x
 

Υγεία

Το σώμα σας παράγει μελατονίνη. Δείτε πώς να τη χρησιμοποιήσετε για καλύτερο ύπνο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί από εμάς σκέφτονται τη μελατονίνη μόνο ως βοήθημα ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή, δεδομένης της ευρείας χρήσης της. Αλλά η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ήδη κυκλοφορεί στο σώμα μας, όπως η αδρεναλίνη ή η κορτιζόλη.

Κάποιοι ψυχολόγοι, όπως η υπογράφουσα το σχετικό δημοσίευμα Λίζα Στράους ( Lisa Strauss), όταν αναφέρουν για πρώτη φορά τη μελατονίνη σε ασθενείς, συχνά διακόπτουν για να πουν: «‘Το δοκίμασα. Δεν λειτούργησε’.  Συγχέουν τη φυσικά συντιθέμενη, ‘ενδογενή’ μελατονίνη του σώματός μας με χάπι, τσίχλα, υγρή ή άλλες ‘εξωγενείς’ μορφές μελατονίνης».

Τόσο η ενδογενής όσο και η εξωγενής μελατονίνη μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα αν καταλάβουμε πώς να παρακάμψουμε τις παγίδες και να τις κάνουμε να λειτουργήσουν για εμάς.

Η μελατονίνη, μεταξύ άλλων λειτουργιών, λέει στο σώμα μας πότε είναι ώρα για ύπνο. Και αυτή η λειτουργία καθορίζεται από το χρονισμό του φωτός και του σκότους. Το σκοτάδι προάγει τη μελατονίνη και το φως την καταστέλλει. Το μπλε άκρο του φάσματος (υπάρχει ακόμη και στο λευκό φως) είναι το πιο ισχυρό -αλλά όχι αποκλειστικό- κατασταλτικό της μελατονίνης.

Αλλά κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, έχουμε εισαγάγει ασυνέπεια στη χρονική στιγμή του φωτός και του σκότους, και επομένως στους ρυθμούς μελατονίνης και ύπνου μας.

Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν κοντά στον Ισημερινό. Η μέρα και η νύχτα είχαν περίπου ίση διάρκεια και υπήρχε μικρή εποχιακή διακύμανση στα μοτίβα φωτός και σκότους. Καθώς μεταναστεύαμε σε άλλα γεωγραφικά πλάτη και καθώς εκσυγχρονιζόμασταν, εισαγάγαμε την εποχιακή παραλλαγή, το τεχνητό φως, τα ταξίδια μεταξύ ζώνης ώρας, τη θερινή ώρα και τις οθόνες κοντινής εμβέλειας.

Ευτυχώς, το σώμα μας εξελίχτηκε για να προσαρμόζεται σε νέες «ζώνες ώρας» – μοτίβα φωτός και σκότους. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι τόσο η δύναμή μας όσο και η αχίλλειος πτέρνα μας, επειδή θέλουμε να είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε αν μετακομίσουμε από το DC στην Καλιφόρνια, αλλά δεν θέλουμε οι βιολογικοί μας ρυθμοί να ανατρέπονται από το φως που χρειάζεται για να διαβάσουμε μια σύντομη ιστορία για να κοιμηθούμε ξανά στη μέση της νύχτας.

Η μελατονίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσαρμοστικότητα. Και τακτοποιώντας τη δραστηριότητά του, ενθαρρύνουμε την ισχυρή παραγωγή και διατηρούμε τους βιολογικούς μας ρυθμούς όταν δεν θέλουμε να αλλάξουν.

Κάτω από βέλτιστες συνθήκες, αρχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μελατονίνης δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο (σε πρωτόγονη συναυλία με το ηλιοβασίλεμα). Τα επίπεδα είναι υψηλά όλη τη νύχτα έως ότου το φως του πρωινού το ανατρέπει και ωθεί το σώμα μας να αρχίσει να το εκκρίνει ξανά το βράδυ. Οταν αυτός ο προγονικός κύκλος διαταράσσεται από ασυνεπή, κατασταλτικό της μελατονίνης, τεχνητό νυχτερινό φως και αδύναμο φως εσωτερικού χώρου, οι ρυθμοί μας αναγκάζονται να βαθμονομηθούν εκ νέου σε νέες ζώνες ώρας, συχνά τυχαία (Και το ίδιο το χάος τείνει να μειώνει την παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα).

Ευτυχώς, το άφθονο φως το πρωί, όλη την ημέρα και νωρίς το βράδυ μετριάζει τις ανεπιθύμητες επιδράσεις καταστολής της μελατονίνης του αργά το βράδυ.

Υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσουμε φυσικό και τεχνητό φως για να υποστηρίξουμε την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα μας για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα.

Βγείτε έξω (ιδανικά) για καθημερινό φως για 15 λεπτά (χωρίς να κοιτάξετε τον ήλιο) 16 ώρες πριν από τον προτιμώμενο ύπνο. Για παράδειγμα, ξεκινήστε στις 7 π.μ. αν θέλετε τακτικά να έχετε ύπνο στις 11 μ.μ.

Αυτά τα βήματα δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, ούτε είναι για όσους θέλουν να αλλάξουν σημαντικά τον χρόνο ύπνου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι εξετάσεις, οι οποίες αναλύουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αποτελούν ένα αξιοσημείωτο νέο κεφάλαιο στην ανίχνευση του καρκίνου, σημειώνει δημοσίευμα της «Washington Post».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ