ΡΑΦΑ. ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ («Associated Press»). Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στην ανθρωπιστική ζώνη Μαουάσι, στη Χαν Γιούνις, ενώ οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως έπληξαν «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς.
Βίντεο του «Associated Press» δείχνει τρεις μεγάλους κρατήρες στο σημείο. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν έσκαψαν μέσα στην άμμο και τα μπάζα με εργαλεία κήπου και γυμνά χέρια, χρησιμοποιώντας φακούς κινητών τηλεφώνων μέχρι να βγει ο ήλιος.
«Μας είπαν να πάμε στο Μουάσι, στην ασφαλή περιοχή… Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε αυτό το ασφαλές μέρος», είπε ο Ιγιάντ Χαμέντ Μαντί (Iyad Hamed Madi), ο οποίος είχε καταφύγει εκεί.
«Αυτό είναι για τον γιο μου», είπε κρατώντας μια τσάντα με πάνες. «Είναι 4 μηνών. Είναι μαχητής; Δεν υπάρχει ανθρωπιά».
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ανακτώνται και άλλα πτώματα. Η Πολιτική Αμυνα, η πρώτη ανταπόκριση που λειτουργεί υπό την κυβέρνηση της Χαμάς, είχε πει νωρίτερα ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε αυτόν τον απολογισμό.
Το υπουργείο είναι επίσης μέρος της κυβέρνησης της Χαμάς, αλλά τα στοιχεία του θεωρούνται ευρέως ως γενικά αξιόπιστα.
Ενας εικονολήπτης του «Associated Press» στο Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς είδε 10 πτώματα στο νεκροτομείο, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τρεις γυναίκες.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι χτύπησε μαχητές της Χαμάς σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που είναι ενσωματωμένο στην περιοχή. Αναγνώρισε τρεις από τους μαχητές, λέγοντας ότι ήταν ανώτερα στελέχη που συμμετείχαν άμεσα στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου -η οποία πυροδότησε τον πόλεμο- και άλλες πρόσφατες επιθέσεις.
Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αμφισβήτησε τις πρώτες αναφορές για τα θύματα σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η Χαμάς εξέδωσε μια δήλωση που αρνήθηκε ότι βρίσκονταν μαχητές στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς «κατάφωρο ψέμα». Ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς παρείχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους.
Το Ισραήλ λέει ότι προσπαθεί να αποφύγει να βλάψει αμάχους και κατηγορεί τη Χαμάς για τους θανάτους τους, επειδή οι μαχητές συχνά επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές και είναι γνωστό ότι τοποθετούν σήραγγες, εκτοξευτές ρουκετών και άλλες υποδομές κοντά σε σπίτια, σχολεία και τζαμιά.
Τον Ιούλιο, το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα στην ανθρωπιστική ζώνη που σκότωσε τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιους. Ο στρατός είπε ότι στόχευσε και σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον σκιώδη ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, αλλά η Χαμάς λέει ότι ο Ντέιφ είναι ακόμα ζωντανός.