x
 

Πολιτική

Το «τέρας»-συνεργάτης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια μεγάλη έρευνα της «Νew York Times» κατέγραψε μαζικές εξαφανίσεις, βασανισμούς και δολοφονίες Αφγανών που έγιναν με ευθύνη ενός Αφγανού στρατηγού ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Πρόκειται για τον Αμπντούλ Ραζίκ (Abdul Raziq) έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Αμερικής στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν.

Για χρόνια, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες θεωρούσαν τον Ραζίκ ως συνεργάτη-πρότυπο στο Αφγανιστάν, στη μάχη κατά των Ταλιμπάν: «Αν όλοι πολεμούσαν όπως ο Raziq, θα μπορούσαμε πραγματικά να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» έλεγαν συχνά οι Αμερικανοί διοικητές.

Οι Αμερικανοί ήταν δίπλα του μέχρι το τέλος. Οταν πυροβολήθηκε από έναν μυστικό δολοφόνο των Ταλιμπάν το 2018, περπατούσε δίπλα στον κορυφαίο Αμερικανό διοικητή στο Αφγανιστάν, τον στρατηγό Οστιν Σ. Μίλερ (Αustin S. Miller), ο οποίος τον θεωρούσε ως «σπουδαίο φίλο» και «πατριώτη».

Αλλά για αμέτρητους Αφγανούς ο Ραζίκ ήταν κάτι εντελώς άλλο: το τέρας της Αμερικής.

Η ανδρεία του στο πεδίο της μάχης βασίστηκε σε χρόνια βασανιστηρίων, δολοφονιών και στη μεγαλύτερη γνωστή εκστρατεία εξαναγκαστικών εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου της Αμερικής στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έρευνα των «New York Times» σε χιλιάδες υποθέσεις κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του.

Οι «Times» απέκτησαν εκατοντάδες σελίδες εγγράφων γραμμένων από την πρώην κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, με κρυφά βιβλία αξίας πάνω από μια δεκαετία που έφεραν ενδείξεις για την κατάχρηση της εξουσίας του. Μετέτρεψε την Αστυνομία σε μια τρομακτική δύναμη μάχης χωρίς περιορισμούς και οι αξιωματικοί του απήγαγαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους για να σκοτωθούν ή να βασανιστούν σε μυστικές φυλακές, διαπίστωσαν οι «Times».

Η κουλτούρα της ανομίας και της ατιμωρησίας που δημιούργησε πέταξε τις ατελείωτες υποσχέσεις των Αμερικανών προέδρων, στρατηγών και πρεσβευτών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικοδόμηση ενός καλύτερου Αφγανιστάν. Και εξηγεί γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τον πόλεμο.

Οι πράξεις του όχι μόνο δυσφήμησαν την αμερικανική πολεμική προσπάθεια -προκαλώντας βαθιά δυσαρέσκεια που ώθησε τους ανθρώπους να υποστηρίξουν τους Ταλιμπάν- αλλά την ενσάρκωσαν και με πολλούς τρόπους.

«Ηταν λάθος να κρατήσουμε δίπλα μας έναν πολύ κακό εγκληματία επειδή ήταν χρήσιμος στην καταπολέμηση χειρότερων εγκληματιών», είπε ο στρατηγός Τζον Ρ. Αλεν (John R. Allen), ο οποίος είπε ότι προσπάθησε να περιορίσει τη συνεργασία με τον Ραζίκ όταν επέβλεπε τις δυνάμεις του συνασπισμού στον πόλεμο του Αφγανιστάν από 2011 έως 2013.

Πολλοί Αφγανοί λένε ότι ο Ραζίκ χρησιμοποίησε τους Αμερικανούς και την στρατιωτική τους δύναμη για να επιδιώξει μια προσωπική βεντέτα, εκδικούμενος τους αντιπάλους που η φυλή του πολεμούσε για δεκαετίες.

Σε συνεντεύξεις, πολλοί πρώην ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ποτέ δεν κατάλαβαν αυτή τη δυναμική. Ηταν ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια μιας γενιάς μαχών – πόσο λίγο κατανοούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο που διεξήγαγαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη σαρωτικές νέες προστασίες για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια, αλλά είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ