x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διευκρινίζει για τη χειροτονία της διακόνισσας στη Ζιμπάμπουε

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο τοποθετείται για το θέμα της χειροτονίας της διακόνισσας Αγγελικής στις 2 Μαΐου 2024, από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, όπως έγραψε και ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 8 Μαΐου, αντλήσας κείμενο και φωτογραφίες από το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων της Αθήνας Romfea.gr.

Υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις για την κίνηση αυτή του Μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος υπάγεται στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αντέδρασαν ήταν και ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος σε σχόλιο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ανάμεσα στα άλλα τόνισε, πως «αυτή η χειροτονία που έγινε είναι ο εξευτελισμός στον ανώτατο βαθμό της χειροτονίας των Διακόνων. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να τα γράψω τόσο ωμά».

Το επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, το οποίο παραθέτουμε ατόφιο για ιστορικούς λόγους, έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες ηγέρθη λόγος εξ αφορμής της ενεργείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο οποίος προέβη κατά την παρελθούσα Μ. Πέμπτη, 2α Μαΐου 2024, σε χειροτονία διακονίσσης για τις ιεραποστολικές ανάγκες της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως. Το γεγονός προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, έδωσε δε αφορμή  για την διατύπωση ελευθέρως διαφόρων απόψεων και προσεγγίσεων.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος μεταδίδει τη Θεία Κοινωνία σε Ορθόδοξη πιστή της φυλής της Τουρκάνα στην Ουγκάντα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Προς αποφυγήν συγχύσεων λοιπόν διευκρινίζονται τα κάτωθι:

– Η ιεραποστολή στην Αφρική έχει ανάγκη τις διακόνισσες, κυρίως για το ποιμαντικό έργο και για τις βαπτίσεις των ενηλίκων γυναικών, καθώς και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, ως της χηρείας, σε αυστηρότερα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα, όπου επί μακρόν η χήρα γυναίκα αποκόπτεται του κοινωνικού και εκκλησιαστικού βίου.

– Η Εκκλησία γνωρίζει άριστα τη θέση, την τάξη και τους όρους-προϋποθέσεις καταστάσεως μίας διακονίσσης, όπως αυτοί περιγράφονται στα Ευχολόγια, τους Κανόνες των Αποστολικών Διαταγών και της εν Τρούλω Συνόδου. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι οι διακόνισσες δεν κατεστάθησαν ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας ως  γυναίκες- λειτουργοί των Ιερών Μυστηρίων, αλλά ως αφιερωμένες γυναίκες-βοηθοί του εν γένει ποιμαντικού, λειτουργικού και αγιαστικού έργου της Εκκλησίας, απευθυνομένων μόνον σε γυναίκες, όπου οι τοπικές συνθήκες και τα ήθη τις απέκλειαν από την εκκλησιαστική ζωή. Η πρώτη Εκκλησία ευρέθη μπροστά στο ποιμαντικό αυτό πρόβλημα και βρήκε τη λύση, διά των διακονισσών. Όταν βεβαίως οι κοινωνίες προχώρησαν πνευματικώς, ωρίμασαν, ανεγνώρισαν τα δικαιώματα των γυναικών, ο θεσμός των διακονισσών περιήλθε σε αχρησία. Αλλά τεκμηριωμένως ο θεσμός  υπήρξε και σίγουρα παραμένει ‘στο  πνευματικό οπλοστάσιο’ της Εκκλησίας προς αντιμετώπιση παρομοίων καταστάσεων και σήμερα, υπό ειδικές τοπικές συνθήκες.

– Ενώπιον της αδιακόπου εξαπλώσεως του Ευαγγελικού λόγου στην Αφρική και της διαρκούς προσελεύσεως γηγενών αδελφών στην Ορθοδοξία ηγέρθησαν ποιμαντικά ζητήματα, αφορώντα τις Αφρικανές γυναίκες, ακριβώς όμοια με αυτά που αντιμετώπισε η Εκκλησία των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Η Ιερά Σύνοδος του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έλαβε κατ’ αρχήν την απόφαση της αναβιώσεως και ενεργοποιήσεως του θεσμού των Διακονισσών εντός της ποιμαντικής δικαιοδοσίας του. Ομως, παρεπέμφθη η Απόφαση αυτή σε περαιτέρω μελέτη προς τελική διαμόρφωση των επιμέρους λεπτομερειών, όπως είναι η αμφίεση, ο τρόπος διακονίας και η λειτουργική θέση των διακονισσών στην ζωή της Εκκλησίας σήμερα.

Ωστόσο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, επί σειρά πολλών ετών ιεραπόστολος στην Αφρική,  προσχώρησε στην υλοποίηση της αρχικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως δεν έχει καταστεί ενεργή έως σήμερα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η επί του θέματος μελέτη προς λήψη της τελικής Συνοδικής Αποφάσεως.

Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας και δη στο Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, το οποίο θυσιαστικώς, αθορύβως και ανιδιοτελώς κηρύσσει Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον στα πέρατα της Αφρικανικής γης, βασισμένο στην παράδοση και στην πράξη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Μακάρι να επιδεικνύετο η ίδια ευαισθησία, η οποία τώρα εμφανίζεται στην περίπτωση της προθέσεως ορθής αναβιώσεως μιας αρχαίας ποιμαντικής πράξεως της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας και στα θέματα στελεχώσεως του ιερού κλήρου του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, της συστηματικής και εμπράκτου συναρωγής του Αποστολικού έργου στην Αφρική ή στο μείζον θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως ετέρας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στα όρια δικαιοδοσίας του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και στην βλάσφημη προσπάθεια της διασπάσεως του γηγενούς ποιμνίου Του, το οποίο εγνώρισε τον Χριστό μέσα από την έμπονη θυσιαστική διακονία και τον θάνατο ακόμη  ταπεινών Ελλήνων ιεραποστόλων, προς δόξαν Θεού και φωτισμό των ευρισκομένων « εν σκότει και σκιά θανάτου»  Αφρικανών αδελφών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και μια άλλη σειρά από κατηγορίες κρίθηκε ο 48χρονος οδηγός ταξί Μοχάμεντ Μπουιγιάν (Mohammad Bhuiyan), ο οποίος, ένεκα της παραβατικής οδηγικής του συμπεριφοράς, έκοψε το νήμα της ζωής του Ελληνοαμερικανού Αντωνίου Σπυρόπουλου, σε ένα τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στο Νόρθερν Μπούλεβαρντ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ