x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το «Pi Bakerie», τα μελομακάρονα και το Thanksgiving

Η Ρεγγίνα Κατωπόδη και ο Αγγελος Κατωπόδης είναι επιτυχημένοι  συνέταιροι στο «Pi Bakerie», την πιο αγαπημένη γωνία στο 512 Broome St, στο Σόχο και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ελληνική παράδοση στις  συνταγές τους, οι οποίες είναι προσεκτικά επιλεγμένες, με την προσωπική τους υπογραφή και χρονολογούνται από πολύ παλιά. Οι συνταγές αυτές  προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και της Νότιας Ιταλίας και η κάθε μια φέρνει την δική της ιστορία που οι ευφάνταστοι επιχειρηματίες κατάφεραν να συνδυάσουν γευστικά, μέσα από σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Το μενού περιλαμβάνει αλμυρά είδη όπως σπανακόπιτα, τυρόπιτα, χορτόπιτα και κολοκυθόπιτα, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς, σαλάτες, σούπες, ντιπ και επιδόρπια, καφέ, ποτά και άλλα εδέσματα. Διατίθενται επίσης για αγορά εισαγόμενος ελληνικός καφές, κρασί και ελαιόλαδο. Η κάθε ζύμη για τις πίτες φτιάχνεται με αυθεντικό ελληνικό φύλλο. Σε αντίθεση με άλλα αρτοποιεία της περιοχής, όλα τα προϊόντα στο «Pi Bakery» παρασκευάζονται μόνο με αυθεντικά υλικά εισαγόμενα από την Ελλάδα.

Το «Pi Bakerie»

Βρήκαμε την Ρεγγίνα Κατωπόδη για πολύ λίγο στο Σόχο και την ρωτήσαμε τι ετοιμάζουν στο «Pi Bakerie» και κυρίως τι αγοράζουν οι καταναλωτές για την εορτή του Thanksgiving. Και η απάντηση μάς εξέπληξε ευχάριστα… Γιατί η ελληνική παράδοση του «Pi Bakerie» ξεπερνάει το πατροπαράδοτο των συνταγών της Ημέρας Των Ευχαριστιών και στολίζει τα αμερικάνικα τραπέζια με πορτοκαλόπιτες, τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, μελομακάρονα,  γαλακτομπούρεκο, μπακλαβαδάκια, καρυδόπιτα και καμία Pecan Pie που και που για να διατηρεί τις μνήμες της Ιστορίας. Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες τυπωμένες συνταγές πεκάν άρχισαν να εμφανίζονται στα βιβλία μαγειρικής του Τέξας τη δεκαετία του 1870 και του 1880. Η πρώτη συνταγή που μοιάζει περισσότερο με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως πίτα με πεκάν δημοσιεύτηκε το 1898 σε ένα βιβλίο μαγειρικής για φιλανθρωπικό σκοπό της εκκλησίας στο Σεντ Λούις, αλλά στάλθηκε από μια γυναίκα από το Τέξας. Οσο για τα ελληνικά μελομακάρονα, η λέξη έχει ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» ή αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Το «Pi Bakerie»

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία». Η μακαρία δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

* Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Ελληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το Μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»). Το «Pi Bakerie» προωθεί την ελληνική μας παράδοση μέσα από τις γλυκιές του γεύσεις!

Πληροφορίες: Διεύθυνση: 512 Broome St, New York, NY 10013/ www.pibakerie.com/ Phone:(212) 226-2701

Το «Pi Bakerie»
Το «Pi Bakerie»
Το «Pi Bakerie»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις τάξεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με αφορμή τις εκλογές του Σαββάτου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από τις διαδικασίες που προώθησε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ