x
 

Κύριο Άρθρο

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες

27 Ιουλίου 2021
Κύριο Αρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκίνησαν με ένα χρόνο καθυστέρηση την Παρασκευή με την τελετή έναρξης και τα πυροτεχνήματα να λαμπυρίζουν σε ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με σεβασμό στη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γη που έχασαν τη μάχη από την Covid-19, με μια στιγμή απόλυτης σιωπής. 

Ούτε 1.000 άνθρωποι στην τελετή έναρξης και με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, αλλά τουλάχιστον βοήθησε η τεχνολογία για να δημιουργηθεί ένα καλό θέαμα. Απλά διέφερε από τις χιλιάδες των χορευτών και ηθοποιών και ακροβατών και καλλιτεχνών που λαμβάνουν συνήθως μέρος σε αυτές τις τελετές.

Και πάλι αισθανθήκαμε την ελληνική περηφάνια βλέποντας να μπαίνει πρώτη η ελληνική αντιπροσωπεία στη σκηνή του Εθνικού Σταδίου του Τόκιο, έχοντας σημαιοφόρους τους ολυμπιονίκες Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.

Ωστόσο, αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι το πραγματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων που μας κάνει να ελπίζουμε με την έναρξή τους και να απογοητευόμαστε με τη λήξη τους.

Το πραγματικό νόημα -όπως το έκαναν πετυχημένα σύνθημα των Αγώνων οι Ιάπωνες- είναι: «Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα, Μαζί».

Κι αυτό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μία ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ένας υγιής συναγωνισμός και μία συνεχής αλληλεγγύη.

Οπως περίπου γίνεται τώρα παγκοσμίως με την πανδημία. Τα εμβόλια βρέθηκαν πολύ πιο γρήγορα από συνήθως, καθώς βοηθάει η τεχνολογική πρόοδος, ο κόσμος συμμορφώθηκε με τα μέτρα, αισθάνθηκε αλληλέγγυος με το πόνο του διπλανού που προκάλεσε ο θάνατος και διανέμει εκατομμύρια εμβόλια σε φτωχές χώρες.

Υπάρχει μία ένωση στην πανδημία, μία παγκόσμια συναδέλφωση στον πόνο και την απειλή, όπως συμβαίνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες για διαφορετικούς, ασφαλώς, λόγους. Αδιάφορο αν τα προκαλεί ο φόβος της αρρώστιας.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, όπως υπάρχουν και οι πονηροί των αγώνων που παίρνουν αναβολικά και διάφορα άλλα βοηθήματα.

Παραμένουν όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μία ανάσα ελπίδας και διδάγματος που θα ήταν ευχής έργο να ήταν κάτι μόνιμο. Ετσι ώστε η επίκληση του Αρχαίου Πνεύματος του Αθάνατου, του ωραίου του μεγάλου και τ’ αληθινού να ήταν ένα καθημερινό παγκόσμιο άκουσμα για το καλό της ανθρωπότητας. Και να διαρκεί συνέχεια, όπως η Ολυμπιακή Φλόγα που φωτίζει την Οικουμένη.

Μακάρι…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπου δήλωσε ότι «δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ