xΑμερική

Το πρόβλημα του εξαερισμού στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης

ΑΣΤΟΡΙΑ. Ερευνα για τα ανεπαρκή συστήματα εξαερισμού στα σχολεία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε η τοπική ιστοσελίδα Gothamist, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων τα κρούσματα Covid-19 εμφανίζονται πιο συχνά σε σχολικά συγκροτήματα που παρουσιάζουν τις συγκεκριμένες ελλείψεις.

Πρόκειται για ευρήματα τα οποία προκαλούν προβληματισμό και εύλογα ερωτηματικά καθώς, εφόσον το ρεπορτάζ της Gothamist ευσταθεί, υπάρχουν τουλάχιστον 61 δημόσια σχολεία στην πόλη της Νέας Υόρκης τα οποία εξαερίζονται μόνο μέσω ανοικτών παραθύρων και δυο παλαιάς τεχνολογίας ιονιστών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν οριστεί για την ασφαλή λειτουργία των κλειστών χώρων την περίοδο της πανδημίας. Ολα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία ο εξαερισμός, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας θεωρούνται το «άλφα και το ωμέγα» για τα σχολικά συγκροτήματα, με την φετινή χρονιά να κρύβει «παγίδες», εφόσον ο εμβολιασμός σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες μαθητών δεν είναι ακόμα διαδεδομένος.

Μεταξύ των σχολείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία είναι και τρία που εδρεύουν στην Αστόρια και το Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ: Πρόκειται για το P.S. 084 που βρίσκεται στην οδό Στανγουεϊ, την Ακαδημία Αμερικανικών Σπουδών (The Academy of American Studies) και το Ρίβερβιου (The Riverview School). Είναι τα τρία από τα συνολικά οκτώ σχολεία του Κουίνς που εμφανίζονται από την έρευνα της Gothamist ως ανεπαρκώς εξαεριζόμενα.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι ανησυχίες για τις ελλείψεις αυτές επαληθεύονται και μέσω των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, καθώς τα σχολεία αυτά παρουσιάζουν έως και 23% αυξημένα κρούσματα της Covid-19, σε σχέση με τα αντίστοιχα που βρίσκονται στους ίδιους ταχυδρομικούς κώδικες και πληρούν τις προδιαγραφές.

Μάλιστα, η έρευνα παραθέτει και την γνωμάτευση ανεξαρτήτων ειδικών, οι οποίοι συμφωνούν στην ουσία αυτής της προσέγγισης. Παρ’ όλα αυτά, το ακριβές της έρευνας -τουλάχιστον όσον αφορά στην παράθεση των στατιστικών στοιχείων- αμφισβητείται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Υόρκης, οι οποίοι τονίζουν πως ορισμένοι μαθητές δεν φοιτούν στο πλησιέστερο σχολείο του ταχυδρομικού κώδικα στο οποίο διαμένουν. Επιπλέον, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως υποστηρίζουν ότι τα 61 αυτά σχολεία που αναφέρει η Gothamist δεν αντιπροσωπεύουν συνολικά παρά μόνο ένα 2% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στα δημόσια σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

Πάντως, ακόμη κι αν τα στοιχεία της πόλης ισχύουν, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως η ασφαλής λειτουργία αυτών των σχολείων κατά την διάρκεια του βαρύ χειμώνα της Νέας Υόρκης δεν θα είναι και ό,τι πιο εύκολο, με δεδομένο ότι, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών -οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους- θα πρέπει να πραγματοποιούν μαθήματα με ανοικτά παράθυρα, που είναι, όπως προαναφέρθηκε, το μαζικό μέσο εξαερισμού. Αλλωστε, κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς δεν υπήρχε αυτή η εμπειρία, καθώς πολλά από τα σχολεία λειτουργούσαν, ούτως ή άλλως, εξ αποστάσεως, καθώς δεν υπήρχε καν η επιλογή του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι!», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε σημερινή του ανακοίνωση για την απόφαση επιστροφής των προπολεμικών εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα στη χώρα μας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό για τις «καίριες ενέργειές του και «όλους όσοι εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της επιστροφής».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πυρπολήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το «Fox News» (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άντρας κατηγορείται για εμπρησμό και άλλα εγκλήματα για την πυρπόληση ενός γιγάντιου χριστουγεννιάτικου δέντρου έξω από τα κεντρικά γραφεία του «Fox News» στο κέντρο του Μανχάταν.

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.