x
 

NextGen

Το στίγμα της Ελληνικής Παιδείας στην Τάμπα της Φλόριδας

19 Σεπτεμβρίου 2020
Της Αρια Σωκράτους

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά έχει πάνω από 100 χρόνια ιστορία. Η παράδοση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαχρονική παρουσία και προσφορά της ελληνικής πολιτείας. Παρά τους περιορισμούς και τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από το εκπαιδευτικό μοντέλο της εκάστοτε χώρας στην οποία λειτουργεί, η ελληνική εκπαίδευση έχει καταφέρει να διατηρήσει μια αξιόλογη δυναμική. Διερχόμαστε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ανασυγκρότηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό, καθώς και η ανάδειξη του εξέχοντος ρόλου που παίζει η ζωντανή δύναμη της Διασποράς στη σύγχρονη εποχή είναι μείζονος σημασίας.

Στην Πολιτεία της Φλόριδας και ειδικά στην περιοχή της Tampa Bay, η ελληνική παιδεία και η ελληνική γλώσσα έχουν χαράξει το δικό τους στίγμα καθώς στην περιοχή λειτουργούν συνολικά 14 σχολεία, στα οποία διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός. Τα έντεκα είναι σχολεία τύπου τσάρτερ, όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα με 9 παραρτήματα στην περιοχή της Tampa Bay και η Αθηναϊκή Ακαδημία με δύο σχολεία. Τα υπόλοιπα τρία είναι ελληνικά σχολεία όπως: το σχολείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς, το σχολείο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην κομητεία Pasco και το σχολείο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στην περιοχή Κλίαργουότερ.

Ακαδημία του Πλάτωνα (Plato Academy)

Το σχολείο τύπου τσάρτερ με το όνομα «Ακαδημία Πλάτωνα» (Plato Academy) στη Φλόριδα αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς και εντυπωσιακούς άξονες σχολείων του είδους του, τα οποία χρηματοδοτούμενα από τις πολιτείες στις οποίες εδρεύουν και μερικώς από το ομοσπονδιακό κράτος, διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό και δημιουργούν γενιές φιλελλήνων Αμερικανών. Η Ακαδημία του Πλάτωνα αριθμεί πλέον εννέα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Tampa Bay.

Οπως ανέφερε στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδας, Θεόδωρος Τσαφατίνος, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα της ίδρυσης του σχολείου και εργάστηκε πολύ σκληρά για την υλοποίησή της, η αίτηση για την ίδρυση του σχολείου υποβλήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας το 2000 και εγκρίθηκε το 2003.

«Τα Charters chools είναι η τελευταία ελπίδα του Ελληνισμού. Το όραμά μας ήταν να διδάσκεται η Ιστορία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και οι εθνικές μας εορτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γιάνα Σταμούλη, η οποία εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Ακαδημία του Πλάτωνα, εξέφρασε την περηφάνια της για το χαρακτήρα και την αποστολή του σχολείου και δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η Ελλάδα δεν διδάσκεται έτσι απλά, δεν είναι ένα κοινό κεφάλαιο μαθήματος. Η Ελλάδα είναι ιδέα, είναι το θεμέλιο του νεότερου κόσμου κι αυτό που προσπαθούμε οι Ελληνες δάσκαλοι να καταφέρουμε με καθημερινό αγώνα είναι οι μαθητές μας όχι απλά να μάθουν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, αλλά να νιώσουν την Ελλάδα και να την τοποθετήσουν κάπου στην καρδιά τους. Γράφω αυτά τα λόγια ως απλή Ελληνίδα εκπαιδευτικός όπου τα ελληνικά τσάρτερ σχολεία μου έδωσαν την ευκαιρία να προωθήσω τις γνώσεις μου και την αγάπη μου για την Ελλάδα στην αμερικάνικη κοινωνία και τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Το «Περιοδικό» μίλησε με τον επιθεωρητή (Superintendent) της Ακαδημίας του Πλάτωνα, Κωνσταντίνο Σκάρο για το όραμα και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σχολείου, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα με τα νέα δεδομένα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Πότε ιδρύθηκε η «Ακαδημία Πλάτωνα» και ποιο είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία;

Η ιδέα προήλθε από μια ομάδα Ελληνοαμερικανών που ενδιαφέρονταν να ιδρύσουν ένα σχολείο το οποίο θα προωθούσε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το πρώτο από τα εννέα σχολεία ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 στην περιοχή του Κλίαργουότερ στη Φλόριδα. Ενα από τα ιδρυτικά μέλη του σχολείου, ο κύριος Κρις Αλαχούζος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των διευθυντών της Ακαδημίας του Πλάτωνα και δήμαρχος της πόλης του Τάρπον Σπρινγκς, η οποία θεωρείται η πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, μου ανέφερε πως η αρχική ιδέα της ίδρυσης του σχολείου προήλθε από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδας, Θεόδωρο Τσαφατίνο.

Τα σχολεία της «Ακαδημίας Πλάτωνα» είναι σχολεία τσάρτερ και πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται με τη σημασία του όρου αυτού. Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν πως τα σχολεία τσάρτερ είναι για «πλούσια παιδιά» ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπάρχουν δίδακτρα και η επιλογή των φοιτητών γίνεται με κλήρωση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από πέντε χιλιάδες μαθητές σε λίστα αναμονής, οι οποίοι θέλουν να εγγραφούν. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι πως τα σχολεία τσάρτερ δίνουν στους γονείς μια επιλογή να στείλουν τα παιδιά τους σε καλύτερα σχολεία χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν δίδακτρα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων.

Με ποιο τρόπο η «Ακαδημία Πλάτωνα» διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο στην ελληνική εκπαίδευση;

Η μέρα στην «Ακαδημία Πλάτωνα» ξεκινά με την έναρξη του αμερικανικού και του ελληνικού Εθνικού Υμνου. Επίσης, οι διευθυντές και οι βοηθοί διευθυντές των σχολείων χαιρετούν όλα τα παιδιά, ένα προς ένα λέγοντας «Καλημέρα» στα Ελληνικά. Οι μαθητές διδάσκονται ένα μάθημα Ελληνικών τη μέρα κι επίσης διδάσκονται ελληνικούς χορούς, ερμηνεύουν ελληνικά τραγούδια και συμμετέχουν στις ελληνικές παραδοσιακές γιορτές όπως η μέρα του ΟΧΙ, τραγουδούν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και παρελαύνουν στην ετήσια Παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Τάρπον Σπρινγκς. Εύχομαι να γνώριζαν περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί στις ΗΠΑ για την «Ακαδημία Πλάτωνα». Είμαι βέβαιος πως πολλοί θα υποστήριζαν αυτή την υπέροχη αποστολή με μεγάλη τους χαρά.

Η «Ακαδημία Πλάτωνα» αποτελεί σήμερα τον πλέον δυναμικό και εντυπωσιακό άξονα σχολείων του είδους του και αριθμεί εννέα σχολεία στην πολιτεία της Φλόριδας. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε όσον αφορά στην καθιέρωση της Ακαδημίας ως ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πυλώνα στις ΗΠΑ;

Πολλοί, πάρα πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν στην Ακαδημία εκτιμούν ιδιαιτέρως το γεγονός πως η Ακαδημία επικεντρώνεται στην Ελληνική Γλώσσα και στην Ελληνική Παιδεία, όχι μόνο λόγω της εντυπωσιακής και άκρως ενδιαφέρουσας Ελληνικής Ιστορίας αλλά επειδή η Αγγλική Γλώσσα έχει πολύ βαθιές ρίζες στις ελληνικές λέξεις και οι μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά αυτομάτως εμπλουτίζουν το αγγλικό τους λεξιλόγιο σε υπερθετικό βαθμό. Κυρίως όμως, οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν εξαιρετικής ποιότητας μόρφωση, κάτι που η Ακαδημία του Πλάτωνα τους παρέχει.

Ποια είναι η σύνθεση των μαθητών της Ακαδημίας; Είναι περισσότεροι Ελληνες ή Αμερικανοί;

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών της Ακαδημίας, που ανέρχεται γύρω στο 90-95% δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Μαθαίνουν όλοι Ελληνικά και η καλύτερη μου στιγμή είναι όταν τους παρακολουθώ να ερμηνεύουν ελληνικά τραγούδια και να χορεύουν ελληνικούς χορούς.

Αναφορικά με τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, σε ποιο βαθμό επηρέασε το σχολείο και τι μέτρα έχετε λάβει προκειμένου να ανταπεξέλθετε στα νέα δεδομένα;

Η Πολιτεία της Φλόριδας μάς υποχρεώνει να παρέχουμε διαπροσωπική εκπαίδευση για τους μαθητές, οι γονείς των οποίων επιθυμούν αυτή την επιλογή. Επίσης, έχουμε το δικαίωμα να επιτρέπουμε στους γονείς να έχουν την επιλογή της τηλε-εκπαίδευσης και να διδάσκονται τα παιδιά τους διαδικτυακά. Στο παρόν στάδιο, παρατηρείται το ακόλουθο φαινόμενο, οι μισοί μαθητές να παρίστανται καθημερινά στο σχολείο και οι άλλοι μισοί να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σπίτι διαδικτυακά.

Για όλους όσοι παρίστανται στο χώρο του σχολείου όπως μαθητές, δάσκαλοι, προσωπικό, κ.λπ.), λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο πρόληψης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν θερμομετρήσεις κάθε πρωί, τη χρήση μάσκας, αντισηπτικά,  καθημερινές και εντατικές απολυμάνσεις των χώρων, εφαρμογή εμποδίων που μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων και διαθέτοντας μια ομάδα έτοιμη να λάβει και να επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία συνάδουν με τη Νομοθεσία της Πολιτείας της Φλόριδας και τις Οδηγίες του Τμήματος Υγείας σε περίπτωση που κάποιος αποδειχθεί πως είναι θετικός, παρουσιάσει οποιαδήποτε συμπτώματα, ή/και έχει έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό στον ιό. Τα μέτρα εφαρμόζονται τόσο στο μαθητικό πληθυσμού όσο και στο διδακτικό  προσωπικό.

Ευτυχώς μέχρι στιγμής έχουμε συμπληρώσει δύο βδομάδες στο σχολείο και οι αριθμοί μας είναι αξιοσημείωτοι. Προσεύχομαι να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο. Φυσικά, από μέρα σε μέρα μπορεί αν συμβεί το οτιδήποτε, αλλά όπως με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση έτσι και με αυτή, εδώ στην Ακαδημία είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε. Εχω τριάντα χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εκπαίδευσης σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Βεβαίως και εύχομαι να μην υπήρχε ο ιός. Αφού υπάρχει όμως, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη ομάδα από επαγγελματίες από την ομάδα της Ακαδημίας προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια πρόκληση και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να τους προσφωνώ συναδέλφους.

«Αθηναϊκή Ακαδημία» (Athenian Academy)

Η «Αθηναϊκή Ακαδημία» (Athenian Academy) ιδρύθηκε το 2000, όντας το πρώτο ελληνικό τσάρτερ του είδους του, από το ζεύγος Γεωργίου και Λεμονιάς Πουμάκη, υπό την αρχή ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι το κλειδί για τη γνώση των Μαθηματικών, της Επιστήμης και των υπόλοιπων γλωσσών. «Δεν δημιουργήθηκε για να διδάξει αποκλειστικά τα ελληνόπουλα, αλλά γενικά τα παιδιά των Αμερικανών χρησιμοποιώντας ως όχημα την Ελληνική». Το «Περιοδικό» συνάντησε την διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Σεβαστή Ζιώγα-Βαρυτιμίδου, η οποία μίλησε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χαρακτήρα και την αποστολή του σχολείου.

Η «Αθηναϊκή Ακαδημία» ήταν το πρώτο τσάρτερ σχολείο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ποιο ήταν το έναυσμα της ίδρυσης του σχολείου και η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το όλο εγχείρημα;

Το 2000 ιδρύθηκε η «Αθηναϊκή Ακαδημία» ως το πρώτο ελληνικό τσάρτερ σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκείνη την εποχή, η έννοια των τσάρτερ σχολείων ήταν σχετικά νέα στην πολιτεία της Φλόριδας. Οχι μόνο η έννοια των τσάρτερ σχολείων ήταν σχετικά νέα, αλλά μία πολύγλωσση προσέγγιση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχε προκάλεσε μεγάλο σκεπτικισμό, παρόλο που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η διδασκαλία δεύτερης και τρίτης γλώσσας απαιτείται να ξεκινήσει σε σχολεία με παιδιά ηλικίας έως 5 ετών. Ο ιδρυτής της «Αθηναϊκής Ακαδημίας», Γεώργιος Πουμάκης, ήταν τόσο πεπεισμένος και σίγουρος για τα οφέλη των Αμερικανών μαθητών όταν μαθαίνουν την Ελληνική Γλώσσα που κέρδισε την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της κομητείας του Πινέλας και απέκτησε βοήθεια από την Πολιτεία της Φλόριδας. Η ιδέα του ιδρυτή ήταν ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι ένας φορέας κι ένα εργαλείο που πρέπει να διαδοθεί και να χρησιμοποιηθεί στον κόσμο. Φέτος, είκοσι χρόνια αργότερα, η αρχική «Αθηναϊκή Ακαδημία» επεκτάθηκε από ένα σχολείο με Νηπιαγωγείο έως τη 2η τάξη με μόλις 37 μαθητές σε ένα σχολείο με Νηπιαγωγείο έως την 8η τάξη, διδάσκοντας πάνω από 460 μαθητές.

Με έμφαση τη διδασκαλία ξένων γλωσσών προστέθηκε η διδασκαλία της Ισπανικής Γλώσσας το 2007 και επιδόθηκε το «High Performing Status» στο σχολείο το 2014. Για τρίτη χρονιά λειτουργεί το δεύτερο παράρτημα τής «Αθηναϊκής Ακαδημίας» σε δικό της κτίριο χωρητικότητας 1100 μαθητών στο Fort Myers με την υποστήριξη της κομητείας του Λι. Η ιδέα της πολυγλωσσίας και η εικοσαετής επιτυχία της «Αθηναϊκής Ακαδημίας» ως τσάρτερ σχολείο βρήκε παγκόσμια απήχηση κι ενέπνευσε κι άλλα charter σχολεία για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ. Το σχολείο έχει δύο παραρτήματα, το πρώτο στην περιοχή του Κλίαργουότερ και το δεύτερο στο Φορτ Μάγιερς.

Με ποιο τρόπο η «Αθηναϊκή Ακαδημία» διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο στην ελληνική εκπαίδευση;

Η «Αθηναϊκή Ακαδημία» φέρνει μία ιστορία 20 χρόνων δυναμικής παρουσίας στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου το σχολείο ενίσχυσε τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερη ξένη γλώσσα και καλλιέργησε την ιδέα ότι οι μαθητές της «Αθηναϊκής» προετοιμάζονται να γίνουν πολίτες του Κόσμου. Οι μαθητές μαθαίνουν την Ελληνική Γλώσσα και την ελληνική κουλτούρα από τα Προνήπια. Οι μαθητές του Γυμνασίου παίρνουν τα αναγνωρισμένα μαθήματα από την Πολιτεία της Φλόριδας, Ελληνικά 1 και Ελληνικά 2 και αποκτούν δύο high school credits κατά την αποφοίτησή τους. Το προηγούμενο καλοκαίρι ομάδα μαθητών του Γυμνασίου ταξίδεψε στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο διοργανώνονται σχολικές γιορτές που αφορούν την 28η Οκτωβρίου και την Ημέρα των Βετεράνων, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Εχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις με πολιτιστικό χαρακτήρα όπως Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, Αφιέρωμα στον Μινωικό πολιτισμό, Ολυμπιακοί Αγώνες, Εκθεση Ελληνικής Μυθολογίας, Θέατρο Καραγκιόζη και χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Η χορωδία της «Αθηναϊκής Ακαδημίας» έχει αντιπροσωπεύσει το σχολείο στην κοινότητα τραγουδώντας τα κάλαντα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο Δημαρχείο του Κλίαργουότερ και σε άλλα κοινοτικά κέντρα. Φέτος, το Τμήμα Ελληνικών σκοπεύει να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μέσα λοιπόν από τη συστηματική διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και την προβολή παραδόσεων και εθίμων η «Αθηναϊκή Ακαδημία» έχει καταφέρει να ενισχύσει την ελληνική ταυτότητα στην Ομογένεια και να καλλιεργήσει το φιλελληνισμό στην τοπική κοινότητα.

Πόσο δύσκολη είναι η ανεύρεση προσοντούχων Ελλήνων εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ;

Το Ελληνικό Πρόγραμμα της «Αθηναϊκής Ακαδημίας» λειτουργεί ως επί το πλείστον με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ωρομίσθιους ομογενείς με διδακτική εμπειρία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι αποσπάσεις Ελλαδιτών εκπαιδευτικών στο εξωτερικό έχουν μειωθεί κι επιπλέον οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν έχουν τις αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις διδασκαλίας από την Πολιτεία της Φλόριντα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες οι εκπαιδευτικοί εργάζονται με επαγγελματισμό, ζήλο και αφοσίωση για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Ιστορίας.

Ποια είναι η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού της Ακαδημίας; Είναι περισσότεροι Ελληνες ή Αμερικανοί;

Ο μαθητικός πληθυσμός της «Αθηναϊκής Ακαδημίας» αποτελείται κατά ένα μικρό ποσοστό από ομοεθνείς μαθητές της προσχολικής ηλικίας με περιορισμένη επικοινωνιακή επάρκεια στην Ελληνική και κατά το μεγαλύτερο μέρος από  αλλοεθνείς-αλλόγλωσσους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μαθαίνουν την Ελληνική.

Αναφορικά με τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, σε ποιο βαθμό επηρέασε το σχολείο και τι μέτρα έχετε λάβει προκειμένου να ανταπεξέλθετε στα νέα δεδομένα;

Οπως όλα τα σχολεία έτσι και η «Αθηναϊκή Ακαδημία» έχει επηρεασθεί από τα νέα μέτρα τού κορωνοϊού. Η διεύθυνση του σχολείου εφαρμόζει αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως καθολική χρήση της μάσκας, ανέπαφη θερμομέτρηση κάθε πρωί, κλιμακωτές ώρες προσέλευσης στα σχολείο, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών, τήρηση κοινωνικής απόστασης, απολύμανση αιθουσών κι ευρεία χρήση αντισηπτικών. Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για να διδάξουν τους μαθητές είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Ο εξοπλισμός του σχολείου έχει ενισχυθεί με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και chromebooks για τον κάθε μαθητή. Επιπλέον, στην αρχή της σχολικής χρονιάς διεξήχθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού η διεύθυνση τού σχολείου ακολουθεί τις οδηγίες της Υγειονομικής Υπηρεσίας της κομητείας του Πινέλας στη Φλόριδα.

To Eλληνικό Σχολείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς

Η πόλη του Τάρπον Σπρινγκς στην κομητεία Πινέλας στη Φλόριδα αποπνέει άρωμα Ελλάδας. Η πόλη αριθμεί περίπου 22 χιλιάδες κατοίκους και διαθέτει τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Το ελληνικό στοιχείο είναι διάχυτο παντού και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη το 1880 για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το Ελληνικό Σχολείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς έχει ιστορία 95 ετών και όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Σχολείου, Chris Palaidis λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925 φιλοξενώντας τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών.

Πότε ιδρύθηκε το Ελληνικό Σχολείο στο Τάρπον Σπρινγκς;

Το Σχολείο ιδρύθηκε το 1925. Τον πρώτο χρόνο είχαμε 200 παιδιά επειδή οι πρώτοι μαθητές ήταν τα παιδιά των μεταναστών, οι οποίοι ήθελαν να διδαχθούν τα παιδιά τους την Ελληνική Γλώσσα, τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Κάθε χρόνο το Σχολείο λειτουργεί και έχουμε γιορτή αποφοίτησης. Μέχρι το 2008-2009 το Σχολείο λειτουργούσε επί καθημερινής βάσεως. Τώρα, λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 4:30 μέχρι 6:30 το απόγευμα. Ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο Σχολείο ανέρχεται στα πενήντα πέντε με πενήντα έξι.

Πόσοι Ελληνες δάσκαλοι διδάσκουν στο σχολείο;

Στο σχολείο διδάσκουν τέσσερις δάσκαλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Νηπιαγωγείου. Οι δάσκαλοι έρχονται από την Ελλάδα και εργάζονται στα τσάρτερ σχολεία και στον ελεύθερο χρόνο τους διδάσκουν και στο δικό μας. Η διδασκαλία γίνεται όμως σε τρία επίπεδα όπως Α’ και Β’ τάξη, Γ’ και Δ’ και Ε’ –ΣΤ’ τάξη. Λόγω των περιορισμένων οικονομικών μας δεν μπορούμε να διαθέσουμε έναν δάσκαλο για κάθε τάξη, αλλά έναν δάσκαλο για κάθε επίπεδο.

Ποια μαθήματα διδάσκονται οι μαθητές;

Οι μαθητές διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Γεωγραφία και Ιστορία. Το θέμα είναι πως οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι λόγω εργασίας και δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα. Είναι αδύνατον να διδάσκουμε τα πάντα μέσα σε δύο ώρες. Μέχρι το 2009 το σχολείο λειτουργούσε επί καθημερινής βάσεως αλλά από το 2009 μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Εγώ είμαι στο σχολείο 35 χρόνια και αναλαμβάνω τα πάντα.

Αναφορικά με τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, σε ποιο βαθμό επηρέασε το Σχολείο και τι μέτρα έχετε λάβει προκειμένου να ανταπεξέλθετε στα νέα δεδομένα;

Η πανδημία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του Σχολείου μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της εγγραφής και όλα τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά, μία ώρα την Τρίτη και μία ώρα την Πέμπτη. Ο φόβος μας είναι πως φέτος θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση λόγω της έναρξης των μαθημάτων διαδικτυακά.

Δεν επιτρέπεται ούτε οι εγγραφές να γίνουν σε προσωπικό επίπεδο. Τα έξοδα ενός γονέα για να διδαχθεί το παιδί του Ελληνικά είναι 385 δολάρια, 350 δολάρια το χρόνο για τα δίδακτρα και 35 δολάρια για τα βιβλία. Το σχολείο στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από τα δίδακτρα. Η εκκλησία παρέχει το χώρο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτό το σημείο όμως θέλω να υπογραμμίσω πως οποιοδήποτε παιδί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να έρθει στο σχολείο και να παρακολουθήσει τα μαθήματα χωρίς να καταβάλει δίδακτρα. Εχουμε περίπου 10 παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα με αυτό το καθεστώς.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στην Ομογένεια. Οπως έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πάνω από τις 65% των νέων μόλις εισαχθούν στο πανεπιστήμιο εγκαταλείπουν τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους. Δεν παρατηρείται ο ίδιος ενθουσιασμός και η δίψα για μάθηση όπως παλιά. Το 1925, μόλις ξεκίνησε το σχολείο τη λειτουργία του, οι οικογενειακές δομές ήταν πολύ διαφορετικές. Εργαζόταν μόνο ο πατέρας και η μητέρα βρισκόταν στο σπίτι με τα παιδιά. Γι’ αυτό τα ήθη και η γλώσσα στηρίζονταν σε ισχυρά θεμέλια. Οι γονείς μετέδιδαν το πάθος για την ελληνική γλώσσα, τα ελληνικά ήθη και τα έθιμα στα παιδιά.

Το Ελληνικό Σχολείου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην κομητεία Pasco

Το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου στην κομητεία Pasco της Φλόριδας λειτουργεί τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια. Είχε συνολικά εξήντα μαθητές, πέρσι μόνο 38 εγγεγραμμένους, ενώ φέτος ακόμα δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό επειδή η λειτουργία του σχολείου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη λόγω της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19. Οπως μας είπε η ταμίας της εκκλησίας κ. Ρούλα Παπαπάνου, φέτος δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα καθώς περιμένουν ειδοποίηση από την Μητρόπολη. Ενδεχομένως να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο ή τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς η Διεύθυνση του Σχολείου επιθυμεί να διεξαχθεί η διδασκαλία σε διαπροσωπικό επίπεδο και όχι αποκλειστικά διαδικτυακά, αν και θα παρέχεται και η επιλογή της διαδικτυακής μάθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Στο σχολείο, όπως ανέφερε η κ. Παπαπάνου, διδάσκουν δάσκαλοι από τα σχολεία τσάρτερ και τα μαθήματα διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα για δύο ώρες. Τα προηγούμενα χρόνια διεξάγονταν κάθε Τετάρτη απόγευμα, ενώ από φέτος θα διεξάγονται κάθε Τρίτη απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ