x
 

Εκκλησία

Το Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξέδωσε το ακόλουθο Αναστάσιμο μήνυμα:

«Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον.

Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες.»

(Λόγος κατηχητικός αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Χριστός Ανέστη!

Τη νύχτα του Πάσχα, η χρυσή φωνή του μεγάλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ακούγεται σε κάθε ναό σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Ο ιερός Χρυσόστομος μας προσκαλεί όλους με το πιο όμορφο κήρυγμα που ειπώθηκε ποτέ κατά ‘την μίαν των σαββάτων’, την ‘εορτήν των εορτών’, να μετάσχουμε σε αυτό ‘το συμπόσιον της πίστεως’.

Το μεγαλειώδες αυτό κάλεσμα προς όλους να μοιραστούμε τη χαρά της αναστάσεως γίνεται χωρίς αντίτιμο, όπως στην πρόσκληση του προφήτη που λέει ‘οι διψώντες πορεύεσθε εφ᾽ ύδωρ και όσοι μη έχετε αργύριον, βαδίσαντες αγοράσατε και πίετε άνευ αργυρίου και τιμής οίνου και στέαρ’ (Ησαϊα 55:1). Διότι όπως ψάλλουμε κατά την αγία αυτή νύχτα, ‘συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει’, καθώς η συγχώρηση από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες αμαρτίες γίνεται χωρίς αντίτιμο και η χάρις του Θεού παρέχεται δωρεάν εν αφθονία, όπως μας λέει ο ευαγγελιστής: ‘χάριν αντί χάριτος’ (Κατά Ιωάννου 1:16).

Ισως να μην επιτύχαμε στη νηστεία τόσα όσα θα επιθυμούσαμε, ίσως και κάποιοι να να μη νήστευσαν καθόλου. Ομως η μετοχή μας στην πασχαλινή τράπεζα δεν καθορίζεται από την ποσότητα η την ποιότητα των τροφών που καταναλώσαμε. Το εισιτήριο της μετοχής στην ‘τράπεζα της πίστεως’ τιμάται μάλλον από την ποιότητα της φιλανθρωπίας και την ποσότητα της αγάπης προς κάθε συνάνθρωπο.

Ετσι, ο ιερός Χρυσόστομος μας προσκαλεί όλους στην πασχαλινή τράπεζα χωρίς να μας ελέγχει για το αν τηρήσαμε τους περί νηστείας κανόνες. Γιατί τη νύχτα της αναστάσεως ο νόμος της αγάπης υπερέχει παντός άλλου νόμου, όταν αγαπάμε και συγχωρούμε, όπως μας αγαπά και μας συγχωρεί ο Θεός.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, ας μη απορρίψουμε την πρόσκληση που μας απευθύνει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος! Ας την αποδεχθούμε, χωρίς να υπερηφανευόμαστε για όλα όσα νομίζουμε ότι κατορθώσαμε, αλλά και χωρίς ντροπή η απόγνωση για την αποτυχία στους στόχους μας! Η τράπεζα γέμει! ‘Τρυφήσατε πάντες’ από το έλεος και την αγάπη του Θεού.

Χριστός Ανέστη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μετά τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, στις 26-28 Μαΐου, οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης εγκαινίασαν την 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Αρχόντων το πρωί της 29ης Μαΐου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στο Κέντρο Αθηνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ