x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σχολείο «Αργύριος Φάντης» στο Μπρούκλιν γιόρτασε την επέτειο του «ΟΧΙ»

27 Οκτωβρίου 2023

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Την επέτειο του «ΟΧΙ» γιόρτασε το Ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Αργύριος Φάντης» της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, οι μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η τάξη, τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο, απήγγειλαν ποιήματα, αφηγήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα του ’40, χόρεψαν, ενώ η χορωδία μάγεψε κυριολεκτικά με τα τραγούδια της.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ευλόγησε την εκδήλωση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γονείς για την αγάπη και στήριξή τους στο σχολείο.

Ο διευθυντής, Θεόδωρος Τασούλας, ευχαρίστησε τους δασκάλους του ελληνικού τμήματος, Αναστάσιο Γεμεντζόπουλο, Ευάγγελο Χαζίρογλου, Ευαγγελία Δημητριάδου, τον μουσικό διευθυντή, Θεόδωρο Αλβανό, τον δάσκαλο μουσικής και χορού, Μερκούριο Μοσχοβή, και τους μαθητές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Από αριστερά, οι: π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ιερατικός προϊστάμενος, Ντίνος Κωνσταντίνου, γενικός πρόξενος της Νέας Υόρκης, Θεόδωρος Τασούλας, διευθυντής, Κώστας Παράβαλος, πρόεδρος εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κατερίνα Τσαμασίρου, πρόεδρος σχολικής επιτροπής, Γιώτα Πεχλιβανίδη, αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Ο γενικός πρόξενος της Νέας Υόρκης, Ντίνος Κωνσταντίνου, συνεχάρη το σχολείο για το εξαιρετικό πρόγραμμα που παρουσίασαν και αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας.

Οπως είπε, «το νόημα της 28ης Οκτωβρίου συνοψίζεται σε πέντε σημεία, είναι σύμβολο αντίστασης, στέλνει μήνυμα εθνικής ενότητας, προσφέρει τιμή και αναγνώριση στους ήρωες, συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και τονίζει την αξία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

Η υποδιευθύντρια του σχολείου, Παναγιώτα Λιλικάκη, τόνισε ότι οι σχολικές γιορτές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο διότι δίνεται η ευκαιρία στα ελληνόπουλα που έχουν γεννηθεί εδώ να γνωρίσουν και να μάθουν την ένδοξη ιστορία της πατρίδας τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Γιώτα Πεχλιβανίδη, συνεχάρη τους μαθητές, διότι μέσα από το πρόγραμμά τους όχι μόνο αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα αλλά έδειξαν τη σημασία της ειρήνης και της ενότητας των λαών.

Η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, Κατερίνα Τσαμασίρου, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την περαιτέρω αναβάθμιση του σχολείου και του ελληνικού προγράμματος.

Ο δάσκαλος των Ελληνικών, Ευάγγελος Χαζίρογλου, ανέφερε: «Σήμερα, εορτάζουμε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία μας, την επέτειο του ‘Οχι’. Αυτή η μέρα αποδεικνύει τη δύναμη και τη γενναιόδωρη φύση του Ελληνισμού.

Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη θυσία και τους αγώνες που κάθε Ελληνας πρόσφερε για να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.

Σήμερα, ως χώρα, ως λαός, αξιοποιούμε αυτή τη θυσία για ν’ αφυπνίσουμε το ηρωικό πνεύμα μας και να δημιουργήσουμε πρόοδο.

Στηρίζουμε την εκπαίδευση, την καινοτομία και την πρόοδο, μα πάνω απ’ όλα την ελληνική μας γλώσσα, για να φέρουμε ένα πολλά υποσχόμενο  αύριο στις επόμενες γενιές».

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Τέλος, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κωνσταντίνος Παράβαλος, ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές που κάνουν περήφανους όλους με τις επιδόσεις τους και τους γονείς για τη στήριξή τους στο σχολείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν τα μέλη των Κρητικών Σωματείων -και όχι μόνο- στον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ