x

Ταξίδι

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε ένα μαστιχόδεντρο» από τη Χίο

15 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πριν από δύο χρόνια η Λένια Ζιγκλάκη είχε ξεκινήσει ένα πρότζεκτ με σκοπό την προώθηση της μαστίχας. Το «Υιοθέτησε ένα μαστιχόδεντρο» γεννήθηκε με σκοπό να μάθει ο κόσμος τη χρησιμότητά του και να συμμετέχει ενεργά διατηρώντας τις παραδόσεις για τις επόμενες γενιές.

Οπως ανέφερε η ίδια σε email της στον «Ε.Κ.», «πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που λανσάραμε την ιδέα ‘υιοθέτησε ένα μαστιχόδεντρο από τη Χίο’. Κάνοντας έναν απολογισμό θέλω να πω, όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες, ‘η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’ και χάρη στη στήριξη του κόσμου βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Η κ. Ζιγκλάκη τονίζει πως επόμενος στόχος είναι η διάδοση της λέξης αλλά και του αρώματος της μαστίχας Χίου σε όλο τον κόσμο. «Κάτι που έχουμε καταφέρει καθώς έχουμε αποκτήσει ήδη γονείς που υιοθέτησαν ένα δέντρο σε 22 χώρες του κόσμου, από την Ασία στην Ευρώπη και από την Αφρική στην Αμερική και την Αυστραλία και τους ενημερώνουμε συνεχώς για την πρόοδο καλλιέργειας του δέντρου τους.

Η μαστίχα της Χίου έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την UNESCO, ως μοναδικό προϊόν και οι πολύτιμες σταγόνες που συλλέγονται μετά από μια διαδικασία έντονης διεργασίας, περνούν στις επόμενες γενιές.

Η Λένια Ζιγκλάκη και ο Γεώργιος Κωνσταντέλιας αποφάσισαν να επικεντρώσουν την καριέρα τους στην καλλιέργεια μαστιχόδεντρων και ελαιόδεντρων και παράλληλα ξεκίνησαν το πρόγραμμα αυτό δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται, να συνεχίσει την παράδοση και να υιοθετήσει το δικό του μαστιχόδεντρο.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς η αγροτική εργασία είναι πολύ δύσκολη. Για τα δέντρα μαστίχας Χίου πρέπει να γίνει κλάδεμα των δέντρων, εμπλουτισμός του εδάφους απλώνοντας ένα κάλυμμα από καθαρό λευκό πηλό κάτω από το δέντρο. Το τρύπημα του φλοιού και το πλύσιμο των σταγόνων της μαστίχας Χίου. Για τις ελιές πρέπει να γίνει συγκομιδή της καλλιέργειας και τόσες άλλες εργασίες όλο το χρόνο» είχε δηλώσει η κ. Ζιγκλάκη παλαιότερα στον «Ε.Κ.».

Μέσα από το πρόγραμμα μπορεί κάποιος να υιοθετήσει ένα μαστιχόδεντρο. Μαζί θα λάβει το πιστοποιητικό υιοθεσίας, πενήντα γραμμάρια φυσικής μαστίχας Χίου καθώς και μια φωτογραφία του δέντρου του με πινακίδα επάνω ειδικά σχεδιασμένη. Επίσης, μπορεί να επισκεφθεί το δέντρο του και να βιώσει από κοντά μια ξεχωριστή εμπειρία με τον κύκλο της καλλιέργειας της μαστίχας.

Η κ. Ζιγκλάκη ευχαρίστησε τον «Ε.Κ.» λέγοντας πως «ήσασταν η φωνή μας στον κόσμο στα πρώτα μας βήματα. Η κοινή χρήση του ονείρου μας μέσω των άρθρων σας έδωσε μεγάλη ώθηση στο πρόγραμμα και είμαστε ευγνώμονες για αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας