x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για το Ρωσικό «πραξικόπημα», εκλογές και ανακατατάξεις

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνεδρίασε, κατά το τριήμερο Δευτέρας 10 Ιανουαρίου μέχρι Τετάρτης 12, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Θεοδώρου και πάσης Αφρικής και ασχολήθηκε διεξοδικά με το πρόσφατο εκκλησιαστικό «πραξικόπημα» του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική του δικαιοδοσία, το οποίο και καταδίκασε απερίφραστα.

Αποφασίσθηκε όπως «ενημερωθώσιν το Σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον και αι κατά τόπους Εκκλησίαι διά των Προκαθημένων αυτών, διά παραδοθησομένων Πατριαρχικών Γραμμάτων, άτινα θα περιγράφουν την επιπεσούσαν ‘λοιμικήν’ σύγχυσιν εις ‘τα εξ ημών εν Χριστώ γεννηθέντα τέκνα’, τους πιστούς Αφρικανούς, συνεπεία των εμφανών και αφανών δράσεων εντεταλμένων προσώπων της Ρωσσικής Εκκλησίας, και

Β) Η πιστή και άμεσος εφαρμογή των προβλεπομένων, παρά των Θείων και Ιερών Κανόνων Εκκλησιαστικών ποινών, προς τους παραβάτας».

Επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή προαναγγέλλει ακόμα και τις καθαιρέσεις των ιερέων εκείνων οι οποίοι «αυτομόλησαν» από την Κανονική τους Εκκλησία σε «καινοφανή μορφώματα» όπως χαρακτήρισε η Σύνοδος τη δημιουργία της λεγόμενης Ρωσικής Εξαρχίας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ανεγράφησαν τα εξής:

«Εν ονόματι τού Τριαδικού Θεού συνήχθημεν εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας προσκλήσει της Α.Θ.Μ. τού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και μετ’ αισθήματος ευθύνης προς το ποίμνιόν της και την μακραίωνην ιστορικήν αυτής Αποστολικήν πορείαν, η Ιεραρχία τού Παλαιφάτου καί Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κατόπιν συνεδριάσεως αυτής, εξετασαμένης πολλαπλώς και πολυτρόπως τας κανονικάς παραμέτρους της αντικανονικής και αντιεκκλησιαστικής εισπηδήσεως τού Πατριαρχείου της Ρωσσίας προς δημιουργίαν καινοφανών «εκκλησιαστικών μορφωμάτων εν Αφρική», ανακοινώνει τα εξής:

Ηδη τα δύο τελευταία έτη, εκ του γεγονότος της αναγνωρίσεως εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, τού Αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Ουκρανικής Εκκλησίας, εδέχθημεν αιφνιδιαστικώς την αντικανονικήν καί αήθη εισβολήν καί εισπήδησιν της Ρωσσικής Εκκλησίας διά μεθόδων απαδουσών τη εκκλησιαστική πράξει και παραδόσει, ην εσεβάσθησαν πάντες οι αοίδιμοι προκάτοχοι τού Πατριάρχου Ρωσσίας κ. Κυρίλλου, προς εξαγοράν ιθαγενών Κληρικών τού Πατριαρχείου ημών, ως άμεσον επιβολήν αντιποίνων και κατ’ επέκτασιν εκβιασμού ή εκδικήσεως ημών. Ηδη, μετά από της 29ης Δεκεμβρίου 2021 εξαγγελίας τού Πατριαρχείου Μόσχας, έχομεν πλέον τας επισήμους αποφάσεις και εξ αυτών δηλώσεις της Εκκλησίας της Ρωσσίας και συνεντεύξεις στελεχών αυτής, περί όλως αντικανονικής ιδρύσεως ‘Εξαρχίας’, βάσει εσωτερικών αυτής «καταστατικών» και ουχί κανονικών διατάξεων, εντός των ορίων τού Πατριαρχείου ημών, αποτελουμένης υπό κληρικών αυτοαπομακρυνθέντων, είτε εν επιτιμίοις διατελούντων και λοιπών αγνώστου προελεύσεως αυτοχαρακτηριζομένων μεν ως Ορθοδόξων, αλλ’ ουδέποτε ανηκόντων εις το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας.

Διά των ενεργειών αυτών διαπιστούται προσπάθεια αλλοιώσεως της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας εις πολλάς επιμέρους παραμέτρους αυτής, αλλά κυρίως εις το ζήτημα των ορίων της διοικητικής διαρθρώσεως των δομών της Εκκλησίας τού Χριστού, με αφετηρίαν κίνητρα μακράν της Ορθοδόξου Παραδόσεως. Μετά λύπης κατανοούμεν ότι ταύτα πάντα προέρχονται από λόγους εμπαθείς, και μεμολυσμένους εκ του καταδικασθέντος εκ της Συνόδου τού 1872 ‘ιού τού εθνοφυλετισμού’.

Δεν απουσιάζει βεβαίως και εξ αυτών των αποφάσεων το κοσμικόν πνεύμα, παραπέμπον ακόμη εις παραμέτρους ‘νεο-αποικιοκρατίας’ και διεκδικήσεως παγκοσμίου πρωτοκαθεδρίας, γνωρίμους παλαιόθεν εις την ταλαίπωρον της Αφρικής Ηπειρον, μη συμφωνουσών με το θυσιαστικόν εν τη διακονία πνεύμα της Ορθοδόξου ημών  καθαγιασμένης Παραδόσεως.

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου, μετ’ εμπόνου εκπλήξεως διαμαρτύρεται προς τον Πατριάρχην Ρωσσίας και την περί αυτόν Σύνοδον. Εκπλήξεως μεν διότι δι’ ημάς ‘επομένους τοις Αγίοις Πατράσιν ημών’, τα όρια της κάθε αδελφής τοπικής Εκκλησίας είναι σαφή, γεωγραφικά και χαρτογραφημένα υπό Οικουμενικών Συνόδων και αξιοσέβαστα. Διαδηλούμεν δε ότι εν τη πράξει ουδέποτε ενεπλάκημεν εις τα όρια οιασδήποτε τοπικής αδελφής Εκκλησίας, πολλώ δε μάλλον εις τα της Ρωσσικής Εκκλησίας. Τούτο δε, όχι μόνον διότι αλλοιώνεται τοιουτοτρόπως το μήνυμα της ευαγγελικής αγάπης, αλλά και διότι αγωνιζόμενοι επί αιώνας και συμβιούντες μετά διαφόρων ομολογιών και Θρησκειών εν πνεύματι αλληλοσεβασμού και κατανοήσεως, δεχόμεθα ανάδελφον κτύπημα υπό των ομοδόξων Ρώσσων.

Θεωρούμεν ότι δι’ αυτών των μεθόδων παραβιάζεται βαναύσως έτι άπαξ η ουσία της Ορθοδόξου ημών πίστεως και δη εις το ευαίσθητον πεδίον της εν Αφρική Ιεραποστολής, το οποίον ‘τρέφεται’ υφ’ ημών ‘ως νήπιον διά γάλακτος και ουχί διά στερεάς θεολογικής τροφής’, κατά την Παύλειον έκφρασιν, ήτις αποτελεί δι’ ημάς γνώμονα και μέτρον, διέπον το Αποστολικόν ημών έργον».

Εν συνεχεία, Σεπτή προτάσει του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος προέβη σε εκλογές Ιεραρχών, μεταθέσεις και ανυψώσεις, ως εξής:

Τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσο σε Μητροπολίτη Πηλουσίου.

Τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμωνα σε Μητροπολίτη Ναυκράτιδος.

Τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Μπουκόμπας κ. Ιερώνυμο σε Μητροπολίτη Καμπάλας.

Τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο σε Μητροπολίτη Κινσάσας.

Τον Επαρχιούχο Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκούλου κ. Σίλβεστρο σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Μαϊδώνη σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Μπουκόμπας.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Καμπούγιε σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Χαρίτωνα Μουσουνγκάι σε Μητροπολίτη Κανάγκας.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο σε Βοηθό Επίσκοπο Νικοπόλεως (παραχωρηθέντος στην Ιερά Μητρόπολη Γουινέας).

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Κοσμά Θασίτη σε Βοηθό Επίσκοπο Κωνσταντιανής (παραχωρηθέντος στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας).

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Τότκα σε Βοηθό Επίσκοπο Νειλουπόλεως (βοηθό Επίσκοπο της Α.Θ.Μ.)

Οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατέληξαν με τις Ακολουθίες των Μεγάλων Μηνυμάτων των νεοεκλεγέντων επισκόπων  του Θρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όρισε ως τοποτηρητή στη χηρεύουσα Μητρόπολη Ντένβερ τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ