x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Πατριαρχείο δεν κινδυνεύει από τίποτε και από κανένα κατά τον Πατριάρχη

12 Νοεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαλίνου και του Αγιάσματός του, που είναι αφιερωμένο στον εορταζόμενο αυτή την ημέρα Αγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά, και ακολούθως χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, Αρχοντες Οφφικιάλιοι, ο Εντιμ. κ. Βύρων Νικολαΐδης, που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των ανακαινιστικών έργων, εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων από το εξωτερικό και παράγοντες της ομογένειας της Πόλης, καθώς και πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών Ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς Γένους μας αποτελεί «οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, με ιδιαίτερη προθυμία και ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να ευλογήσει τα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας, μετά την ολοκλήρωση των ανακαινιστικών εργασιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ραντίζει με αγιασμό τον ανακαινισθέντα ιερό ναό της Θεοτόκου Βαλίνου και του Αγιάσματός του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Σε άλλο σημείο, είπε: «τέκνα αγαπητά εν Κυρίω, να απορρίπτετε και να αποκρούετε τα κατά καιρούς ακουόμενα εκ διαφόρων κατευθύνσεων, εξ απερισκεψίας ή, όπερ χείρον, μετά ποικίλων σκοπιμοτήτων συνδεόμενα, φληναφήματα περί επαπειλουμένων και επερχομένων κινδύνων διά την συνέχισιν της εδώ παρουσίας μας. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν κινδυνεύει από τίποτε και από κανένα, διότι ο Θεός ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα και θα συνεχίση να είναι προστάτης του έως της συντελείας του αιώνος! Εχετε εμπιστοσύνη εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν και εις την διορατικότητά της, και ακολουθήτε εν παντί τα κελεύσματά της!».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης τόνισε:

«Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία υπήρξε ανέκαθεν προστάτις της προόδου, των φώτων, και σε χρόνους ευδίας και σε καιρούς δυσχειμέρους. Και όμως, ευρέθησαν και ευρίσκονται άνθρωποι ‘κινούντες την πτέρναν κατά του ευεργέτου’, οι οποίοι κατηγορούν την Εκκλησία ως μεσαιωνική και σκοταδιστική. Αλλά η Εκκλησία μας δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το Φανάρι, το κέντρο της Ορθοδοξίας, είναι γεμάτο από φως – το ανέσπερον φως της Αναστάσεως, το ιλαρόν φως Εκείνου, ο Οποίος διέλυσε όλα τα σκοτάδια και είπε με θεϊκή αυτογνωσία: ‘Εγώ ειμί το φως του κόσμου· ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής’.

Το ιερόν χρέος της συνεχίσεως του έργου των πατέρων μας βαρύνει σήμερα όλους τους απογόνους τους και εις εκπλήρωσίν του σπεύσατε άπαντες να συνδράμετε και να συμβάλλετε στην επισκευή, συντήρησι και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιερού αυτού σεβάσματος του Γένους μας. Μπορεί ο αριθμός των ενοριτών του Βαλίνου να είναι μικρός, ελάχιστος, αλλ’ εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα στην Πόλιν αυτήν, ουδέποτε αξιολογήσαμε ή εβασίσαμε τα καθ’ ημάς εις τους αριθμούς, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι ‘ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ’ και ότι ο Θεός δύναται και ‘εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ’ (Ματθ. γ’, 9)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ