x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθαίρεσε και δεύτερο Ρώσο Μητροπολίτη

17 Φεβρουαρίου 2024

ΚΑΪΡΟ. Η Ιερά Σύνοδος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου, προέβη στην καθαίρεση από το μέγα αξίωμα της αρχιεροσύνης τον εκτελούντα χρέη «Εξάρχου», του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική, Μητροπολίτη Ζαραΐσκ Κωνσταντίνο. Το 2022 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είχε καθαιρέσει και τον προηγούμενο Εξαρχο της Εκκλησίας της Μόσχας στην Αφρική, Μητροπολίτη Κλιν Ιλαρίωνα Γκορμπατσώφ.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έχει ως εξής:

«Την 16η Φεβρουαρίου ε.ε. συνεχίσθησαν υπό την προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β’ οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχικώς, προσήλθαν οι εκλελεγμένοι Σεβ. Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεόδωρος και Νιγηρίας κ. Νικόδημος, οι οποίοι αποδεχθέντες την εκλογή τους σε Ποιμενάρχες δύο ακμαίων πνευματικώς Επαρχιών του Θρόνου, εξέφρασαν ευγνώμονες ευχαριστίες τον Μακαριώτατο και αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς, υποσχόμενοι όπως εργασθούν ενζήλως για την πνευματική προκοπή της λογικής ποίμνης.

Κατόπιν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ ανέπτυξε εκτενώς εισήγηση, με θέμα: ‘Η διαφύλαξις της ενότητος των υπό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τοπικών Εκκλησιών εν Αφρική (πρακτική – ποιμαντική προσέγγισις του θέματος)’.  Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επί της ως άνω εισηγήσεως.

Αναμνηστική φωτογραφία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου μετά των μελών της Ιεράς Συνόδου στην σκάλα της Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με την εξέλιξη του θέματος της εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, μετά την παρέλευση τριών και πλέον ετών από της εκδηλώσεως της αντικανονικής, αυθαιρέτου, αναδέλφου και διασπαστικής αυτής συμπεριφοράς  από το Πατριαρχείο Μόσχας, διά της συστάσεως της λεγομένης ‘Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής’.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιεροσύνης του ασκούντος χρέη ‘Πατριαρχικού εν Αφρική Επιτρόπου’ πρώην Επισκόπου Ζαράισκι Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκατασταθείς αυτοβούλως από καιρό στο Κάιρο της Αιγύπτου, εντός της έδρας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, διέπραξε σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Θρόνου, διανομή αντιμηνσίων, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.), ενώ κατεδίκασε και πάλι τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές ‘θεωρίες’ περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Σημειώνεται ότι την 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθαίρεσε και τον πρώτο ‘εν Αφρική Εξαρχο’ του Πατριαρχείου Μόσχας  από το υψηλό υπούργημα της αρχιεροσύνης, τέως Μητροπολίτη Κλιν, νυν Μοναχό Ιλαρίωνα Γκορμπατσώφ.

Τέλος, αφού έλαβε χώρα η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Νιγηρίας, οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περατώθηκαν καλλικάρπως.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνῳ εορτάσθηκε την Ε' Κυριακή των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, από των Σύλλογο των Καλυμνίων Νέας Υόρκης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ