x
 

Πολιτισμός

Το προσωπικό αρχείο του Ναπολέοντα Ζέρβα στο Πολεμικό Μουσείο

21 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Το Πολεμικό Μουσείο, τιμώντας την 81η Επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου – την πλέον κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά του κατακτητή – καθώς και τον εορτασμό της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης παρουσίασε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2) την Έκδοση, με τίτλο: «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ» (περιόδου 1942-1944).

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό Λεύκωμα του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα», στον οποίο το Πολεμικό Μουσείο παραχώρησε τα έγγραφα του προσωπικού Αρχείου του Αρχηγού του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα (περιόδου 1942-1944), καθώς και το φωτογραφικό υλικό για την έκδοση του Λευκώματος. Σημειώνεται πως η Έκδοση αυτή περιλαμβάνει τα έγγραφα που συγκέντρωσε ο Στρατηγός Ζέρβας έως το θάνατο του το 1957 και τα οποία στη συνέχεια περιήλθαν στην κατοχή της συζύγου του. Ύστερα από αρκετά χρόνια, η κυρία Ζέρβα – επιθυμώντας να διασφαλίσει πως οι ιστορικές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα σημαντικά τεκμήρια θα γίνουν γνωστές και στις επόμενες γενιές – τα δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο.

Ανάμεσα σε αυτά τα ιστορικά τεκμήρια ξεχωριστή θέση κατέχει η «Γενική Διαταγή (18-8-1943) του Κοινού Γενικού Στρατηγείου Ανταρτών», η οποία καθορίζει ποιος θεωρείται αντάρτης και στην οποία διακρίνονται οι ιδιόχειρες υπογραφές του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη.

Φωτογραφία: Πολεμικό Μουσείο

Την Έκδοση (η οποία παρουσιάζει νέα στοιχεία και πληροφορίες για μια πολύπαθη περίοδο της Ιστορίας της χώρας μας, από την οποία ωστόσο δεν έλειψαν οι φωτεινές προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια).

Μίλησαν:
Άδωνις Γεωργιάδης: Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Άγγελος Συρίγος: Βουλευτής Α΄ Αθηνών – τ. Υφυπουργός και αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Νίκος Μαρατζίδης: Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδόνας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης, ενώ την εκδήλωση θα προλόγισαν:
Δημήτριος Σκαρβέλης: Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Αναστάσιος Λιάσκος: τ. Υφυπουργός – Βουλευτής – Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη πρωτοτυπεί όπως και τα άλλα και διαβάζεται απνευστί ακόμη και από άνδρες που θέλουν να κατανοήσουν το έτερον ήμισυ τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ