x
 

Πολιτική

Τουρκικό «πρέσινγκ» με νεκρή ζώνη και ελληνοκυπριακές περιουσίες

18 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε δυο, τουλάχιστον, άξονες κινείται η τουρκική πλευρά επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική και να την εξαναγκάσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της, να συρθεί να συζητήσει με βάση τη δική της ατζέντα. Δηλαδή αυτής για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Ο πρώτος άξονας είναι οι συνεχείς και συστηματικές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη και ο δεύτερος αφορά τις μεθοδεύσεις που γίνονται με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από κοντά από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και λαμβάνει αποτρεπτικά μέτρα και για τις δυο δράσεις της κατοχικής πλευράς.

Στη νεκρή ζώνη συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις, με προέλαση του κατοχικού στρατού εντός της περιοχής. Τούτο γίνεται σε όλο το μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός και όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τακτική της Άγκυρας είναι να καταλάβει έδαφος και να συντηρεί κλίμα έντασης. Τούτη η τακτική, εκτιμά η τουρκική πλευρά, θέτει υπό συνεχή πίεση την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί αφορά κατάληψη εδαφών και προέλαση στρατιωτικά του τουρκικού κατοχικού στρατού. Παράλληλα, δημιουργείται και μια ανησυχία στους κατοίκους, που διαμένουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Σημειώνεται συναφώς ότι στο θέμα αυτό τα Ηνωμένα Έθνη δεν λειτουργούν με βάση τις υποχρεώσεις τους αλλά με τη λογική των «ίσων αποστάσεων».

Στο περιουσιακό, η κατοχική πλευρά προωθεί σχέδιο ενθάρρυνσης Ελληνοκυπρίων να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, ώστε βαθμηδόν να περάσουν τις περιουσίες στα χέρια τους. Τούτο εντείνεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και μετά τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στη Ρώμη για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Πρόκειται για μια στρατηγική που ακολουθήθηκε από την περίοδο του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος πρόταξε την πολιτική των αποζημιώσεων και της ανταλλαγής. Σε σχέση με το τελευταίο, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι μετά την εισβολή, οι Τουρκοκύπριοι που μεταφέρθηκαν στις υπό κατοχή περιοχές, υποχρεώνονταν – για να πάρουν ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα – να παραδώσουν στο κατοχικό καθεστώς το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας που είχαν στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό το «διαδικαστικό» ζήτημα αφορούσε την προοπτική της ανταλλαγής.

Σήμερα, η κατοχική πλευρά προωθεί τις υποθέσεις στην λεγόμενη επιτροπή με προτεραιότητα εκείνες τις αιτήσεις, που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Προ ημερών η πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα, Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί, αναφέρθηκε σε 506 αιτήσεις για την περίκλειστη Αμμόχωστο. Μάλιστα παρουσιάζοντας στοιχεία ανέφερε πως «μέχρι της 29 Ιανουαρίου 2024 έχουν υποβληθεί 7,842 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν οι 1,502 από αυτές. Η Επιτροπή μέχρι τώρα αποφάσισε αποζημίωση 422 εκατομμυρίων 109 χιλιάδων 211 στερλινών. Επιπλέον, για 5 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, για 2 αιτήσεις ανταλλαγή και αποζημίωση και για 8 αιτήσεις επιστροφή και αποζημίωση. Για 1 αίτηση αποφασίστηκε επιστροφή μετά τη λύση και για 1 αίτηση μερική επιστροφή. Και 10 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν με εξεύρεση του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη της περιουσίας που βρίσκεται υπό ενοικίαση στο πλαίσιο του νόμου 13/2008, συμφωνίας μέσω της ΕΑΠ και πώλησης. […]»

Δεν αναφέρθηκε σε πόσους δόθηκαν λεφτά στα πλαίσια αποζημιώσεων, μίλησε μόνο για αποφάσεις. Κι αυτό έχει να κάνει με την οικονομική διάσταση, που είναι πολύ σημαντική. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν η Τουρκία «έκοψε» τη χρηματοδότηση της «επιτροπής». Ωστόσο, πρόσφατα φαίνεται πως η κατοχική δύναμη αποφάσισε να δώσει χρήματα στην «επιτροπή», παράλληλα, όμως, υποδεικνύει πως θα πρέπει το κατοχικό καθεστώς να βρει πόρους χρηματοδότησης. Είχε δε προταθεί να μπει 6% σε κάθε πράξη αγοραπωλησίας, ως φόρος ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στο θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει μέτρα, που θα προωθούν σύντομα.

Και η διπλωματία

Σε αυτή τη φάση κι ενώ στα κατεχόμενα η τουρκική πλευρά επιχειρεί την επιβολή τετελεσμένων, μεταξύ των οποίων και τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, υπάρχει και διπλωματική κινητικότητα. Τούτο, οφείλεται στο διορισμό της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών και η έναρξη του πρώτου κύκλου των επαφών της. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον πρώτο γύρο των επαφών της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, ούτε η ίδια ούτε και οι συνομιλητές της άνοιξαν τα χαρτιά τους. Κανένα «άνοιγμα» δεν έγινε, αν και ένα κάποιος ανέλυε τα όσα καταγράφηκαν, η Λευκωσία ήταν η μόνη που έδειξε διάθεση για συζήτηση, που θα οδηγούσε προς τα εμπρός την προσπάθεια. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για το επόμενο βήμα θεωρείται φυσικό και αναμενόμενο, καθώς είναι η αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος είπε ότι εργάζονται συνεχώς για διαλεύκανση της υπόθεσης της Μονής Αββακούμ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ