x

Οίνος

Το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

13 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο φετινός «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», μια διοργάνωση που πραγματοποιείται από το 1999, έχοντας καταστεί θεσμός καθώς συμβάλλει όσο καμία άλλη ενέργεια στην ανοδική πορεία του ελληνικού οίνου, όπως επισημαίνει η διοργανώτρια ΕΝΟΑΒΕ και φορείς του κλάδου που στηρίζουν τον διαγωνισμό.

Στο τριήμερο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, 25 γευσιγνώστες-κριτές έχουν προσκληθεί να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν τυφλά τα δείγματα οίνων και αποσταγμάτων που θα συμμετέχουν, μάλιστα μέσω ενός online αυτοματοποιημένου συστήματος βαθμολογίας με βάση τον τύπο, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία σταφυλιού και φυσικά την εσοδεία. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι κορυφαίοι Master Sommelier Matteo Montone και Ronan Sayburn από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενας θεσμός που ωριμάζει σαν παλιό καλό κρασί

Από το 1999, εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες, κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του Διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν τον θεσμό αυτό, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με την προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.

Θεσσαλονίκη: Το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράλληλα με τους Έλληνες παραγωγούς εξελίσσεται και ο ίδιος ο Διαγωνισμός, που με την πάροδο των ετών δημιούργησε έναν ισχυρό πρότυπο και καινοτόμο δικό του κανονισμό, στήριξε τις γηγενείς αμπελοοινικές ποικιλίες, συμπεριέλαβε την ενότητα των αμπελοοινικών αποσταγμάτων, προσκαλεί ως προέδρους των τραπεζιών των γευσιγνωστών-κριτών διακεκριμένους Μaster of Wine και Master Sommelier από το εξωτερικό, φροντίζει μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του να εκπαιδεύεται η νέα γενιά γευσιγνωστών και σε όλη την πορεία του, απολαμβάνει τη στήριξη όλων των ελληνικών φορέων και Περιφερειακών Ενώσεων του κλάδου.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου», όπως ονομαζόταν όταν ξεκίνησε το 1999, μετεξελίχθηκε από το 2015 σε «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», με επικεφαλής ως πρόεδρο τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, μία προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση.

Αν και ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ως επί το πλείστον ένας διαγωνισμός που αφορά κυρίως τους Ελληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των κυπριακών κρασιών αλλά και γευσιγνωστών κριτών από το εξωτερικό, τού προσδίδουν διεθνή χαρακτήρα. Εξάλλου, σε κάθε διοργάνωσή του, υπάρχουν μεταξύ των κρασιών και αποσταγμάτων που δοκιμάζονται και δείγματα από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία κ.ά.

Μέχρι 3 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχών

Οι δηλώσεις συμμετοχής των δειγμάτων του φετινού Διαγωνισμού, για τους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς, έχουν αρχίσει ήδη να συμπληρώνονται, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένονται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δ.Δ.Ο.Α.Θ., το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και την υπόλοιπη ενημέρωση, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε φυσικά προϊόντα, όπως το έλαιο σπόρου ροδιού, ένα σκεύασμα από φύκια, σε ένα λειτουργικό ρόφημα με βάση το αυγό αλλά και σε δίαιτες όπως η μεσογεıακή, η κετογονική και η MIND, στρέφονται οι μελέτες για την πρόληψη της νόσου Alzheimer (ΝΑ), από το πρώιμο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα δεν οδηγούν σε αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ