Η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να παρατείνει για τρεις ακόμη μήνες τη θητεία της προσωπικής του απεσταλμένης στο Κυπριακό Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, εξόργισε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και προκάλεσε δυσφορία στους εντολοδόχους του στην Αγκυρα.
Η θητεία της κυρίας Ολγκίν είχε εξάμηνη διάρκεια και τυπικά εκπνέει στις 5 Ιουλίου. Εδώ και καιρό, με αιχμή τον Τατάρ, η τουρκική πλευρά κάνει το παν για να μποϋκοτάρει την προσπάθειά της για εξεύρεση κοινού εδάφους γιατί δεν επιθυμεί επιστροφή στη διαπραγματευτική διαδικασία. Χαρακτηριστική ήταν η αρνητικότητα και απάθεια με την οποία αντιμετώπισαν Αγκυρα και Τατάρ την τελευταία της περιοδεία στην περιοχή. Η συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη είχε κρατήσει μόλις 15 λεπτά. Και μετά τη συνάντηση-παρωδία, ο Τατάρ έσπευσε περιχαρής να προαναγγείλει «αποτυχία» της αποστολής της, ισχυριζόμενος ότι δεν έφερε αποτέλεσμα γιατί ξεκάθαρα δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Υποστηρίζοντας ακόμη, ότι η προσπάθειά της δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν του χρονοδιαγράμματος των έξι μηνών, το οποίο είναι η τουρκική πλευρά που είχε ζητήσει για να δώσει συγκατάθεση για διορισμό της.
Είναι ωστόσο σε όλους γνωστό ότι κοινό έδαφος δεν υπάρχει εξ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς, η οποία προσπαθεί να αναιρέσει τα συμφωνηθέντα με τα Ηνωμένα Εθνη για λύση διζωνικής ομοσπονδίας και ζητά διευθέτηση στη βάση της δήθεν κυριαρχικής ισότητας, ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος. Η τακτική της τουρκικής πλευράς είχε εξ’ αρχής σαν στόχο να εκπνεύσει το εξάμηνο χωρίς να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος, αφού εκ των πραγμάτων το ψευδοκράτος γνώριζε πως η τουρκική απαίτηση για δύο κράτη δεν θα γινόταν αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ως εκ τούτου, η πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για παράταση, δεν ευνοεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς και την εναλλακτική επιχειρηματολογία που ξεκίνησαν να προβάλλουν για προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από διάφορα ισλαμικά κράτη, με πρώτο το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, μια ενδεχόμενη τρίμηνη παράταση θα σημαίνει πως στο χρονικό περιθώριο της νέας προσπάθειας εμπίπτει και η περίοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσαν να δρομολογηθούν εξελίξεις.
Η αντίδραση του Ερσίν Τατάρ σε μια ενδεχόμενη παράταση, ήταν ότι επιχειρείται, δήθεν, «υπέρβαση των καθηκόντων» της κυρίας Ολγκίν, τόσο από την ίδια, όσο και την από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και διαμηνύει πως η τουρκική πλευρά διαφωνεί, καθώς έχει αποδειχθεί πως η συνέχιση της αποστολής της είναι άνευ αντικειμένου και χάσιμο χρόνου.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυρία Ολγκίν για να συνεχίσει την προσπάθεια, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με παράλληλα βήματα στα ευρωτουρκικά και τα ελληνοτουρκικά.
Η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να υποκύψει στις τουρκικές αντιρρήσεις και στους εκβιασμούς του Τατάρ και να παρατείνει τη θητεία της απεσταλμένης του. Και αν δεν υπάρξει και πάλι αποτέλεσμα, ο κ. Γκουτέρες έχει υποχρέωση να καταλογίσει όλη την ευθύνη στην πλευρά που δεν συνεργάζεται…