x
 

Πολιτισμός

Συνομιλίες Αθήνας-Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΠΑΡΙΣΙ. Σημαντικές εξελίξεις στην προσπάθεια της Ελλάδας να επαναπατρίσει από το Λονδίνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα ίσως σηματοδοτεί η ανακοίνωση της UNESCO ότι Ελλάδα και Βρετανία θα ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες πάνω στο όλο ζήτημα.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες το βράδυ, ανήμερα δηλαδή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNESCO, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε την UNESCO για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού, Λόρδου Στίβεν Πάρκινσον, πρόταση που η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτή.

Οι συνομιλίες για την πιθανή επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, η οποία ξεκίνησε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της UNESCO ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην Επιτροπή το 1984. Εκτοτε, η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις της και έχει υιοθετήσει αρκετές συστάσεις για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και καλώντας τον γενικό διευθυντή να διευκολύνει τις συναντήσεις για το σκοπό αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, η UNESCO επανέλαβε την ετοιμότητά της να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας ως προς αυτό», υπενθυμίζοντας την εν γένει ενθάρρυνση των κρατών-μελών όπως διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις για την επιστροφή και την απόδοση πολιτιστικών αγαθών.

Κατά την 22η Σύνοδο της ICPRCP, τον Σεπτέμβριο 2021, εγκρίθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η σύσταση 22.COM 6 που καλεί την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να «εντείνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την επίτευξη μιας ικανοποιητικής διευθέτησης αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική, πολιτιστική, νομική και ηθική του διάσταση». «Κατά την ίδια σύνοδο υιοθετήθηκε η απόφαση 22.COM 6, η οποία, μεταξύ άλλων, «καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει τη στάση του και να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα [των Γλυπτών του Παρθενώνα]». Μετά τη σύσταση, η Γραμματεία απέστειλε δύο επιστολές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, ζητώντας πληροφορίες και προτείνοντας τη διευκόλυνση του διαλόγου», αναφέρει επίσης η σχετική ανακοίνωση της UNESCO.

Οπως είναι γνωστό, το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου. Ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Η Αθήνα καταβάλει προσπάθειες για την επιστροφή τους και τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτές έχουν ενταθεί. Ο ίδιος ο Ελληνας Πρωθυπουργός ήγειρε το ζήτημα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η επίσημη θέση της κυβέρνησης της Βρετανίας για τα Γλυπτά είναι ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείου, το οποίο λειτουργεί υπό ένα συμβούλιο διαχειριστών, ανεξάρτητο από την κυβερνητική εποπτεία.

Τα Γλυπτά -που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 447 π.Χ. και του 432 π.Χ.- αποτελούνται από μια ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή μιας Παναθηναϊκής γιορτής για τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, μαζί με ορισμένες μετόπες και μορφές από τα αετώματα του ναού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ