x
 

Τελευταία Νέα

Το πρωτόγνωρο φετινό Πάσχα: 7 ομογενείς μοιράζονται ευχές και σκέψεις τους

Υπάρχουν πολλές κοινωνικοοικονομικές, υγειονομικές και ιστορικές αναλύσεις, στις οποίες μπορεί να προβεί κανείς για όλα όσα ήδη συμβαίνουν αλλά και για τα μελλούμενα, που τόσο μας τρομάζουν ή τουλάχιστον μας προβληματίζουν.

Το σίγουρο είναι πως ο Covid 19, άλλαξε όχι μόνο τις τροχιές της ζωής μας, αλλά πιθανά και τις συντεταγμένες του μέλλοντός μας. Υπάρχει όμως και κάτι νέο και αξιοσημείωτο που συμβαίνει.

Μέσα από αυτή την πανδημία, και παρότι όλοι απομονωμένοι στα σπίτια μας, έχουμε έρθει πιο κοντά από ποτέ. Κλήσεις ανησυχίας, μηνύματα αλληλεγγύης, έμπρακτες χειρονομίες ανθρωπιάς, συνθέτουν μια εικόνα ενότητας αλλά και συντελούν στο να καταλάβουμε το αυτονόητο, πως σε αυτή την περιπέτεια είμαστε μαζί και θα βγούμε από αυτήν μόνο αν μείνουμε ενωμένοι.

Το μήνυμα του Αγίου Πάσχα και της Ανάστασης δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο. Γιατί οι ιδέες της λύτρωσης, της ανάστασης και της φώτισης έχουν μεγαλύτερη αξία, όταν γίνονται βιώματα που βρίσκουμε τόσο μέσα μας όσο και γύρω μας.

Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Λέγαμε πάντοτε «Πάσχα στο χωριό, Χριστούγεννα στην πόλη», αλλά τώρα σίγουρα αυτό θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Πολλά πράγματα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε στην μετά την πανδημία εποχή. Το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, θα έχω και εγώ την ευκαιρία να στοχαστώ πολλά πράγματα, μέσα στο σπίτι πάντα, «με λίγη και καλή παρέα», όπως είχε πει και στο διάγγελμά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, την οικογένειά μου.
Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση, θα συντονιστώ και εγώ, όπως και οι υπόλοιποι πιστοί, στον υπολογιστή για να τις παρακολουθήσω από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής μας, ψυχή τε και πνεύματι, αλλά όχι σώματι. Είναι και αυτό μία σπουδαία πνευματική άσκηση για κάθε χριστιανό.
Ανήμερα το Πάσχα, θα ανταλλάξουμε ευχές με τους εκπροσώπους των ομογενειακών μας Συλλόγων, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, βέβαια. Στο μεταξύ, ελπίζω να απολαύσω μαζί με την σύζυγό μου και τον γιο μας, ένα ζεστό οικογενειακό γεύμα, από αυτά που τόσο μας έχουν λείψει στο παρελθόν λόγω υποχρεώσεων.
Καθώς το σπίτι μας στην Νέα Υόρκη είναι το Γενικό Προξενείο, το βλέμμα μου είναι στραμμένο πάντα εκεί. Στους εργαζομένους και στους ομογενείς μας που το επισκέπτονται. Θα φροντίσουμε να παραμείνει εν τάξει, για να μπορέσουμε να τους υποδεχθούμε ξανά με την πρέπουσα διαπροσωπική επαφή. Μέχρι τότε, ας «μείνουμε σπίτι, για να βγούμε νικητές». «Θανάτω θάνατον πατήσας». Αυτό το Πάσχα όλοι οι συμβολισμοί παίρνουν στ’ αλήθεια νέο νόημα.
Καλή Ανάσταση!

Ολγα Μπορνόζη, Managing Director Capital Link

Σε μια ιστορική περίοδο που αφορά ολόκληρο τον Πλανήτη με τη ζωή να έχει ακινητοποιηθεί για όλους μας και ο εγκλεισμός να αποτελεί θέμα επιβίωσης και προστασίας τόσο του εαυτού μας, όσο και των γύρω μας, είναι μοιραίο οι σκέψεις και τα συναισθήματα να είναι ποικίλα και μεταβαλλόμενα.

Οπως οι περισσότεροι, θα περάσω το Πάσχα ολομόναχη, κλεισμένη στο διαμέρισμά μου στη Νέα Υόρκη, επικεντρωμένη στα θετικά και ουσιαστικά της δύσκολης περιόδου: ότι τόσο εγώ, όσο και οι άνθρωποι που αγαπώ, έχουμε αυτή τη στιγμή την υγεία μας, είμαστε στα σπίτια μας, με την ευλογημένη τεχνολογία να καταργεί τις αποστάσεις και να επιτρέπει τη μεταξύ μας επαφή και ουσιαστική επικοινωνία.
Εφόσον δεν υπάρχει επιλογή να κάνουμε κάτι διαφορετικό, μένω μέσα προσηλωμένη: στη διατήρηση της ψυχολογίας μου, της ελπίδας ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα, με τη βεβαιότητα ότι η ανθρωπότητα πάντα ξεπερνά τις κρίσεις, εστιάζοντας τον χρόνο μου και την προσοχή μου στην έρευνα και αξιολόγηση νέων μεθόδων επαγγελματικής δραστηριότητας, στη διατήρηση της φυσικής μου κατάστασης και σε αισιόδοξη ποιοτική πνευματική τροφή.
Πάντα γνώμονας στη ζωή μου είναι ότι όταν δεν μπορώ να επηρεάσω εγώ το ρου των πραγμάτων, τότε να επηρεάζω τον τρόπο με τον οποίο αντιδρώ στα πράγματα – παρ’ όλη την χαρούμενη και εξωστρεφή προσωπικότητά μου, ήμουν και είμαι πάντα εστιασμένη στην ουσία των πραγμάτων, στην ουσία των σχέσεων, στην ποιότητα των σκέψεων.
Εχοντας βιώσει τη θλίψη για φίλους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, έχοντας περάσει αγωνία για φίλους που ευτυχώς τον πέρασαν και ξεπέρασαν, έτσι τώρα περισσότερο από ποτέ εστιάζω στην ουσία της ζωής μας. Οποια κι αν είναι αυτή η ζωή που θα έχουμε μετά την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ζωή και η ζωή είναι δώρο από τον Θεό που θα το εκτιμούμε ακόμα περισσότερο κι από σήμερα.
Καλή Ανάσταση με Υγεία σε όλους μας!

Λάνα Ζωχιού, Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Βιώνουμε μια κρίση αληθινά πρωτόγνωρη. Δοκιμάζεται η σωματική μας αντοχή, η ψυχική μας ακεραιότητα, η ικανότητά μας να προσαρμόσουμε την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή στη νέα καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή που αγωνιούμε για το αύριο και αδημονούμε για τη μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που θα εγγυηθεί τη μετάβαση στην ομαλότητα, καλούμαστε να γίνουμε περισσότερο ευρηματικοί, συνεχίζοντας έντονα, δημιουργικά για την επιβίωση στη μετά κορωνοϊό εποχή.
Κατά τη μετάβαση στη νέα αυτή πραγματικότητα θα παραμείνουμε δυνατοί. Εμείς, οι Ελληνες έχουμε υπομείνει με αξιοθαύμαστη καρτερία μακρόχρονες και επώδυνες καταστάσεις. Την ίδια υπομονή και ψυχραιμία θα επιδείξουμε και τώρα. Η τήρηση της παράδοσής μας αποτελεί πηγή δύναμης και είναι ο συνδετικός κρίκος με τις ρίζες μας και την πολιτισμική μας ταυτότητα.
Αυτό το Πάσχα η σύγχρονη τεχνολογία θα μεταφέρει στο σπίτι μας την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Βεβαίως, θα στερηθούμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε οι ομογενείς μεταξύ μας, να χαιρετηθούμε, να αγκαλιαστούμε και να ευχηθούμε διά ζώσης Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.
Η περίοδος αυτή θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας αφού θα αποτελέσει ιστορικό σημείο αναφοράς, πηγή διδαχής και γνώσης. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα αναδείξουμε περισσότερο την ανάγκη να γίνουμε ισχυροί πομποί αυτών των πανανθρώπινων αξιών που συνδέονται άρρηκτα με το Πάσχα: τις αξίες της Αγάπης και της Αλληλεγγύης για κάθε Ανθρωπο.
Αγαπητοί μου συμπατριώτες σας εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά! Εις το επανιδείν.

Ηβη Σάιμον, Διευθύντρια της Χορωδίας του Aρχιεπισκοπικού Ναού

Ο ένας ύμνος που όλοι οι Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί φαίνεται να γνωρίζουν και προσβλέπουν να τραγουδούν κάθε χρόνο είναι το Χριστός Ανέστη. Είτε είμαστε μέλη της χορωδίας, οι ψάλτες, οι κληρικοί, αυτοί που παρευρίσκονται τακτικά στην εκκλησία ή οι κληρικοί που έρχονται μόνο μια φορά το χρόνο, όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τη στιγμή να τραγουδήσουν και να ανακηρύξουν την ανάστασή Του.

Φέτος με την εμφάνιση της πανδημίας, το επικό γεγονός της Ανάστασης απομακρύνθηκε από εμάς. Ετσι λοιπόν, στη Χορωδία του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού, αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εικονική χορωδία για να τραγουδήσουμε το Χριστός Ανέστη. Οι προσκλήσεις εστάλησαν σε χιλιάδες μέλη χορωδίας, όπου και αν βρίσκονταν, ζητώντας τους να ενωθούν μαζί μας για να τραγουδήσουν αυτόν τον αγαπημένο ύμνο. Οι τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν και κατέγραψαν τον εαυτό τους να τραγουδούν.
Αυτή η ιδέα βγήκε από την ανάγκη να αισθανθούμε ότι κάναμε κάτι για το κοινό καλό. Εδώ είναι μια ευκαιρία για όλους να ενώσουμε τις φωνές μας στην προσευχή.
Ο Κώστας Τσουράκης, ο μουσικός μας διευθυντής, συντόνισε όλα τα βίντεο. Για να δημιουργήσουμε μάλιστα ένα μουσικά συνεκτικό έργο, επιλέξαμε τη διάταξη του Χριστός Ανέστη, η οποία γράφτηκε από την Dawn Helene, την συνθέτη και νικητή του βραβείου Dino Anagnost 2019. Η Dawn Helene είναι μέλος της Χορωδίας του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Κέντρου και επίσης συμμετέχει στους chanters στην εκκλησία όταν η χορωδία δεν συμμετέχει. Ανυπομονώ για όλους να απολαύσουν το βίντεό της χορωδίας μας σε όλη την Αμερική αναφωνώντας μαζί, ο Χριστός αναστήθηκε!

Τζέιμς Ντεμέτρο, Διευθυντής Hellenic Film Society

Ζω μόνος μου σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Τα καταφέρνω μια χαρά, έτσι ώστε ως επί το πλείστον ο περιορισμός μου να μην είναι δύσκολος για μένα.
Η ηλικία μου με τοποθετεί στην ομάδα υψηλού κινδύνου, γι’ αυτό είμαι αποφασισμένος φερθώ λογικά και να μείνω στο σπίτι προς το παρόν.

Αυτό που είναι πολύ δύσκολο είναι η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής. Είμαι κοινωνικός άνθρωπος. Απολαμβάνω τόσο την παρέα των φίλων όσο και της οικογένειάς μου, αλλά και βιώνω τα θαύματα που η Νέα Υόρκη έχει να προσφέρει. Ολα αυτά, βέβαια, είναι στη σφαίρα τους αδύνατου αυτές τις ημέρες. Είμαι πολύ στο τηλέφωνο και χρησιμοποιώ το Facetime και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
Ούτε το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα φέτος, είναι κατά προσέγγιση φυσιολογικό. Δεν θα λάβω Θεία Κοινωνία. Δεν θα είμαι στην εκκλησία. Η παραδοσιακή συγκέντρωση των φίλων και της οικογένειας για να μοιραστούμε μαγειρίτσα και αρνί δεν θα συμβεί. Ξέρω ότι πολλοί θα τα χάσουμε όλα αυτά. Αλλά, όταν εστιάζω στο πώς θα είναι τα πράγματα φέτος, καταλαβαίνω πως αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, είναι η πνευματική ουσία των επόμενων ημερών.
Δεν μπορεί να επηρεάσει κανένας ιός τη σημασία των ιερών αυτών ημερών. Το Πάσχα είναι μια ημέρα ελπίδας και ανανέωσης. Είναι οι μέρες, που μας θυμίζουν τη σημασία της πίστης. Θα επικεντρωθώ λοιπόν, σε αυτό για να περάσω τις διακοπές αυτής της χρονιάς. Σίγουρα θα είμαι μόνος, αλλά δεν θα νιώθω μοναχικά.

Θίσβη Εκμετζόγλου, Στέλεχος της ΕΕ στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη

Νέα Υόρκη και εντός της Covid-19 πανδημίας, βρέθηκα μακριά από την οικογένειά μου. Το Πάσχα θα το περνάγαμε μαζί στο Μανχάταν. Και ήρθε η πανδημία και η μεγάλη ανατροπή: εκείνοι εγκλεισμένοι σε άλλη ήπειρο -αφού βρίσκονται στις Βρυξέλλες- και εγώ να μοιράζομαι το χρόνο μου σε τηλέφωνα και βιντεοκλήσεις, σε διαφορετικές ζώνες ώρας, σε μία προσπάθεια να κρατήσουμε το ηθικό μας ζωντανό και υγιές, και τον φόβο και τις έννοιές μας σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Η πανδημία έγινε το ψυχικό μας καθαρτήριο. Μας κατέκλυσε όλους με τους ίδιους φόβους, αγωνία, θλίψη για τους τόσους νεκρούς και αρρώστους, αλλά και με γενναιοδωρία, αγάπη και χρόνο για να λύσουμε όλα αυτά που τόσα χρόνια δεν τα προλαβαίναμε.
Ηταν Κυριακή πρωί με το Αμαζον να με ενημερώνει, ότι ήρθαν οι μάσκες που είχα παραγγείλει. Με το ψεκασμένο με διάλυμα χλωρίνης φάκελο βρέθηκα ενώπιος ενωπίω με τις μάσκες, και έναν τρόπο διαφυγής. Η απόφασή μου δεν ήταν εύκολη, αλλά έκανα αυτό που όλοι σας θα κάνατε στην θέση μου. Εκτίμησα το ρίσκο του ταξιδιού για μένα και για την οικογένειά μου. Από την μία το ταξίδι αλλά με μάσκα, απολυμαντικά και γάντια, και την προσευχή μου για ελάχιστη έκθεσή μου σε κίνδυνο, και από την άλλη το να περάσω το Πάσχα με τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου, ακόμα και με απόσταση 2 μέτρων ανάμεσά μας, αλλά με τα πρόσωπα τους όσο πιο κοντά γίνεται.
Το ταξίδι μέσα από έρημα αεροδρόμια και σταθμούς τρένων, με ελάχιστους ταξιδιώτες και με φοβισμένα μάτια πίσω από μάσκες, να προσέχουν και τον ίσκιο τους, ήταν μία εμπειρία που την βιώνεις μία φορά. Μπαίνοντας στο σπίτι μου μετά από 15 ώρες ταξιδιού και αντικρίζοντας τους αγαπημένους μου έστω και από 2 μέτρα απόσταση, με γέμισε τόση ευτυχία. Γιατί είμαστε τώρα όλοι μαζί, στις δύσκολες αυτές στιγμές.
Η Ανάσταση, ήρθε νωρίτερα για μένα, με το φετινό Πάσχα που φάνταζε λυπημένο να μετατρέπεται τελικά, σε ένα ταξίδι αγάπης. Νιώθω τώρα έτοιμη να περάσω το Πάσχα σε καραντίνα αλλά ξέροντας, ότι είμαι σπίτι μου. Καλό μας Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Τάσος Παρδάλης, Δικηγόρος

Σκοπεύω να περάσω αυτό το Πάσχα με την σύζυγό μου Μαρία και τα τρία παιδιά μας, στο σπίτι μας. Θα «συναντηθούμε» με βιντεοκλήσεις με την οικογένειά μας εδώ στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, σπάζοντας αυγά και γιορτάζοντας το Πάσχα «εικονικά».
Θα δούμε τη Λειτουργία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση -όπως ήδη κάνουμε- και σκοπεύω να μαγειρέψω το αρνί μας στη μικρή κυπριακή σούβλα, μιας και μεγαλύτερη σούβλα δεν θα χρειαστεί αφού δεν θα είμαστε πολλοί, όπως τις άλλες χρονιές. Η Μαρία θα ψήσει τουλάχιστον 4 επιδόρπια. Μαγειρεύει καθημερινά αφότου εργαζόμαστε στο σπίτι και το σχολείο των παιδιών είναι από το σπίτι. Σίγουρα θα είμαστε συντονισμένοι στο 91.5 cosmos fm όλη την ημέρα για το πρόγραμμα του Πάσχα.
Εχουμε επίσης σχεδιάσει για τα παιδιά να γράψουν χειρόγραφες επιστολές και να δώσουν φαγητό και επιδόρπια σε όλους τους συμμαθητές τους και τους γείτονές μας, ως έναν τρόπο να συνδεθούν μαζί τους και να διδάξουμε έτσι στα παιδιά μας, ότι σε περιόδους όπως αυτές, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι όλοι οι συμπολίτες μας σε καλή σωματική και διανοητική κατάσταση κάτω από αυτές τις συνθήκες, και μια γενναιόδωρη ανθρώπινη χειρονομία (ειδικά αν περιλαμβάνει ελληνικό φαγητό) μπορεί να βοηθήσει πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο Λόιντ Οστιν, θα ταξιδέψει στην Ευρώπη εντός Φεβρουαρίου για συναντήσεις με συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία, εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε χθες Τρίτη ρεπόρτερ του δικτύου Voice of America μέσω Twitter.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ