x
 

Κοινωνία

Το παρελθόν του Κολούμπια με τις φοιτητικές διαδηλώσεις αντανακλά στο σήμερα

29 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι φοιτητές καταλαμβάνουν χώρο και ζητούν αλλαγές. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου δέχονται πιέσεις για να επαναφέρουν τα πράγματα υπό έλεγχο. Η Αστυνομία επιστρατεύεται για να προβεί σε συλλήψεις. Σε άλλα σχολεία: οι φοιτητές λαμβάνουν γνώση και μερικές φορές αναλαμβάνουν δράση.

Πανεπιστήμιο Κολούμπια, 2024. Και Πανεπιστήμιο Κολούμπια, 1968.

Η διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων και οι επακόλουθες συλλήψεις στο Κολούμπια που έχουν προκαλέσει παρόμοιες διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα αυτές τις μέρες, ακόμη και διεθνώς, δεν είναι κάτι καινούργιο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ivy League, σημειώνει το «Associated Press». Είναι οι πιο πρόσφατες σε μια παράδοση του Κολούμπια που μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες – μια παράδοση που ενέπνευσε επίσης τη διαμαρτυρία κατά του Απαρτχάιντ τη δεκαετία του 1980, τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ και άλλα.

ΑΡΧΕΙΟ – Η αστυνομία της Νέας Υόρκης σπεύδει προς τους διαδηλωτές φοιτητές νωρίς το πρωί, στις 30 Απριλίου 1968, έξω από τη Βιβλιοθήκη Low Memorial του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καθώς προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που συμμετείχαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες στα πανεπιστημιακά κτίρια.(AP Photo/Dave Pickoff, File)

«Οταν πηγαίνεις στο Κολούμπια, ξέρεις ότι πηγαίνεις σε ένα ίδρυμα που έχει τιμητική θέση στην ιστορία των αμερικανικών διαδηλώσεων», δήλωσε ο Μαρκ Νάισον (Mark Naison), καθηγητής Ιστορίας και Αφρικανικών και Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ και συμμετέχων και ο ίδιος στις διαδηλώσεις του 1968.

Οι φοιτητές γνωρίζουν την ιστορία

Είναι μέρος της ιστορίας του Κολούμπια, επισημαίνουν οι φοιτητές που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αυτού του μήνα – αναγνωρίζεται από το ίδιο το σχολείο στον προγραμματισμό για την επέτειο μνήμης και διδάσκεται στα μαθήματα.

«Πολλοί φοιτητές εδώ γνωρίζουν τι συνέβη το 1968», δήλωσε η Σοφία Ονγκέλε (Sofia Ongele), 23 ετών, μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτό το μήνα.

ΑΡΧΕΙΟ – Διαδηλωτές και φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στο Βιετνάμ βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από τη βιβλιοθήκη Low Memorial του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, 27 Απριλίου 1968. (AP Photo/John Duricka, File)

Το τέλος ενός ακαδημαϊκού έτους πλησίαζε επίσης τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, όταν οι φοιτητές κατέλαβαν πέντε κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Κάποιοι διαμαρτύρονταν για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με ένα ινστιτούτο που πραγματοποιούσε έρευνα για όπλα για τον πόλεμο του Βιετνάμ- άλλοι αντιδρούσαν στον τρόπο με τον οποίο η ελίτ σχολή αντιμετώπιζε τους μαύρους κατοίκους της κοινότητας γύρω από τη σχολή, καθώς και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε για τους μειονοτικούς φοιτητές.

Μετά από αρκετές ημέρες, ο πρόεδρος του Κολούμπια επέτρεψε να έρθουν χίλιοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης για να απομακρύνουν τους περισσότερους διαδηλωτές. 700 από αυτές τις συλλήψεις δεν ήταν ήπιες. Δεκάδες φοιτητές και περισσότεροι από δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αυτή η ιστορία δεν έχει χαθεί στη λήθη πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στα σημερινά γεγονότα.

Το ιστορικό παρελθόν των διαδηλώσεων είναι ένας από τους λόγους που η Ογκέλε επέλεξε το Κολούμπια και ήρθε εδώ από τη γενέτειρά της, τη Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνιας. «Ηθελα να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι είχαν όντως κοινωνική συνείδηση», είπε.

ΑΡΧΕΙΟ – Αστυνομικοί με πολιτικά της Νέας Υόρκης ρίχνουν έναν διαδηλωτή φοιτητή στο έδαφος αφού απομακρύνθηκε αυτός και άλλοι που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στις 30 Απριλίου 1968.(AP Photo/File)

Βέβαια, ο απόηχος του παρελθόντος δεν είναι μόνο έμπνευση. Τότε, όπως και τώρα, η διαμαρτυρία είχε και τους επικριτές της. Ο Νάισον δήλωσε ότι η διατάραξη της ζωής στην πανεπιστημιούπολη και του νόμου και της τάξης εξόργισε πολλούς στο Κολούμπια και εκτός αυτού.

Αυτά τα γεγονότα, όπως και η σημερινή διαμαρτυρία, «προκάλεσαν μια τεράστια αύξηση του φοιτητικού ακτιβισμού σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μαρκ Ραντ (Mark Rudd), ένας από τους επικεφαλής εκείνης της διαμαρτυρίας.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ