ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 από τη χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β’. Κυβέρνηση, Βουλή και κυπριακός λαός τίμησαν όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Στις 8:20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ήχησαν σειρήνες σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία τόνισε πως έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου του 1974 και όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου πρέπει να δείχνουμε στην πράξη ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από το τι έγινε την 15η Ιουλίου. «Τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ «την ίδια στιγμή καταδικάζουμε ξεκάθαρα το προσχεδιασμένο άφρον πραξικόπημα, το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και των συνεργατών της στην Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές ή πολλές ερμηνείες και ότι «μία είναι η ερμηνεία». «Προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατάλυση της», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε ομιλία της για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας ανέφερε ότι «οφείλουμε ν’ αναμετρηθούμε με τα λάθη του παρελθόντος μόνο και μόνο για να τ’ αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά… Για να οικοδομήσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία… Για να μην επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να διολισθαίνουν σε εγωιστικές, διχαστικές, επικίνδυνες συμπεριφορές».
Αναταράξεις και δυο στεφάνια
Δεν μπορεί κανείς, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος, να αποδίδει τιμές ηρώων σε όσους επιτέθηκαν στο Προεδρικό και μάλιστα ανήμερα της επετείου που τιμούμε τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Οπως είπε, αυτό που έγινε συνιστά προσβολή στη μνήμη των αντιστασιακών και προπάντων στη μνήμη του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές να επιτεθεί στο Προεδρικό και εν ψυχρώ δολοφονήθηκε και τιμήθηκε. Διερωτήθηκε πώς μπορούν να τιμούνται με δάφνινο στεφάνι αυτοί που του επιτέθηκαν.
Πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν πού στέκουν τα κόμματα που ψήφισαν (τον περασμένο Δεκέμβριο το ψήφισμα με το οποίο καλείτο η Πολιτεία να απέχει από κάθε είδους εκδηλώσεις ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας) το ψήφισμα, ειδικά όλα αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι είναι εδώ για να ενώσει τον κυπριακό λαό με στόχο την από κοινού πορεία για την επανένωση της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί απόδοσης τιμών από την Κυβέρνηση στους καταδρομείς κατά το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι εδώ για να τιμήσω όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να προασπίσουν τη δημοκρατία».
«Είμαι εδώ για να τιμήσω όλους αυτούς που μέσα από τους αγώνες τους προστάτευσαν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. Δεν είμαι εδώ για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα, για να δικαιολογήσω όλους αυτούς που εμπλέκονται στο προδοτικό πραξικόπημα», πρόσθεσε.
Οι πληγές επουλώνονται με σύμπνοια, σύνεση και συναίνεση, είπε η Πρόεδρος Βουλής.