x

Αμερική

Το Σικάγο ετοιμάζεται για την ελληνική παρέλαση

ΣΙΚΑΓΟ. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και η πολυπληθής ελληνοαμερικανική κοινότητα του Σικάγου ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στην παρέλαση για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, μετά από δυο χρόνια ακυρώσεων, εξαιτίας της Covid-19.

Η παρέλαση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαϊου, στις 2:30 το μεσημέρι, έχει κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της ελληνικής ομογένειας, οι οποίοι ευελπιστούν σε μαζική προσέλευση, με τους υγειονομικούς κινδύνους της πανδημίας να έχουν πλέον μειωθεί αλλά και το κοινό να αδημονεί για την επιστροφή στις μαζικές εκδηλώσεις.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι, ως είθισται, η «Ελληνική Πόλη» (Greektown) του Σικάγου, η οποία θεωρείται μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνοικίες του Απόδημου Ελληνισμού παγκοσμίως, με μια σειρά επιχειρήσεων εστίασης και καταστημάτων που φέρουν ανεξίτηλη την ελληνική σφραγίδα και ταυτότητα, με αποτέλεσμα να συγκρίνονται με αντίστοιχα στέκια στις τουριστικές γειτονιές της Αθήνας, ως προς τη μορφή και την αυθεντικότητά τους.

Η παρέλαση της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Σικάγο πραγματοποιείται από τη δεκαετία του 1960, με διοργανωτή την αντίστοιχη ομοσπονδία ελληνικών σωματείων της πόλης.

Παράλληλα, εκτός από την πραγματοποίηση της παρέλασης, ο οργανισμός της Greektown Chicago έχει σχεδιάσει και μια σειρά από επιπλέον δράσεις, οι οποίες θα δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στο κοινό να προσέλθει και να κινηθεί στην περιοχή, εν όψει της παρέλασης.

Μεταξύ αυτών, θα είναι και η αγορά της Greektown (Greektown Agora), μια παράλληλη διοργάνωση η οποία θα λάβει χώρα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Χάλστεντ και Βαν Μπιούρεν, δίνοντας την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, σε ελληνικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, με έμφαση στα κοσμήματα, τα έργα τέχνης και τα είδη δώρων.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να παραμείνουν στη συνοικία και μετά την παρέλαση, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα χορευτικά της ομάδας «Ορφέας» (Orpheus Dance Troupe), στο Elysian Field, μετά τις 5 το απόγευμα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν και να διαδοθούν τα έθιμα που συνδέονται με την ελληνική λαογραφική κληρονομιά.

Ασφαλώς, η παρέλαση και οι παράλληλες εκδηλώσεις προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις ούτως ώστε αφενός να γιορτάσουν την ημέρα και αφετέρου να την αξιοποιήσουν, με εκδηλώσεις, πάρτι και παροχή υπηρεσιών σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, Ελλήνων και μη, που θα επισκεφθούν την περιοχή στις 22 Μαϊου. Επιπλέον, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, από την 1η έως την 30ή Μαϊου, ένα ειδικό εμπορικό πρόγραμμα προσφορών, που παρέχει μια δωροκάρτα της τάξεως των 50 δολαρίων για αγορές της τάξεως των 200 δολαρίων και άνω, ως εορταστικό δώρο για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Στις τελευταίες παρελάσεις πριν την πανδημία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ομογενείς, με τον αριθμό αυτό να θεωρείται εφικτός, με δεδομένο ότι το προχωρημένο της εποχής μέσα στην άνοιξη αυξάνει τις πιθανότητες για πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας