα που φέρει οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών. Επιλέξτε τη σωστή πρωτεΐνη του ιού για να στοχεύσετε και το σώμα μετατρέπεται σε ένα μίνι εργοστάσιο εμβολίων.
Ο Δρ Πολ Χάντερ (Paul Hunter) καθηγητής Ιατρικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, περιέγραψε τα εμβόλια mRNA ως «δραστική αλλαγή» που βοηθούν στον τερματισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, πιστώνοντας τα εμβόλια για τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών.
«Αν δεν υπήρχε η τεχνολογία mRNA, ο Covid θα ήταν πολύ χειρότερος», είπε. «Τα εμβόλια ήταν γενικά το σημείο καμπής στην επιβράδυνση του Covid και τα εμβόλια mRNA ήταν πολύ καλύτερα από όλα τα άλλα», είπε, σημειώνοντας ότι το κύριο εμβόλιο που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κατασκευάζεται από την AstraZeneca, μόλις και μετά βίας χρησιμοποιείται πλέον.
«Πιθανότατα μόνο τώρα θα βγαίναμε από τα βάθη του Covid χωρίς τα εμβόλια mRNA», είπε ο Χάντερ.
Η Καρικό ήταν ανώτερος αντιπρόεδρος της BioNTech, η οποία συνεργάστηκε με την Pfizer για την κατασκευή ενός από τα εμβόλια για τον Covid-19. Ο ιστότοπος BioNtech αναφέρει ότι από το 2022 είναι εξωτερική σύμβουλος. Είναι η 13η γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής. Ο Γουέισμαν είναι καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Penn για Καινοτομίες RNA στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Πηγή: «Αssociated Press»