x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Το στέλεχος Δέλτα ενδέχεται να επικρατήσει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι

23 Ιουνίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WSJ»). Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta (Δέλτα) του ιού Covid-19 εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, ανέφεραν οι ερευνητές, χαρακτηρίζοντας ως επείγουσα την εθνική προσπάθεια εμβολιασμού.

Το στέλεχος Delta, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020 και είναι επίσης γνωστό ως B.1.617.2, πιθανότατα θα καλύψει το 50% των μολύνσεων Covid-19 στις ΗΠΑ από τις αρχές έως τα μέσα Ιουλίου, δήλωσε ο Γουίλιαμ Λι (William Lee), αντιπρόεδρος της επιστήμης στην πληθυσμιακή γονιδιωματική εταιρεία Helix και συγγραφέας της νέας ανάλυσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δημοσίευσαν στοιχεία την Τρίτη που δείχνουν ότι η συχνότητα του στελέχους Delta υπερδιπλασιάστηκε τις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 19 Ιουνίου έως το 20,6% των θετικών δειγμάτων Covid-19 με γενετική αλληλουχία, σε σύγκριση με 9,9% την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου

«Η μετάλλαξη Delta είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή στις ΗΠΑ για την προσπάθειά μας να εξαλείψουμε την Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Αντονι Φάουτσι, σε ενημέρωση την Τρίτη 22 Ιουνίου.

Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Βαλένσκι (Rochelle Walensky) συμφώνησε την Τρίτη ότι η παραλλαγή Delta πλησιάζει στο να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος των ΗΠΑ.

«Με βάση τα δεδομένα του CDC και την εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα προβλέπαμε επίσης ότι η μετάλλαξη Delta είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο μήνα», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η Delta αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν τις μισές από τις υποθέσεις Covid-19 σε ορισμένες ορεινές και Μεσοδυτικές πολιτείες, είπε στην ενημέρωση.

Η Delta ανταγωνίζεται για να αντικαταστήσει το τρέχον κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ με μια άλλη παραλλαγή, το Gamma, το οποίο προκαλεί επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων Covid-19, αν και εξαπλώνεται πιο αργά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι η παραλλαγή Delta είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το Delta είναι περίπου 50% πιο μεταδοτικό από το σημερινό κυρίαρχο στέλεχος των ΗΠΑ, που ονομάζεται Alpha, λένε, το οποίο το ίδιο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το πιο συχνά μεταδιδόμενο πέρυσι στέλεχος.

Η παραλλαγή Delta έχει επίσης συσχετιστεί με πιο σοβαρή ασθένεια, δήλωσε ο Δρ Φάουτσι. Ο πλήρης εμβολιασμός κατά του Covid-19 φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της παραλλαγής Delta, σύμφωνα με στοιχεία της «Public Health England».

Αυτή η προστασία μπορεί να μην διαρκέσει μόνιμα, είπε η Δρ Βαλένσκι. «Αυτή η μετάλλαξη αντιπροσωπεύει ένα σύνολο μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές μεταλλάξεις που αποφεύγουν τα εμβόλια μας και γι' αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εμβολιαστούν τώρα, να σταματήσουμε την αλυσίδα των λοιμώξεων, την αλυσίδα των μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή», είπε.

Στις ΗΠΑ, η μελέτη του Helix διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη Delta εξαπλώθηκε ταχύτερα σε κομητείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ η παραλλαγή Gamma εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε κομητείες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Το Delta είναι απίθανο να γίνει τόσο κυρίαρχο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή οι πολιτικές δημόσιας υγείας και τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι επιστήμονες της Helix.

Η μετάλλαξη Delta έχει εξαπλωθεί σε περίπου 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αποτελεί πλέον περισσότερο από το 87% των περιπτώσεων Covid-19, σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων γενετικής αλληλουχίας Gisaid. Η ταχεία εξάπλωσή του οδήγησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναβάλει πρόσφατα μια προγραμματισμένη άρση των περιορισμών στη δημόσια υγεία.

Η Helix, από το San Mateo, Καλιφόρνιας, συνεργάζεται με το CDC για τη γενετική ακολουθία θετικών δειγμάτων Covid-19 που συλλέχθηκαν από φαρμακεία λιανικής στις ΗΠΑ. Μετά την επικράτηση του στελέχους Alpha που κορυφώθηκε στα τέλη Απριλίου, η εταιρεία εξέτασε μεταλλάξεις που το αντικατέστησαν.

Η παραλλαγή Gamma, η οποία εξαπλώθηκε ευρέως στη Βραζιλία, αποτελούσε τουλάχιστον το 16% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ μεταξύ 9 και 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ η Delta αποτελούσε το 14% των περιπτώσεων εκείνη την εβδομάδα. Το Delta εξαπλώνεται ταχύτερα από το Gamma, είπε ο Δρ Λι. Είπε ότι ανέμενε την επικράτηση της παραλλαγής Delta στο οροπέδιο στις ΗΠΑ περίπου στο 70% έως 80% των περιπτώσεων Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ