x
 

Εκκλησία

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας καθαίρεσε τον πρώην Μητροπολίτη Αμερικής Ιωσήφ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας προέβη στην καθαίρεση του πρώην Μητροπολίτη της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά κ. Ιωσήφ και τον επανέφερε στις τάξεις των λαϊκών. Η είδηση αυτή αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Πατριαρχείου Αντιοχείας και δημοσιεύθηκε στην αγγλική και αραβική γλώσσα.

Στο ανακοινωθέν στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα, πως «η Ιερά Σύνοδος πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της Συνοδικής Επιτροπής αναφορικά με τα γεγονότα τα σχετιζόμενα με την παραίτηση του πρώην Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής Ιωσήφ Zehlaoui.  Προς αποκαρδίωση των Συνοδικών Πατέρων, έπειτα από τη συνταξιοδότησή του ο Μητροπολίτης Ιωσήφ λανθασμένα ήγειρε δικαιώματα επί της Αρχιεπισκοπικής περιουσίας. Μέσω των δικηγόρων του απαίτησε από την Αρχιεπισκοπή μεγάλο ποσό χρημάτων και απείλησε με καταφυγή σε νομικά μέσα σε βάρος της Εκκλησίας, εκφράζοντας μέσω αυτών των απαιτήσεών του μία ακατάλληλη νοοτροπία για Επίσκοπο αναφορικά με θέματα χρημάτων και κατέθεσε μήνυση εναντίον της Αρχιεπισκοπής σε Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας προεδρευομένη από την Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Οι ενέργειές του αυτές αντίκεινται στην Αγία Γραφή και τους Ιερούς Κανόνες. Προς τούτο η Ιερά Σύνοδος βρήκε τον συνταξιούχο Μητροπολίτη Ιωσήφ Zehloui για κανονικά παραπτώματα σχετιζόμενα με ακατάλληλές ενέργειες για κληρικό αναφορικά με την περιουσία της Εκκλησίας και θέματα χρημάτων και υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της Εκκλησίας σε αστικό δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος καθαίρεσε τον συνταξιούχο Μητροπολίτη Ιωσήφ Zehloui από το Επισκοπικό αξίωμα και τον επανέφερε στις τάξεις των λαϊκών. Δεν έχει πλέον τα προνόμια και ευεργετήματα τα σχετιζόμενα με Επίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σύνοδος προσεύχεται όπως διέλθει το υπόλοιπο της ζωής του εν ειρήνη και μετανοία».

Επισημαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Ιωσήφ εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 2022, έπειτα από κατηγορίες οι οποίες τον ενέπλεκαν σε σεξουαλικό σκάνδαλο, το οποίο ωστόσο δεν κατονομαζόταν ευθέως τόσο από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, όσο και από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ιωσήφ. Η γυναίκα με την οποία ο Μητροπολίτης Ιωσήφ φέρεται να είχε ερωτικές περιπτύξεις επί μακρά σειρά ετών, έγραψε επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, στους Επισκόπους της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά και εξιστορούσε λεπτομερώς τα διαμειβόμενα, πράγμα το οποίο έκανε τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη να δράσει ακαριαία.

Η Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Καναδά ανήκει εκκλησιαστικά και κανονικά στη Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης με επιστολή του, με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2022, που έστειλε «στους  ιεράρχες, ιερείς, διακόνους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα πνευματικά τέκνα της Ιεράς Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής» τους πληροφορούσε  για τα ακόλουθα: «Πρώτον, έχομε λάβει από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής, Ιωσήφ Zehlaoui επιστολή της συνταξιοδότησής του από τη θέση του Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής.

Δεύτερον, καθηκόντως θα παραπέμψουμε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Σύνοδο προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.

Τρίτον, η άμεση ισχύς της παραίτησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη από την Αρχιεπισκοπή και οι περιστάσεις που σχετίζονται με αυτή μας αναγκάζουν, ως Πατριάρχη, να λάβουμε τα δέοντα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε την πρέπουσα φροντίδα και τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής, εν προετοιμασία για την επόμενη φάση. Θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτά τα μέτρα εν καιρώ ευθέτω».

Σε επιστολή του ο Μητροπολίτης Ιωσήφ με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2022 προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, τους ιεράρχες, κλήρο και πιστούς της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά , ανέφερε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί «από την αγάπη του προς την Εκκλησία», ενώ τόνιζε ότι συγχωράει «όλους εκείνους οι οποίοι ψευδώς με κατηγόρησαν με λόγο, με σκέψη ή έργα χωρίς αποδείξεις είτε θεληματικά είτε αθέλητα».

Υπογράμμισε πως «η απόφασή μου να παραιτηθώ βασίζεται μόνο σε  δύο πράγματα. Πρώτον, στην αγάπη μου για μια ολόκληρη ζωή στην Εκκλησία και στην αφοσίωσή μου στην προστασία της και δεύτερον, η φροντίδα και η μέριμνά μου για την Αρχιεπισκοπή και τους πιστούς της. Εχοντας διατηρήσει μια προσωπική αρχή σε όλη μου τη ζωή ‘ποτέ να μην επιτρέπω σε τίποτα να βλάψει την Εκκλησία’, τώρα βλέπω ότι η Εκκλησία βρίσκεται πράγματι σε σοβαρό κίνδυνο. Ελπίζω ότι η απόφασή μου να απομακρυνθώ να γλιτώσει την Αρχιεπισκοπή και τους πιστούς της από περαιτέρω αχρείαστα προβλήματα,  επιθέσεις από ανθρώπους που κάνουν κακό και πιθανή οικονομική ζημιά».

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας στις 2 Νοεμβρίου του 1950. Σπούδασε Θεολογία και εκκλησιαστική μουσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1995 ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπηρετήσει ως βοηθός Επίσκοπος στην Επισκοπή με έδρα το Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, ενώ στις 3 Ιουλίου του 2014 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Αμερικής και Καναδά σε διαδοχή του αειμνήστου Μητροπολίτη Φιλίππου Σαλίμπα.

Η Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή απαρτίζεται από τριακόσιες κοινότητες και ιεραποστολές, έχει οκτώ Επισκοπές και έξι βοηθούς Επισκόπους και η έδρα της είναι στην πόλη Englewood της Νέας Ιερσέης. Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ ήταν αντιπρόεδρος της Επισκοπικής Συνελεύσεως των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής και συμμετείχε σε πολλές ιεροτελεστίες και εκδηλώσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ηταν επίσης παρών και στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν στις 4 Ιουλίου 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει οριστεί να γίνει από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου στην πόλη του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα στο «Sheraton San Diego Hotel and Marina».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ