x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τους βρίζουν, χτίζουν τείχη, αλλά οι μετανάστες συνεχίζουν και έρχονται σε αριθμούς ρεκόρ

Είναι ένα από τα κορυφαία θέματα που διχάζουν την αμερικανική πολιτική. «Οι μετανάστες μολύνουν το αίμα της Αμερικής», είπε πρόσφατα ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές του υποσχέσεις, πλησιάζει να ακολουθήσει την πολιτική του Τραμπ.

Τους εμποδίζουν να φτάσουν με λεωφορεία στη Νέα Υόρκη και τους στοιβάζουν στους δρόμους της, παρά το γεγονός ότι η πόλη αποτελεί άτυπο καταφύγιο για μετανάστες/πρόσφυγες. Χτίζουν τείχη, χωρίζουν παιδιά από τους γονείς τους, κι όμως, οι μετανάστες συνεχίζουν και έρχονται. Δεν το βάζουν κάτω με τίποτα.

Συνεχίζουν και έρχονται παράνομα, κυρίως από τα νότια σύνορα, από παντού κατά χιλιάδες. Ακόμα και από την Ασία και την Τουρκία -ναι την Τουρκία- σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Νew Υork Times». Ασπροι, μαύροι, κίτρινοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά.

Ερχονται τόσοι πολλοί που τα δικαστήρια έχουν να δικάσουν 3 εκατομμύρια υποθέσεις, οι περισσότερες από αυτές πρόσφατες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην «ΝΥΤ», ενώ ο αριθμός αυτών που αγωνίζονται να αποφύγουν την απέλασή τους αυξήθηκε κατά 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Τι συμβαίνει; Πού οφείλεται αυτό το χωρίς προηγούμενο φαινόμενο;

Ιδού πώς το βλέπω:

Χάνεται η ελπίδα στον Κόσμο. Ξεθωριάζει η ανατολή του ηλίου. Μαυρίζει ο ορίζοντας.

Η δυστυχία στον Κόσμο αυξάνεται. Φτώχεια, πόλεμοι, δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το κρίσιμο σημείο σύγκρισης της διαφοράς στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ των χωρών προέλευσης των μεταναστών και των ΗΠΑ έχει αυξηθεί τόσο πολύ που καθιστά την μετανάστευση ως την μόνη ορατή λύση για τους νέους και τους φιλόδοξους.

Και, δεύτερον, παρά τα προβλήματά της και παρά την συχνή καταπάτηση του συμβολισμού του Αγάλματος της Ελευθερίας, η Αμερική εξακολουθεί και προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για μια πιο καλή ζωή. Ιδίως για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές.

Η Αμερική ήταν και είναι ένα πείραμα στον μακρύ και ανηφορικό δρόμο του ανθρώπου για την κατάκτηση νέων βουνοκορφών, για μια όλο και καλύτερη ζωή.

Οι αγώνες που η Αμερική κατά καιρούς δίνει για την προστασία της αξίας, της αξιοπρέπειας της ζωής, όχι μόνο των λίγων αλλά των πολλών, αγώνες που δεν τους κερδίζει πάντα, εν γνώσει της ή όχι, δεν τους δίνει μόνο για τον εαυτό της. Τους δίνει για όλη την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό, οι αρχές, τα ιδεώδη, τα επιτεύγματα στις ΗΠΑ φιλτράρονται και φτάνουν σε όλο τον Κόσμο.

Γι’ αυτό και τόσοι πολλοί αναζητούν καταφύγιο εδώ.

Οπως κάναμε, και συνεχίζουμε να κάνουμε, με πολύ μικρότερο ρυθμό, για περισσότερο από έναν αιώνα κι εμείς οι Ελληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ‘χει φαίνεται η Σιβηρία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ