x

Πολιτική

Τουρκικά σχέδια για ναυτική βάση και στάθμευση μαχητικών F16 στα κατεχόμενα

19 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» στην Τουρκία για τους σχεδιασμούς της κατοχικής χώρας για πλήρη στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων.
Χαρακτηρίζοντας «ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» την μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Λευκονοίκου σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η εφημερίδα σημειώνει ότι σε λίγους μήνες θα ιδρυθεί και ναυτική βάση στα κατεχόμενα ενώ θα μεταφερθεί και μια μοίρα F16.
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το αεροδρόμιο Geçitkale (Γκετσίκαλε) γίνεται βάση UCAV – Η Τουρκία κάνει ένα ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η «Γενί Σαφάκ» γράφει ότι «βάσει συμφωνίας με την τδβκ, το αεροδρόμιο Γκετσίκαλε (Λευκονοίκου) μεταβιβάστηκε στην τουρκοκυπριακή ειρηνευτική δύναμη».
Το αεροδρόμιο, προσθέτει, «θα γίνει μόνιμη βάση για τα τουρκικά UCAV».
«Ο προεδρικός σύμβουλος της τδβκ καθηγητής Ατά Ατούν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί επίσης ναυτική βάση στη βόρεια ακτή της νήσου», γράφει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «στο αεροδρόμιο θα κατασκευαστούν υπόστεγα για UCAV».
Αναφέρθηκε επίσης ότι «η ανάπτυξη μιας μοίρας F-16 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στη βάση ενδέχεται να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη το επόμενο διάστημα», γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ατά Ατούν ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή είναι μεγάλης σημασίας για τη Γαλάζια Πατρίδα» και ότι «το μήκος του διαδρόμου του Γκετσίκαλε είναι κατάλληλο για την προσγείωση και την απογείωση στρατιωτικών αεροσκαφών».
«Ως τώρα, αεροπλάνα που ανήκαν στις Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις – όπως αποκαλείται η κατοχική δύναμη – προσγειώνονταν σε αυτόν τον διάδρομο, ο οποίος έχει πλάτος 60 μέτρα και μήκος 2.900 μέτρα. Ωστόσο, γίνεται πλέον επίσημη αυτή η κατάσταση. Εφόσον υπάρχει Πρωτόκολλο, δεν θα μπορεί κανείς να πει τίποτα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ατά Ατούν «σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης από Ελληνοκύπριους, UAV θα μπορούν να φτάσουν σε 3 λεπτά από το Γκετσίκαλε, ενώ από τα Άδανα θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Δηλαδή αυτό το σημείο προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας επέμβασης σε πιθανή επίθεση. Επιπλέον, μια μοίρα F-16 θα αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».
Σημειώνοντας ότι η μεταφορά των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί εντός λίγων μηνών, ο Ατά Ατούν ανέφερε ότι το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο των πολιτικών της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη «Γαλάζια Πατρίδα».
«Μετά τη συμφωνία για το Γκετσίκαλε, θα υπογραφεί και συμφωνία για την ίδρυση ναυτικής βάση στην τδβκ», όπως είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Το επόμενο βήμα, ανέφερε, είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης στη βόρεια ακτή της τδβκ. Σε 5-6 μήνες, μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο για το Γκετσίκαλε, θα γίνει το βήμα σχετικά με τη ναυτική βάση», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ