x
 

Πολιτική

Τουρκικά «παιχνίδια» με το διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ

24 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δυο «όχι» από τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και ένα «ναι» και ένα «όχι» από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, εισέπραξε κατά τις χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους το Σάββατο, στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Ε. Τατάρ απέρριψε τόσο την πραγματοποίηση κοινής συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον διορισμό απεσταλμένου από τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ. Φιντάν είπε ναι στον διορισμό απεσταλμένου και τάχθηκε κατά μιας τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη – Τατάρ.

Με βάση πληροφόρηση που υπήρξε από τη Γραμματεία των ΗΕ, κατά τις συναντήσεις του με τους Φιντάν και Τατάρ, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ πίεσε πάρα πολύ για το θέμα του απεσταλμένου.

Ο κ. Φιντάν είπε καθαρά ναι στον διορισμό αυτό, ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε κάτι τέτοιο και επέμεινε στο θέμα της «κυριαρχικής ισότητας». Ο Ε. Τατάρ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την Τουρκία – για διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό – και θα επανέλθει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως εξέφρασαν την εκτίμηση πως στόχος της στάσης που τηρήθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Τ/κ ηγέτη ήταν να φανεί πως η Άγκυρα έχει μια θετική προσέγγιση στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου των ΗΕ και πως εκείνος που δεν το επιθυμεί είναι ο Ε. Τατάρ, αφού αυτός δεν έχει κόστος για τη στάση του αυτή.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη γνωστή τουρκική θέση για μεροληπτική στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο θέμα της νεκρής ζώνης στην Πύλα.
Υπό το φως της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά και τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία επικεντρώνεται στη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, μεταφέροντας το μήνυμα πως δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό.

Σημαντική σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται η θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει αποσύνδεση της πορείας των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό, κάτι το οποίο επιθυμεί η Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει μετά την επιστροφή του στην Κύπρο να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατό το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται.

Επέμεινε στην πολιτική των δύο κρατών ο Τατάρ

Στο μεταξύ, στην πολιτική της λύσης στη βάση των δύο κρατών επέμεινε ο Ερσίν Τατάρ κατά την συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ το Σάββατο στη Νέα Υόρκη στον οποίο έθεσε το θέμα της διάνοιξης νέου οδοφράγματος στη Μια Μηλιά ενώ δεν συζητήθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα καθώς καμία πλευρά δεν το έθεσε.

Μετά τη συνάντηση Γκουτέρες – Τατάρ ο κατοχικός ηγέτης προέβη σε δηλώσεις σε ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στην Νέα Υόρκη που αναμεταδιδόταν ζωντανά από τον «Μπαϊράκ». Ο Τ/κ ηγέτης δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε και ρωτήθηκε γι’ αυτό. Οι δηλώσεις έγιναν στο «Τουρκικό Σπίτι» απέναντι από τα κεντρικά γραφεία των ΗΕ.

Εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω συνεργασίας δύο κρατών. «Αν ισχύσει αυτό, μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε διάφορες πτυχές του Κυπριακού σε επίσημες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Τατάρ. Τόνισε δε ότι αυτή τη νέα πολιτική στηρίζει η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος από την ομιλία του στην 78η ΓΣ του ΟΗΕ, όπως έγινε και στην 77η ΓΣ, είπε ότι πρέπει ν’ αναγνωριστεί η “ανεξαρτησία” του ψευδοκράτους και μόνο υπό αυτήν προϋπόθεση μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο.

Όλα αυτά, είπε, τα εξήγησε στον ΓΓ και αφού είδε την κατανόησή του, του τόνισε την ουσιαστική σημασία του διαλόγου που θα μπορούσε να βασιστεί στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, αν μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος, με την τήρηση αρχών η πρώτη εκ των οποίων είναι «η εξουσία των δύο χωριστών διοικήσεων να μην επεκτείνεται η μια στην άλλη» και σημείωσε τις προτάσεις που κατέθεσε προς αυτή την κατεύθυνση πέρυσι τον Ιούλιο.

Επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες, ανέφερε, ότι η ουσία του Κυπριακού γι’ αυτούς είναι πως δεν μπορούν να περάσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να επιβεβαιωθεί η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας ότι εφαρμόζουν την νέα αυτή πολιτική στο Κυπριακό με την στήριξη της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έθεσε στον ΓΓ και το θέμα της διάνοιξης σημείου διέλευσης στην Μια Μηλιά ώστε να μπορέσει ν’ αυξηθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών και να αποσυμφορηθεί η τροχαία κίνηση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο κ. Γκουτέρες, είπε ο Τ/κ ηγέτης, του είπε πως αυτό είναι μια σωστή προσέγγιση.

Ο κατοχικός ηγέτης διατύπωσε επίσης “παράπονο” ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα του δρόμου Άρσους – Πύλας, απάντησε ότι κανείς δεν το έθεσε το θέμα. «Ούτε αυτός (ο ΓΓ του ΟΗΕ), ούτε εμείς. Δεν ήρθε στην ατζέντα σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ