Οπως είναι γνωστό, εξαιτίας του εκλογικού νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, η οποία δυσκολεύει πολύ (πρακτικά εμποδίζει) το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θεωρούν δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες για δεύτερη φορά, ώστε με την ενισχυμένη αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές να προκύψει κυβέρνηση για τον τόπο.
Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα: θεωρώντας ο πολίτης δεδομένες τις δεύτερες εκλογές, πιθανότατα θα προσέλθει στις πρώτες με χαλαρή διάθεση ή δεν θα προσέλθει καθόλου (θεωρώντας άσκοπο το να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα). Χαλαρή ψήφος όμως ή χαμηλή προσέλευση στις πρώτες εκλογές μπορούν να οδηγήσουν στο σενάριο το οποίο κάποιοι εδώ και λίγο καιρό απεργάζονται στην Ελλάδα: τη συγκρότηση της κυβέρνησης ηττημένων. Πρόκειται για σενάριο δύσκολο να υλοποιηθεί όχι μόνο αδύνατο.
Τι σημαίνει αυτό το σενάριο πρακτικά; Οτι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη (αν κρίνουμε από όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος) μπορεί να βγει μεν πρώτο κόμμα, αλλά να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, και αυτή τη δυνατότητα να την έχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν συνασπιστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της αντιπολίτευσης με μυστικά και φανερά γεύματα στα οποία μετέχουν διάφοροι. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να μετέχει σε διεργασίες για να υλοποιηθεί το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων, έχοντας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος υβριστής του, κατά την περίοδο που ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσουν οι πολίτες ότι χαλαρή ψήφος ή αποχή δεν νοείται στις πρώτες εκλογές – δεν νοείται γενικά στις εκλογές, διότι οι εκλογές είναι η ίδια η Δημοκρατία. Το να φτάνουν να διοικούν το κράτος αυτοί που χάνουν τις εκλογές μόνο και μόνο επειδή εκμεταλλεύονται συγκυρίες ή τις αδυναμίες του εκλογικού νόμου δεν είναι προς όφελος του τόπου.