x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κοινωνία

Το ζήτημα τον αμβλώσεων στο προσκήνιο: Τι λένε Ελληνες πολίτες στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Με τη δυνητική απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, το ζήτημα φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη διεθνώς. Πόσο εξοικειωμένος με την άμβλωση και το σχετικό περί τούτης δικαίωμα είναι ο μέσος Ελληνας; Ποια η γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την πιθανή απαγόρευσή της, εν προκειμένω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ;

«Θεωρώ πως για να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο πρέπει να πληροίς κάποιες προϋποθέσεις, όπως καλή οικογενειακή/οικονομική κατάσταση, υγιές περιβάλλον για το παιδί κ.λπ. Πολλές φορές όμως γίνονται ατυχήματα και μπορεί η εν λόγω γυναίκα να μην έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει αυτό το παιδί το οποίο επρόκειτο να φέρει στη ζωή. Οπότε είναι επιλογή της αν θα το κρατήσει ή όχι», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η Ελένη Τσόχατζη, σημειώνοντας ότι η ίδια τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση όπως, μεταξύ άλλων, προστατευτεί ένα παιδί από έναν δυνητικά μη αξιοπρεπή βίο. «Αλλωστε, εάν γίνει η έκτρωση τους πρώτους μήνες της σύλληψης, δεν έχει προλάβει το έμβρυο να σχηματιστεί, άρα δεν είναι μία ‘δολοφονία’ όπως πολλοί ισχυρίζονται», είπε η ίδια καταληκτικά.

Καταγγελτικός ως προς την πιθανή απόφαση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου υπήρξε και ο Γ.Κ., υγειονομικός υπάλληλος, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε: «Με την πιθανή απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων διαφωνώ κάθετα, καθώς μία γυναίκα μπορεί να έχει πέσει θύμα βιασμού, να έχει παραπλανηθεί, να μην μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της ανατροφής ενός παιδιού, να ζει η ίδια μέσα σε ένα προβληματικό περιβάλλον, να είναι εργαζόμενη στο σεξ ή εξαρτημένη από ουσίες, ασθενής από βαριά, ανίατη ή ψυχιατρική νόσο. Για όλους τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους θεωρώ πως κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός της».

Παράλληλα, ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα ενημέρωσης των νέων σχετικά με την αντισύλληψη, ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες κυήσεις και να καταλήγουν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες στη μέθοδο της άμβλωσης, καθώς αυτή επιφέρει κινδύνους και για την ίδια τη γυναίκα.

Με πολιτικούς και φορείς της κοινωνίας στις ΗΠΑ να παίρνουν θέση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ως ανάχωμα στην πιθανή ανατροπή της σχετικής εμβληματικής απόφασης Ρόου κατά Γούειντ, επί του εν προκειμένω επίμαχου ζητήματος, η νομικός Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους εξήγησε: «Πράγματι, επικρατεί έντονη συζήτηση για τις ηθικές και νομικές πτυχές της άμβλωσης σε διάφορες χώρες του Κόσμου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιχειρήματα που τίθενται από τους θιασώτες των δύο απόψεων (υπέρ – κατά της τεχνητής διακοπής της κυήσεως), διάκειμαι υπέρ της αμβλώσεως στις περιπτώσεις που δεν είναι άδικη πράξη κατά το άρθρο 304 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. Επιπροσθέτως, βάσει του άρθρου 5 του ελληνικού Συντάγματος περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και της σχετικής νομολογίας του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, θα ήταν δυνατό να οδηγηθούμε στη διαπίστωση ότι η προστασία που παρέχεται στο έμβρυο περιορίζεται σημαντικά από τα δικαιώματα της μητέρας του διότι η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γυναίκα που το κυοφορεί. Ως εκ τούτου, εκείνη έχει το δικαίωμα να αποφασίσει περί της διακοπής ή όχι της κυήσεώς της».

Η κ. Παπαχαραλάμπους, εν κατακλείδι, τόνισε ότι η απόλυτη απαγόρευση ή περιορισμένη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε διάφορες χώρες του Κόσμου, επί παραδείγματι με μία γνωμοδότηση αντίστοιχου περιεχομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ή όπως συνέβη με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, θα είχε ως επακόλουθο την τέλεση επισφαλών αμβλώσεων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία, θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών και θα παραβίαζε την εγγενή και αναφαίρετη αξιοπρέπειά της.

Δεν εκλείπει σαφώς και η αντίθετη άποψη την οποία σθεναρά εξέφρασε στον «Ε.Κ.» η Χριστίνα. «Ο άνθρωπος ως αυθύπαρκτη, ξεχωριστή προσωπικότητα δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει για τον τερματισμό της ζωής ούτε της δικής του ούτε οποιουδήποτε άλλου» είπε, προσθέτοντας: «Το ύψιστο αγαθό της ζωής δόθηκε από τον Θεό και αποτελεί αμάρτημα η αφαίρεσή του από άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της αυτοχειρίας ή της δολοφονίας».

Η ίδια, εξηγώντας ότι πρόκειται για ζήτημα βιοηθικής, επεσήμανε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα όπως δοθεί το παιδί για υιοθεσία σε περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επιπλέον, υπογραμμίζοντας το απαράδεκτο του πράγματος, τόνισε ότι ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις τέτοιας κυοφορίας σε νεαρές ηλικίες (12-17 ετών) όπου τα κορίτσια δίχως την απαιτούμενη ωριμότητα και εμπειρία αποφασίζουν να προχωρήσουν σε άμβλωση υπό συνθήκες ψυχολογικής πίεσης ή και βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας