x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το ύστατο «χαίρε» στην εκπαιδευτικό Μαρία Μακεδών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ύστατο «χαίρε» στην εμβληματική προσωπικότητα της ελληνοαμερικανικής εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη, Μαρία Μακεδών – Φούντα, είπαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλοί ομογενείς, κατά το ανοικτό προσκύνημα και την Εξόδιο Ακολουθία, που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Παρά τη συγκυρία του εορταστικού τριημέρου, η προσέλευση στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου ήταν μαζική, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη της επί δεκαετίες Διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής, έπλεξε το εγκώμιο της Μαρίας Μακεδών και έκανε ειδική αναφορά στο πολυσχιδές έργο που επιτέλεσε, στην προσπάθεια διάδοσης της ελληνικής παιδείας και διατήρησης της ελληνικής γλώσσας.

«Η Μαρία Μακεδών έδωσε μια ουσιαστική παρουσία στην Ομογένεια, δημιουργική, έδωσε μια παρουσία με την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και την εκπαίδευση. Επί τέσσερις δεκαετίες εργάστηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αφοσιωμένη στον ιερό σκοπό της διατηρήσεως της ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής παιδείας, σε όλα τα σχολεία της Αμερικής, με πολύ ενδιαφέρον, με πολλή αγάπη, για αυτό το διακόνημα της εκπαίδευσης, της διανόησης της ελληνικής γλώσσας, της Παιδείας, του πολιτισμού μας. Πολλά Ελληνόπουλα εδιδάχθησαν από την Μαρία και έμαθαν τα ελληνικά γράμματα, έμαθαν την Ιστορία, έμαθαν τον πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Ιερόθεος.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Στο δικό του μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, έκανε λόγο για την «ακούραστη προσφορά» και την «αστείρευτη δημιουργικότητα» της Μαρίας Μακεδών, κατά τη θητεία της στην εκπαίδευση.

«Η ακούραστη προσφορά της στην Ελληνορθόδοξη παιδεία για περίπου μισό αιώνα, η θυσιαστική της προσφορά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στο Γραφείο Παιδείας της. Η αστείρευτη δημιουργικότητά της, με την οποία επιτεύχθηκε η διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η πολύτιμη συμβολή της στη βελτίωση της παιδείας και οι δράσεις της θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μνήμη των κοινοτήτων μας, ως προσευχητική αναφορά προς την μνήμη της», ανέφερε το μήνυμα του κ. Ελπιδοφόρου.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Αθηνά Κρομμύδα, και η πρόεδρος των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024 τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ